начало

Защо румънският Конституционен съд анулира изборите за президент Защо румънският Конституционен съд анулира изборите за президент

трудов договор при смяна юридическото лице собственик

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

трудов договор при смяна юридическото лице собственик

Мнениеот lexi » 02 Юли 2006, 21:03

Здравейте,
работя няколко години на безсрочен договор във еоод, собственик на търговски обекти. Сега част от търговските обекти /и този, в който работя / преминават в собственост на новосъздавено оод.
Не мога да уточня дали притежателя на еоод-то е съсобственик на новото оод.
Персонала се запазва. Подписахме молба за прекратяване на трудовия договор по взаимно съгласие. Сега предстои преназначаване в новото оод, като това което ни дават да подпишем е изпитателен договор за 6 месеца в полза на работодателя. За този тип договор не сме предупредени предварително.

Въпросите са ми - имат ли право договора да е изпитателен, като няма никакви промени в обекта, позициите и длъжностните характеристики са същите, тъй като гледам чл. 130в? В правото ли съм да изкам безсрочен договор?

Трябва ли предварително да ни уведомят за новия вид трудов договор и ако да, това задължително писмено ли трябва да бъде, тъй като гледам чл. 130б? Ако не са спазили КТ в този случай, какви биха били санкциите за тях?

В описания по-горе случай какъв друг вариант за освобождаване на служителите по-изгоден за тях има освен прекратяване по взаимно съгласие?

След като съм подписал моблата, мога ли да не подпиша заповедта за прекратяване по взаимно съгласие, ако има по-добър за мен вариант?

Какво е най-доброто, което мога да напрява в тази ситуация?

Благодаря ви предварително за съдействието.
lexi
Нов потребител

Мнениеот monteskio » 02 Юли 2006, 21:12

Според мен, най-доброто което можете да нарпавите е да е да ползввате платена правна консултация от адвокат, практикуващ предимно в областта на трудовото право. Ако посочите от кой град сте, мога да ви препоръчам колега. Само по този начин вашите права и законни интереси в тази иначе комплицирана ситуация ще бъдадт защитени по-най-добрия начин.

УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Мнениеот lexi » 02 Юли 2006, 23:52

От София съм. Ще съм Ви благодарен да ми препоръчате адвокат по трудово-правни взаимоотношения.
lexi
Нов потребител

Мнениеот monteskio » 05 Юли 2006, 15:40

Здравейте,

Колегата е адвокат Гергана Костакиева. Повече информация относно възможността за уговаряне на среща във връзка с разрешаване на така поставения от вас проблем можете да получите тук: http://lex.bg/members/gery/

УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Мнениеот prnedev » 05 Юли 2006, 15:47

Персонала се запазва. Подписахме молба за прекратяване на трудовия договор по взаимно съгласие. Сега предстои преназначаване в новото оод, като това което ни дават да подпишем е изпитателен договор за 6 месеца в полза на работодателя. За този тип договор не сме предупредени предварително

Мда... неприятно... От там нататъка се сключват нови договори.
А всичко е можело да бъде по чл.123 от КТ
prnedev
Активен потребител

Мнениеот lexi » 07 Юли 2006, 10:39

Молбата за прекратяване на трудовото правоотношение по взаимно съгласие беше набрана като текст от работодателя, но тя беше написана като молба от служителя.

В нея пишеше - име, фамилия, на длъжност, мола да бъда осводобен от заеманта позиция и подписа беше на работника, като молбата се връчваше на работодателя.

Ако съм подписал тази молба, и сега ми дадат заповедта за прекратяване на Т правоотношение по взаимно съгласие и не я подпиша, тя невалидна ли е?

Как в този случай / виж поясненията в началото на темата/ може работодателя да ме уволни? Може ли да е чл. поради съкращаване на дейността или промяна на собственика или има друг по-изгоден начин за работодателя да ми прекрати ТД?

Благодаря ви много, в затруднение съм.
lexi
Нов потребител

Назад към Трудово право