начало

Защо румънският Конституционен съд анулира изборите за президент Защо румънският Конституционен съд анулира изборите за президент

титулярката се връща, ама не!!!!!!!

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

титулярката се връща, ама не!!!!!!!

Мнениеот eludmilova » 13 Юли 2006, 13:33

Надявам се да получа съвет от вас. От днес съм без работа. Спретнаха ми номера, че титулярката, която замествам се връща, но това не е така.
Как мога да защитя правата си? Подличко е, да не говорим, че оставам без доходи...
:?
eludmilova
Нов потребител

Мнениеот fetisov » 13 Юли 2006, 14:36

Доколкото разбирам сте работили по трудов договор за заместване на работник, който отсъствува от работа т.е. по чл.68, ал.1, т.3 КТ. Ако наистина титулярът не се е завърнал, но Вас са Ви уволнили на това основание (т.е. поради завръщане на замествания на работа - чл.325, т.5 КТ) явно Ви остава един изход - да оспорите уволнението пред съответния РС относно неговата законосъобразност, като може да предявите и други искове. Установяването на така изложените от Вас факти ще доведе до признаване на уволнението за незаконно и неговата отмяна (+ уважаване на някой от другите предявени от Вас искания). Въпросът обаче е сериозен и във всички случаи не Ви съветвам да предприемате каквото и да е сама, без помощ от адвокат, която ще Ви е необходима за успешното водене на процеса.
fetisov
Потребител

?

Мнениеот eludmilova » 13 Юли 2006, 22:47

а колко би могло да струва заплащането на адвокат за едно такова дело?
eludmilova
Нов потребител

Мнениеот dani_ah » 14 Юли 2006, 10:28

Зависи от града от където сте. Около 100-150 лв.
dani_ah
Нов потребител

благодаря

Мнениеот eludmilova » 14 Юли 2006, 11:09

В София съм и си мисля, че си струва, въпреки че за безработен това не са малко пари. Ще опитам! Благодаря ви!
eludmilova
Нов потребител

Мнениеот gosho72 » 17 Юли 2006, 22:51

Наистина спрямо Вас са постъпили много некоректно !И точно по тази причина не трябва да се отказвате да потърсите необходимата ви правна защите по установения в КТ и ГПК ред !

Упълномощете си адвокат,който да ви представлява в исковия процес в съответния районен съд !Осъдената страна - в случая Вашият работодател ще заплати както полагащото Ви се обезщетение за незаконното уволнение,така и направените от Вас разноски по защитата !

Желая Ви успех !Надявам се,че след лошото идва и добро !
gosho72
Потребител

Мнениеот zidaromazach » 18 Юли 2006, 14:10

Аз понеже съм си по- прост и съм научил само няколко закона , единия от които НК се чудя дали тука няма да искочи някое престъпление по чл.311 от НК извършено от директора- съставил в кръга на службата си неистински официален документ. А? Лишаване от совобода до 5 години, лишаване от права там. Дикиш не знам дали ще хване но е добре при преговорите да се подготви една такава жалба, пък може и да не се стигне до съд. :roll:
zidaromazach
Потребител

Мнениеот portokal » 18 Юли 2006, 17:51

Успех, и дано нещата да са точно такива. Щото на първата ми месторабота извикаха една майка, която имаше назначена заместничка, да се "върне" на работа за 10-тина дни и после пак да си подаде молба за майчинство.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот donna » 18 Юли 2006, 18:28

zidaromazach написа:Аз понеже съм си по- прост и съм научил само няколко закона , единия от които НК се чудя дали тука няма да искочи някое престъпление по чл.311 от НК извършено от директора- съставил в кръга на службата си неистински официален документ. А? Лишаване от совобода до 5 години, лишаване от права там. Дикиш не знам дали ще хване но е добре при преговорите да се подготви една такава жалба, пък може и да не се стигне до съд. :roll:

С НК няма да мине ,не е съставомерно 311 НК , реда е по КТ и ще последва отмяна на заповедтта като незаконосъобразна и неправилна ,ще има обезщетение ,както и осигуровки от датата на уволнението до възстановяването ,ако лицето не е работило или е работило на -по-ниско платена длъжност и с по-нисък осигурителен праг.

НК урежда само в чл.172 от НК престъпления против трудовите права ,но в случая тоя член е неприложим ,защото първо трябва да се отмени заповедтта и решението да е влязло в сила ,после ако питащата се яви да заеме работата си и нея допуснат ,длъжностното лице ,което не е допусне ще осъществи състава на чл.172 ал.2 от НК .

И още нещо да допълня ,пуснете ли жалба само до прокуратура те така или инъче ще прекратят преписката ,но дакото я прекратят ще изтече срока за обжалване на заповедтта ,а той е 2 месечен.
Но можете да уведомите ИТ -тя поне ще им наложи ,ако наистина е така една глобичка ,а тя хич не е малка ето вижте
чл.414 КТ

Работодател, който наруши разпоредбите на трудовото законодателство извън правилата за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, ако не подлежи на по-тежко наказание, се наказва с имуществена санкция или глоба в размер от 1500 до 5000 лв., а виновното длъжностно лице, ако не подлежи на по-тежко наказание - с глоба в размер от 250 до 1000 лв.
donna
Старши потребител

Мнениеот zidaromazach » 19 Юли 2006, 09:55

Тъй де- казах - не знам дали ще хване дикиш това с чл.311 и естествено не трябва само с това да се ограничи. Просто предложих да се попритисне работодателя при положение че наистина има данни за такова престъпление. Ако наистина не се е върнал титуляра, а е издадена такава заповед за прекратяване на ТД на това основание- защо да не е съставомерно. Нищо не пречи (все пак сме българи), да го натопим , опсс, да сезираме прокуратурата.
Пък за Инспекцията по труда доколкото съм говорил с техните юристи практиката им е да се намесват само при съществуващо все още трудово правоотношение. При вече прекратено било според тях работа на съда.
zidaromazach
Потребител

Мнениеот donna » 19 Юли 2006, 10:18

zidaromazach написа:Тъй де- казах - не знам дали ще хване дикиш това с чл.311 и естествено не трябва само с това да се ограничи. Просто предложих да се попритисне работодателя при положение че наистина има данни за такова престъпление. Ако наистина не се е върнал титуляра, а е издадена такава заповед за прекратяване на ТД на това основание- защо да не е съставомерно. Нищо не пречи (все пак сме българи), да го натопим , опсс, да сезираме прокуратурата.
Пък за Инспекцията по труда доколкото съм говорил с техните юристи практиката им е да се намесват само при съществуващо все още трудово правоотношение. При вече прекратено било според тях работа на съда.

Тука има един тънък момент в тоя случай тая ИТ така или инъче трябва да направи проверка , ако наистина титуляра не се е върнал ще го установи ,така или инъче ще трябва да отговори на жалбоподателя,който може да ползва отговора и в съда.
Инък при такова положение ,ако аз съм работодателя да видим какво мога да направя ..........върнал се титуляра и си пуснал същия ден отпуск /независимо акъв може и неплатен /,разрешено му е . Факт върнал се ,със самата молба ,че желае да се върне и да заеме ямстото си ето ти прекратяване д-ра на заместника ,пък за последващия отпуск ..........
И ще има достатъчно време от момента на получаване на иска да си оправя нещата -следствие иска пада.
И специално в тоя случай на уволнен работник ,ако титуляра не се е върнал ИТ установи това /разбира се при една внезапна проверка /следва да глоби тоя работодател , защото факт ,е че няма титуляр заел длъжността си и има нарушение на ТЗ. А дали работодателя ще отмени тогава заповедтта си /възможно е/ или работника ще го съди друг въпрос.
Личното ми мнение е съд ,явно е ,че дори да отмени сам работодателя заповедтта си /това може да стане до подаване на иск от работника в съда/ той заради ще намери друг "кусур" на тоя работник за да го изгони ,когато не те искат по-добре се махай и обжалвай , имаш право на обезщетение за времето през което си останал без работа ,но -не по вече от 6 заплати /това при Трудов договор/ ,ако те възстановят връщаш се за ден само ,имаш право и на отпуски за тоя период от уволнието до възстановяването/тъй като периода се признава за трудов стаж/ и като напуснеш на др. ден следва да ти ги платят тия отпуски ,ако не щат съд,за осигуровките писах по-горе.

А не е съставомерно, защото за защитата с/у незаконно уволнение си има специален ред и той е в КТ ,касаещ уволнията на различни основания по КТ , инъче при всяка заповед работодателя следва да бъде даван както му викат на прокурор ,да ама не, ако е обжалват и се отмени има си последици за тоя работодател по КТ ,ако е неправилна ,но не се обжалва ,влиза в сила и край, а ако съда е потвърди и решението е влязло в сила тогава тя ще е законосъобразна .
Преди време се опитах да направя нещо такова , ставаше дума за една тотално "сбъркана" трудова книжка и заповед ..........знам ,че има и друг ред съобразно КТ и НТКТС, но не стана доброволно да се поправят така да се каже .Опитах по реда който предлагаш ,поисках проверка ,но ме отговориха по граждански ред да си реша проблема и са прави мисля ,реда е друг и не се урежда от НК .
Имам предвид ,че името на работодателя беше грешно , на няколко места и по печатите беше писано нещо съвсем друго от действителното ,в заповедтта също и т.н.
donna
Старши потребител

Мнениеот kaka_vida » 20 Юли 2006, 19:34

Аз понеже си защитавам работодатели по принцип, си ги съветвам да прекратяват по този текст ако могат, но, естествено титулярът да е на работа поне няколко дни, за да не е пълен смях цялата схема.
kaka_vida
Младши потребител

Мнениеот eludmilova » 21 Юли 2006, 13:15

Сега се оказа, че титулярката се е върнала за малко и не знам какво ще последва от това, но ако след 10 дена наистина излезе отново в отпуск, това може ли да бъде доказано и използвано в съда?

Между другото става дума за голяма българска медия и за това не зна дали шефа ми няма да използва връзки и познанства...
eludmilova
Нов потребител

Мнениеот portokal » 21 Юли 2006, 13:55

но ако след 10 дена наистина излезе отново в отпуск, това може ли да бъде доказано и използвано в съда?

Ами при моята бивша колежка май не можа да свърши работа.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот donna » 21 Юли 2006, 14:30

eludmilova написа:Сега се оказа, че титулярката се е върнала за малко и не знам какво ще последва от това, но ако след 10 дена наистина излезе отново в отпуск, това може ли да бъде доказано и използвано в съда?

Между другото става дума за голяма българска медия и за това не зна дали шефа ми няма да използва връзки и познанства...

Титуляра се е върнал само за 10 дни ,фак е ,че се е евърнал.
Със завръщането на титуляра договора се прекратява ,нищо че е работил 10 дена и е излязъл отново в отпуск.
donna
Старши потребител

Правна клиника

Мнениеот darco » 21 Юли 2006, 17:21

eludmilova написа:В София съм и си мисля, че си струва, въпреки че за безработен това не са малко пари. Ще опитам! Благодаря ви!

Към някои университети в момента работят правни клиники, там студенти-юристи се занимават с правни казуси, в сътрудничеството на преподаватели в университетите - юристи с дългогодишен опит. Могат да ви помогнат - безплатно, проверете на място и ако решите че можете да се доверите - направете го. Това е сайтът на такава в София http://www.pravnaklinika.hit.bg/, не ви пречи да проверите.
Успех!
darco
Младши потребител

Re: титулярката се връща, ама не!!!!!!!

Мнениеот policai » 21 Юли 2006, 21:56

Може би има въпиюща несправедливост, но от зоконова гледна точка:

eludmilova написа:Надявам се да получа съвет от вас. От днес съм без работа. Спретнаха ми номера, че титулярката, която замествам се връща, но това не е така.
Как мога да защитя правата си? Подличко е, да не говорим, че оставам без доходи...
:?

[quote="eludmilova"]Сега се оказа, че титулярката се е върнала за малко и не знам какво ще последва от това, но ако след 10 дена наистина излезе отново в отпуск, това може ли да бъде доказано и използвано в съда?[/quote

[quote="donna"]
Титуляра се е върнал само за 10 дни ,фак е ,че се е евърнал.
Със завръщането на титуляра договора се прекратява ,нищо че е работил 10 дена и е излязъл отново в отпуск.[/quote

Съжалявям, но това е положението.
...полицай, наистина е призвание...
policai
Потребител

Назад към Трудово право