начало

Защо румънският Конституционен съд анулира изборите за президент Защо румънският Конституционен съд анулира изборите за президент

намален работен ден за майки

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

намален работен ден за майки

Мнениеот anicata » 15 Сеп 2006, 17:08

здравейте,

знам, че майките с деца до някаква възраст им се полага намален работен ден /с 1 час на ден/ до навършване на определена възраст на детето. Във фирмата , която работя не са чули за това и за да мога да се възползвам от тази привилегия, трябва да им цитирам точката и алинеята от закона, който ми дава тази възможност.
Може ли някой да ми "хвърли светлина" по темата. Детето ми е на 5 години и съм с работно време от 9 до 18 часа.

Благодаря предварително и ако е писано по темата и аз не сам го намерила , моля да ме извините и да ми дадете препратки :)
anicata
Нов потребител

Мнениеот gosho72 » 15 Сеп 2006, 19:33

Като майка на дете до 6 годишна възраст сте освободена от полагане на нощен труд.Имате право да работите и надомна работа за Вашия или друг работодател ,съгласно чл.312 от КТ.
За съжаление обаче,чл.137 от КТ не регламентира на майките с деца до 6 год.намалено работно време.

Не посочвате точно с каква дейност се занимавате по трудов договор.Оставям ви един линк за наредбата,която регламентира професиите с намалено работно време.Проверете си за себе си-дали вашата професия е включена в списъка.може и това пък от някъде да Ви помогне.

http://www.paragraf22.com/pravo/naredbi/124649a.html
gosho72
Потребител

Мнениеот anicata » 16 Сеп 2006, 21:55

Много благодаря за отговора.Беше изкл. изчерпателен. След като изчетох наредбата от препратката за съжаление не открих моята професия в описаните там. Явно съм се заблудила или нещата са се променили. Иначе се занимавам с VoIP телефонии, т.е. телекомуникационна техника/ суичове, рутери, компютри и телефони/ :)

още веднъж- благодаря за бързата и компетентна намеса.
anicata
Нов потребител

Назад към Трудово право