начало

Защо румънският Конституционен съд анулира изборите за президент Защо румънският Конституционен съд анулира изборите за президент

Договор за ученичество, квалификация или друго?

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Договор за ученичество, квалификация или друго?

Мнениеот grudka » 28 Ное 2006, 17:17

Колеги, да си кажа къде ме "сърби" пък дано някой ме "почеше"...
Случаят е следния - моя клиент представлява малка фирма, която се занимава с производствена дейност - наема работник. Същия работи известно време, научава "занаята", създава контакти тук-там и после напуска. Създава своя фирма със същия предмет на дейност или отива на работа в друга конкурентна фирма, използва старите контакти и не се свени да използва името на първата фирма, в която е работил, за дребни облаги. И това се повтаря. Резултата - хора, които са обучени напускат и стават конкуренция или отиват при конкуренцията. Позната картинка...
Целта е ако някой от работниците иска да напусне да е наясно, че за период от 2-3 години след това няма право да създава или работи във фирма със същия предмет на дейност и че ако не изпълни това за него следва монго сериозна парична неустойка.
Въпроса ми е доколко това е уместно да се оформи с договор за ученичество или с договор за квалификация по КТ - обучението му не е свързано с полагане на изпит, нито с някакъв удостоверителен документ за уменията, които са придобити, както и предвид размера на отговорността на работника при неизпълнение ? Дали не е по-удачно да се оформи като анекс към трудовия договор или като друг вид договор? Някакви предположения?
grudka
Младши потребител

Мнениеот d_ileva » 28 Ное 2006, 17:44

И моя шеф иска такъв договор, но единствено възможни са договорите по чл. 229,230 и 234 от КТ. Ще ми бъде интересно ако някои колеги са сключили такива договори и какви привилегии са получили от работодателя като мотивация да работят за него. Имам предвид нещо различно от прекфалификация: нова кола на лизинг или вноски за апартамент. Нека споделят.
d_ileva
Младши потребител

Мнениеот rosi_i » 28 Ное 2006, 18:23

Колега, разбираеми са вълненията на клиента ти, но мисля, че е резонен и въпросът защо тези хора напускат и отиват при конкуренцията/ако не става дума за изолиран случай/. Сам разбирате, че при трудово правоотношение, предвид закрилните функции на трудовото законодателство, трудно би могло да се мисли за подобни клаузи в договора, още повече, че в редица случаи въпросните работници притежават само една професия и по този начин на практика се лишават от възможността да престират единственият труд, за който са квалифицирани. Докато изтече евентуално уговорения период, те ще се и дисквалифицират с всички дългосрочни последици. Дори в търговското право подобно ограничение е свързано с подходящо обезщетение за ограничавания търговски представител. Възможни са само клаузи за съблюдаване на служебна и търговска тайна и прочие. Въпреки ограничената имуществена отговорност по глава Х КТ, умишлено нанесените вреди се обезщетяват по общия ред. Това, което изнасяте като факти, като че ли покрива именно този състав. Остава да го докажете. Успех
rosi_i
Потребител

Мнениеот rosi_i » 28 Ное 2006, 18:37

Едно допълнение - споменах пълната имуществена отговорност по чл. 203, ал. 2 КТ при условие, че работникът нанесе вреди, докато трае трудовото правоотношение. Това, за което говорите, е деликт и едва ли уговорените неустойки могат да помогнат, дори и да ги включите в трудовия договор.
rosi_i
Потребител

Назад към Трудово право