начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Трудов стаж ?!?!

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Трудов стаж ?!?!

Мнениеот prnedev » 27 Сеп 2006, 16:00

Колеги,
Налага ми се да назнача служител по трудов догор, който има стаж по трудова книжка. За период от време се е осигурявал като самоосигуряващ се с осигурителна книжка.

Та въпроса ми е:
Времето, през което лицето се е самоосигурявало - собственик на ЕТ - с осигурителна книжка трябва ли да го вземам в предвид при изчисляване на % за прослужено време ?

Нещо в случая Кодекса на труда, Наредбата за допълнителното и друго трудово възнаграждение и наредбата за трудовите книжки и трудовия стаж не ми отговарят на въпроса...
prnedev
Активен потребител

Мнениеот prnedev » 27 Сеп 2006, 16:40

Не се шегувам изобщо. Едноличния търговец се е осигурявал на малкия процент - осигурени за инвалидност, старост и смърт...
prnedev
Активен потребител

Мнениеот nat » 27 Сеп 2006, 16:40

колегата греши. бърка осигурителен стаж по КСО с трудов по КТ.
Трудов стаж се придобива само ако работиш по трудово правоотношение или приравнено на него а това е като член кооператор и като държавен служител за справка вж.351 КТ ако е упражнявал дейност като ЕТ това време не му се признава за трудов стаж
nat
Потребител

Мнениеот prnedev » 27 Сеп 2006, 17:24

Проблема е в тази Наредба за допълнителните и други трудови възнаграждения - по специално -
Чл.3. ал.2 За продължителна работа се зачита времето:
т.3. (изм.,ДВ,бр.1 от 1994 г.) през което лицата са задължително осигурени по силата на нормативен акт за всички осигурителни случаи, включително и когато са се осигурявали за всички осигурителни случаи, без трудова злополука и професионално заболяване.

Не съм сигурен лъже ли ме логиката или я търся там дето не и е мястото - та като плащаш само за пенсия и инвалидност, няма трудов стаж, а като плащаш и за болнични (временна неработоспособност) има трудов стаж.
prnedev
Активен потребител

Мнениеот nat » 27 Сеп 2006, 17:58

nedev, ЕТ се осигурява по ал.3 чл.4 от КСО, а не по ал.1 и 2 на същия текст, поради тази причина не влиза в цитираната точка на НДДТВ следователно няма трудов стаж абсолютно ясно е написано.
nat
Потребител

Мнениеот prnedev » 27 Сеп 2006, 18:13

Нат, последен въпрос - дори и тези, които са се осигурявали по чл.4 ал.4 от същия кодекс и те не участват?
prnedev
Активен потребител

Мнениеот svetla26 » 28 Сеп 2006, 14:50

има ли право работодателят ми да ми откаже неплатен годишен отпуск и ако да, в какъв срок и в каква форма може да направи това?
svetla26
Нов потребител

da

Мнениеот ivan_p » 28 Сеп 2006, 16:05

Правилна е логиката, че ако си на малкия процент няма клас, а ако се самоосигуряваш на големия има. Това съм си го записал от едни публикации, но тях не мога да ги намеря още.
ivan_p
Нов потребител

Назад към Данъчно право