начало

След кибератаката, ВСС спешно отпусна близо 1.7 млн. лева на ВАС за нови сървъри След кибератаката, ВСС спешно отпусна близо 1.7 млн. лева на ВАС за нови сървъри

Обжалване на акт на полицай

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Обжалване на акт на полицай

Мнениеот valjo_007 » 25 Юни 2007, 11:40

Здравейте! Как мога на обжалвам акт на катаджия? Знам, че е в тридневен срок, но пред кого? Пред началника на РПУ ли? И как да се оформи жалбата? Искам да направя възражения, защото в акта за нарушение полицаят е написал, че нарушавам един член на ЗДП, а би следвало да посочи съвсем друг (явно не познава добре закона). Благодаря предварително!
valjo_007
Младши потребител

Мнениеот lawhope » 25 Юни 2007, 11:47

Обжалва се пред началника на КАТ в 3 - дневен срок , а това , че е бил неграмотно написан е само по себе си достатъчно , за да се отмени по общия ред в съда-при положение , че след възражението , не стане това.
lawhope
Потребител

Мнениеот prof_prof » 25 Юни 2007, 11:52

Ако позволите! :) В тридневен срок се пише възражение срещу акта, а ако това възражение не бъде уважено, ще бъде издадено наказателно постановление, което ако желаете можете да оспорите пред съответния Районен съд.
prof_prof
Потребител

Мнениеот valjo_007 » 25 Юни 2007, 11:54

Т.е., ако сега подам възражение и актът не се отмени, да подам жалба в РС?
valjo_007
Младши потребител

Мнениеот prof_prof » 25 Юни 2007, 11:56

да, но след като бъде издадено наказателното постановление - в едномесечен ИНСТРУКТИВЕН срок. Вижте ЗАНН.
prof_prof
Потребител

Мнениеот valjo_007 » 25 Юни 2007, 11:59

А писмените възражения се пишат в свободен текст, нали?
valjo_007
Младши потребител

Мнениеот valjo_007 » 25 Юни 2007, 12:02

И още един- последен въпрос- актът ми е съставен в Слънчев бряг, а съм от София. Пред началника на КАТ- София ли се правят възраженията или в Слънчев бряг? Благодаря ви за отделеното внимание!
valjo_007
Младши потребител

Мнениеот prof_prof » 25 Юни 2007, 12:20

По местоизвършване на нарушението. Ама прочетете ЗАНН дееееее, то не може всичко наготово! :roll:
prof_prof
Потребител

Мнениеот bay4o » 25 Юни 2007, 12:54

След като така и така отворихте темата, като четете ЗАНН, да не пропуснете и разпоредбата на чл. 53 ал. 2 от ЗАНН, която предвижда издаване на НП и когато е допусната нередовност в акта /напр. неправилна правна квалификация/, стига да е установено по безспорен начин извършването на нарушението, авторството му и вината на нарушителя. Така че, ако ще възразявате против АУАН, барем се съветвайте с адвокат, за да не си вкарате автогол. :idea:
bay4o
Потребител

Мнениеот atanaspetrovmeister » 27 Юни 2007, 14:18

bay4o написа:След като така и така отворихте темата, като четете ЗАНН, да не пропуснете и разпоредбата на чл. 53 ал. 2 от ЗАНН, която предвижда издаване на НП и когато е допусната нередовност в акта /напр. неправилна правна квалификация/, стига да е установено по безспорен начин извършването на нарушението, авторството му и вината на нарушителя. Така че, ако ще възразявате против АУАН, барем се съветвайте с адвокат, за да не си вкарате автогол. :idea:

Ако разрешите, бих искал да се намеся и аз. Понеже в последните 20 дни това ми е "болна" тема-мнението ми е , че щом правото на възражение е дадено на всеки ,то не би трябвало да се изисква някаква юридическа правоспособност-следователно моят съвет е:
ВъзражениЯ масово срещу всичко и срещу всеки(е "АКТЬОРИТЕ" разбира се да са "описани" в АУАН-А).В момента и аз си чакам постановлението, т.к. подочувам, че възраженията"дикиш" не хващали :D .Е ще разчитаме на добрата безпристрастна съдебна власт.Както писа преди около месец някой колега в форума-"Административните актове са създадени за да се обжалват!", а и аз вече си мисля, че катаджиите трябва да бъдат настъпвани по всеки повод-нямам спомени на мен лично нещо да са ми прощавали! :?
Аватар
atanaspetrovmeister
Потребител

Мнениеот Good_Boy » 28 Юни 2007, 14:07

Темата явно е доста актуална :) тъй като и аз имам подобен случай, ще си позволя да го опиша в тази тема, за да не задръстваме форума с нови теми и защото смятам, че е релевантно към написаното до тук.

днес разбирам, от познат, че дадено лице е подало жалба срещу мен, защото съм употребявал клаксон, светкал съм му, принуждавал съм го да кара с превишена скорост и съм изпреварил колона от коли?! Сега, какво е станало точно не помня, тъй като жалбата е подадена преди почти месец, но определено не е в мой стил. Адвоката ми каза, че трябва първо да ми съставят акт (т.е. като получа призовката да отида до КАТ) и след това да се обжалва. Според вас трябва ли да пиша възражения в самия акт или да се оправяме направо в съда? Какви според Вас мога да бъдат последствията? Другото което ме притеснява е, че преди няколко месеца ми беше върната "книжката".
Good_Boy
Нов потребител

Мнениеот Kenary » 28 Юни 2007, 15:06

Действително темата е доста актуална, още повече след очакваното обнародване на Закона за изменение и допълнение на ЗДвП. Срещу акта, съставен от органите на КАТ може да се възрази в тридневен срок в структурното звено на КАТ по местоизвършване на нарушението. Възражението е свободен текст и е до началника на регионалното звено на КАТ. Когато подадете такова възражение, служителят, който го приема, трябва да отбележи на самия акт входящия номер на възражението, под който е заведен в деловодството и датата на подаването му. Обърнете внимание дали това ще бъде направено. В действителност много рядко началника на КАТ взима под внимание възраженията и отменя актове, но това не бива ни най-малко да Ви притеснява. Подаването на възражение би Ви било от полза при разглеждането на бъдещото дело в съда.

След това, ако възражението Ви не бъде взето под внимание и получите наказателно постановление, срока за подаване на жалба срещу него е 7 дневен. Имайте предвид, че жалбата се подава не в съответния районен съд, а до съда чрез наказващия Ви орган. Т.е. във Вашия случай жалбата се подава чрез КАТ Несебър, които са длъжни по служебен ред да я изпратят до районния съд. В София жалбите се подават на гише #1 в КАТ, но в Несебър не съм запознат. Остава Ви само да чакате призовка от съда и да подготвяте печелившата стратегия.
Аз лично съм по средата на цялата тази процедура.
Искрено ВИ желая успех.
Kenary
Нов потребител

Мнениеот prof_prof » 28 Юни 2007, 15:43

Адвоката ми каза, че трябва първо да ми съставят акт (т.е. като получа призовката да отида до КАТ) и след това да се обжалва. ...

Питайте адвоката си как точно ще ви съставят този акт - въз основа на подадената срещу вас жалба ли? :)))))))) И впрочем защо си губите времето по форуми, след като имате адвокат...

Чл. 40. (1) Актът за установяване на административното нарушение се съставя в присъствието на нарушителя и свидетелите, които са присъствували при извършване или установяване на нарушението.

(2) Когато нарушителят е известен, но не може да се намери или след покана не се яви за съставяне на акта, актът се съставя и в негово отсъствие.

(3) При липса на свидетели, присъствували при извършването или установяването на нарушението, или при невъзможност да се състави акт в тяхно присъствие, той се съставя в присъствието на двама други свидетели, като това изрично се отбелязва в него.

(4) Когато нарушението е установено въз основа на официални документи, актът може да се състави и в отсъствие на свидетели.
prof_prof
Потребител

Мнениеот atanaspetrovmeister » 28 Юни 2007, 15:54

:D И какво излезе, всички сме се "юрнали" да сваляме КАТ :lol: !!!
Личното ми и неангажиращо мнение е:
1.На всички ни ясен резултата от възраженията-нали е казано-"Гарван гарвану око не вади"-НЕЗАВИСИМО ОТ КОЙ ГРАД СМЕ-НЯМА ДА НИ ОГРЕЕ :lol:
2.Ако може- имам предложение да споделим след около месец два какво е било решението на РС-май там е надеждата и дали е било в резултат на "подготвяната стратегия" или на "добрата квалификация" на актосъставителя.
А по въпроса за възраженията-
Мой познат учтиво бе "помолен" да си оттегли възражението с/у съставен от данъчни акт, "в противен случай глобата в постановлението щяла да бъде двойна, за да може след като съдът в последствие я намал да се получи пак толкова".Това нормално ли е и защо се притесняват от възражението-значи все пак някой ги чете?! :wink:
Аватар
atanaspetrovmeister
Потребител

Мнениеот prof_prof » 28 Юни 2007, 16:34

Административното производство и по-конкретно административнонаказателното производство е строго формализирано. Затова каквото и да Ви "съветват", ако АУАН или РА е незаконосъобразен, то той ще падне в съда.
prof_prof
Потребител

Мнениеот Gabi1 » 28 Юни 2007, 17:37

За алкохола всички са единодушни, че виновният трябва да си понесе наказанието, но защо не мислите така и за други нарушения по ЗДвП? Те също могат да причинят смърт! Не е ли по-просто да се кара по правилата, а не да се "сритват" катаджийте?
Gabi1
Потребител

Мнениеот Gabi1 » 30 Юни 2007, 00:07

Не оспорвам! :lol:
Но че караме като луди, също е вярно. И че има случай, в който катаджията е прав, също. Но ни е писнало вече от други и дори и тогава не признаваме.
Днес ми се наложи да повъртя повечко из София. Шофьор съм от много години, карала съм и такси, но в последните 2-3 години ситуацията е неконтролируема. Предполагам, че е същото и в повечето големи градове. На 2-3 пъти само благодарение на някакъв опит и доста рискови маневри успях да избегна ПТП с разни идиоти, които явно не бяха и отваряли ЗДвП. А карах и детето си. Определено ми идваше да спра и да причиня поне средна телесна повреда на някого. :lol:
И за целия този абсурд никой не може да ме убеди, че са виновни катаджийте!
Gabi1
Потребител

Мнениеот Gabi1 » 30 Юни 2007, 02:06

Само да отбележа - изпита отдавна е пред ДАИ, не пред КАТ!
А самата абревиатура на какво ни навежда? :lol: :lol: :lol:
Gabi1
Потребител

Мнениеот sinis » 01 Юли 2007, 10:55

Gabi1 написа:Само да отбележа - изпита отдавна е пред ДАИ, не пред КАТ!
А самата абревиатура на какво ни навежда? :lol: :lol: :lol:

Нито КАТ, нито ДАИ, отдавна вече абревиатурата е РД АА - регионална дирекция автомобилна администрация.
sinis
Младши потребител

Мнениеот policai » 05 Юли 2007, 22:16

:D Чудесна тема! Перфектни познания по ЗАНН и ЗАП.......
....аз, като един редови служител на полицията имам един въпрос...., моля не ми се смейте, а отговорете, като на обикновин човек...., докога ще я карате със ЗАНН и ЗАП и предвижда ли се скоро влизане в сила на АПК?
/простете за невежеството ми полицейско.../
...полицай, наистина е призвание...
policai
Потребител

Следваща

Назад към Наказателно право