начало

Защо румънският Конституционен съд анулира изборите за президент Защо румънският Конституционен съд анулира изборите за президент

размяна на статуси на трудови договори

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

размяна на статуси на трудови договори

Мнениеот fireball » 29 Юни 2006, 15:42

Здравейте.
Съпругата ми работи в държавно предприятие. Искаме с нея да изтеглим жиличен кредит, като тя да е основният кредитоискател. Банките дават по-добри лихвени проценти за държавните служители. Тя работи там от 2 години и е на договор по заместване (на колежка в майчинство мисля). След като опитала да се прехвърли на постоянен трудов договор получила заявлението че в предприятието броят на хората с постоянни трудови договори е фиксиран и нямало начин да мине на такъв, защото вече е запълнен.

Въпросът ми е - може ли тя да се смени временно с колежка която е на постоянен договор - да мине на постоянен, а колежката да мине на договор по заместване? Нещо ще изгуби ли колежката и? Каква е процедурата по тази операция (ако е възможна)? За колко време трябва да са така, преди пак да си сменят статутите на договорите?
fireball
Нов потребител

Re: размяна на статуси на трудови договори

Мнениеот donna » 29 Юни 2006, 16:48

fireball написа:Здравейте.
Съпругата ми работи в държавно предприятие. Искаме с нея да изтеглим жиличен кредит, като тя да е основният кредитоискател. Банките дават по-добри лихвени проценти за държавните служители. Тя работи там от 2 години и е на договор по заместване (на колежка в майчинство мисля). След като опитала да се прехвърли на постоянен трудов договор получила заявлението че в предприятието броят на хората с постоянни трудови договори е фиксиран и нямало начин да мине на такъв, защото вече е запълнен.

Въпросът ми е - може ли тя да се смени временно с колежка която е на постоянен договор - да мине на постоянен, а колежката да мине на договор по заместване? Нещо ще изгуби ли колежката и? Каква е процедурата по тази операция (ако е възможна)? За колко време трябва да са така, преди пак да си сменят статутите на договорите?

Първо това ,че работиш в държавно предприятие не означава непременно ,че си държавен служител ......а и има значение какво разбирате под предприятие :wink:

Второ не знам кой луд ще мине от безсрочен на срочен Т.Д.

И трето ,ако някоя въпросна колежка на постоянен Т.Д. е и държавен служител .......там ги назначават с конкурс ......дори и да се намери такъв луд жена ви не може ей тъй да стане държавен служител.

Вобще забравете за тоя вариант.
donna
Старши потребител

Мнениеот fetisov » 29 Юни 2006, 18:16

Че работата в държавно предприятие не означава, че се работи като "държавен служител" (в строгия юридически смисъл на понятието) е ясно, а и от въпроса Ви изглежда, че става дума за трудови, а не за служебни правоотношения. При това положение жена Ви очевидно работи по срочен трудов договор за заместване на работник, отсъствуващ от работа - по чл.68, ал.1, т.3 КТ. Такъв договор се прекратява без предизвестие, със самия факт на завръщане на замествания - чл.325, т.5 КТ (освен ако не се разчита на хипотетичната възможност, регламентирана в чл.69, ал.2 КТ, т.е. по време на заместването да се прекрати трудовия договор със самия заместван и работникът да продължи да работи повече от 5 дни след това без противопоставяне на работодателя). Ясно Ви е в какво неблагоприятно положение би изпаднала заместваната колежка на жена Ви, ако се съгласи точно тя да сключи такъв договор, който (ако помислите малко) си е безпредметен, защото тя нали в момента не може да идва на работа, тъй че как реално ще осъществява заместването ??? Освен това пропускате твърде важната "подробност", че всеки един трудов договор е съглашение между работник и работодател, така че без съгласието на последния не можете да правите каквито и да са "трансформации" на трудови договори на който и да е в предприятието.
Трудовият договор регламентира провоотношетия по възмездно предоставяне на работна сила, а не е някаква своеобразна социална придобивка, чрез която да се черпят права пред трети лица !!!!!!!!!!!!! Въпреки че и последното мнение се шири сред работещите в останалите не много държавни мастодонти.
fetisov
Потребител

Назад към Трудово право