- Дата и час: 11 Фев 2025, 23:59 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Запис на заповед. Спешно!
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
22 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Запис на заповед. Спешно!
Здравейте!
Моля за съвет, как се вземат доста пари по вече изтекъл срок на Запис на Заповед. Длъжникът се укрива. Таксата по процедурата за завеждане на иск не е малка, а шансовете за събиране от длъжника - минимални: има единствено жилище, което е доста голямо. Но по закон.... (направена е консултация с адвокат. Ако знаете достатъчно вещ в областта - ПРЕДЛОЖЕТЕ!)
Предварително благодаря за сериозните мнения на специалисти!
Моля за съвет, как се вземат доста пари по вече изтекъл срок на Запис на Заповед. Длъжникът се укрива. Таксата по процедурата за завеждане на иск не е малка, а шансовете за събиране от длъжника - минимални: има единствено жилище, което е доста голямо. Но по закон.... (направена е консултация с адвокат. Ако знаете достатъчно вещ в областта - ПРЕДЛОЖЕТЕ!)
Предварително благодаря за сериозните мнения на специалисти!
- Mirna
- Нов потребител
Ами първо трябва да си изкарате Ипълнителен лист, въз основа на ЗЗ. Ако всичко със записа е наред разбира се. След това - при частен съдебен изпълнител и така.......... Законно няма как да съберете парите си без ИЛ.
Ако търсите друг ред - не е този форума.
Наистина таксата за изп. лист е голяма, но тя също се пише на мсетката на длъжника.
Ако търсите друг ред - не е този форума.
Наистина таксата за изп. лист е голяма, но тя също се пише на мсетката на длъжника.
- tgrozdanov
- Младши потребител
не зависи толкова от това какво точно ще направите Вие а доколко разтропан съдия-изпълнител ще изберете. зависи за коя част на България става въпрос но помоему има начин. пък и този човек не работи ли, никакво друго имущество ли няма? това ще се узнае със сигурност в изп.производство. Извадете листа и каквото сабя покаже.
Аз имах един абсолютно обречен случай, не че нямаше имущество даже няколко автомобила, ама как се запорира кола ако длъжникът не иска и я е дал за управление чрез пълномощно в другия край на България но засега плати частично, така че ако не се борите нищо няма и да получите, а щом жилището е голямо може и да излезе нещо-не се знае!
Междувпрочем повечето длъжници разчитат точно на това да си търпите и мълчите, щом започнете изпълнителни действия може да има ефект
Аз имах един абсолютно обречен случай, не че нямаше имущество даже няколко автомобила, ама как се запорира кола ако длъжникът не иска и я е дал за управление чрез пълномощно в другия край на България но засега плати частично, така че ако не се борите нищо няма и да получите, а щом жилището е голямо може и да излезе нещо-не се знае!
Междувпрочем повечето длъжници разчитат точно на това да си търпите и мълчите, щом започнете изпълнителни действия може да има ефект
- pitasht
- Активен потребител
Не сте намерила, защото се казва съдебен изпълнител, а не съдия-изпълнител. Вижте тук:
http://www.bcpea.org/bg/quest.htm
http://www.bcpea.org/bg/quest.htm
- octavia
- Младши потребител
Благодаря!
Ето колко е важно да се знае точната дума/и! ![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
- Mirna
- Нов потребител
Добре де... след като е "СПЕШНО", защо не потърсихте човек, който да ви задейства нещата, ами пускате мнение във форум?
Има 2 начина за събиране на пари
1-я е по законния ред, който колегите са ви описали. Този ред включва консултация с колега, който да погледне ЗЗ дали е редовен, да види дали сроковете за издаване на ИЛ не са изтекли и т.н. След това да поиска издаване на ИЛ и да образува изп. дело. И т.н.... колегите си знаят процедурата.
2-я начин.... се връщаме във времето на мутрите. За съжаление все още си работи.
Има 2 начина за събиране на пари
1-я е по законния ред, който колегите са ви описали. Този ред включва консултация с колега, който да погледне ЗЗ дали е редовен, да види дали сроковете за издаване на ИЛ не са изтекли и т.н. След това да поиска издаване на ИЛ и да образува изп. дело. И т.н.... колегите си знаят процедурата.
2-я начин.... се връщаме във времето на мутрите. За съжаление все още си работи.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
-
DEKAH - Активен потребител
Доказателство за българщината
Ето, тук БИ ТРЯБВАЛО да бъде едно сериозно място за разисквания и съвети. ... Спор, даже не е и спор, а наистина цирк.
...
Питам тук за съвет, защото подобен цирк се получи и в моя случай. Надявах се (дори се договорихме) за човешки културен и мирен начин на разрешаване. Не съм изпуснала сроковете (ЗЗ изтече на 30 юни, валидна е, подписана и попълнена грамотно, проверена и от адвокат).
Засега получавам единствено цирково изпълнение: криене, заплахи към мене (?!?), опит за измама...
Да, обърнах се към адвокат, но пак зависи от сферите, в които е силен и има опит. Въпросният адвокат ми чете Закона и нищо повече. Можеше да ми пусне ИЛ, но ми каза, че трябва да платя над 2000лв.
И аз предпочетох отново да опитам мирния начин... Разбирателство досега така и не се получи. Длъжникът даже и не пожела да чуе какво е мнението на адвоката (което не е чак толкова в негова вреда).
По същество: Ако някой знае вещ адвокат по темата, нека предложи...
...
Питам тук за съвет, защото подобен цирк се получи и в моя случай. Надявах се (дори се договорихме) за човешки културен и мирен начин на разрешаване. Не съм изпуснала сроковете (ЗЗ изтече на 30 юни, валидна е, подписана и попълнена грамотно, проверена и от адвокат).
Засега получавам единствено цирково изпълнение: криене, заплахи към мене (?!?), опит за измама...
Да, обърнах се към адвокат, но пак зависи от сферите, в които е силен и има опит. Въпросният адвокат ми чете Закона и нищо повече. Можеше да ми пусне ИЛ, но ми каза, че трябва да платя над 2000лв.
И аз предпочетох отново да опитам мирния начин... Разбирателство досега така и не се получи. Длъжникът даже и не пожела да чуе какво е мнението на адвоката (което не е чак толкова в негова вреда).
По същество: Ако някой знае вещ адвокат по темата, нека предложи...
- Mirna
- Нов потребител
Шансове за неуспех?
Оформянето като ЗЗ ни предложи бившия ни общ адвокат.
А сега за месец се консултирах с 2-ма адвокати...
Разбрах за процедурата... Само не разбрах какво означава "Ако не ми пуснат изпълнителен лист..."??? На какви основания може да стане това? Всичко в ЗЗ е изправно. Какво би могло да попречи?
...
Не споменах, че съм с І група инвалидност. Бях чела, че имам право на "правна помощ" и освобождаване от такси. Къде да потърся такава?
Длъжникът разчита именно на това, че със здравословните си и материални проблеми няма да пожелая и издържа всичките процедури по правната пътечка.
...
А здравето наистина е голямо богатство!
А сега за месец се консултирах с 2-ма адвокати...
Разбрах за процедурата... Само не разбрах какво означава "Ако не ми пуснат изпълнителен лист..."??? На какви основания може да стане това? Всичко в ЗЗ е изправно. Какво би могло да попречи?
...
Не споменах, че съм с І група инвалидност. Бях чела, че имам право на "правна помощ" и освобождаване от такси. Къде да потърся такава?
Длъжникът разчита именно на това, че със здравословните си и материални проблеми няма да пожелая и издържа всичките процедури по правната пътечка.
...
А здравето наистина е голямо богатство!
- Mirna
- Нов потребител
Ако Ви е "читав" записа на заповед/което със 90% сигурност адвоката ВИ ще може да ви каже/ то изпълнителен лист ще имате, но след като внесете 2% такса върху сумата по записа.
Проблема не е в изп. лист, а дали след като платите 2000 лв и адвокатски хонорар, ще можете да си съберете 102000 лв и разноските посъдебното изпълнение.
За това проучете дискретно и ако длъжника ви е ............., ще има секвестируемо недвижимо имущество чрез което да се удоволетворите.
Ако нищо от гореизложеното не може да се осъществи
План Б е.....сетете се сами, някой го спомена по-горе.
Проблема не е в изп. лист, а дали след като платите 2000 лв и адвокатски хонорар, ще можете да си съберете 102000 лв и разноските посъдебното изпълнение.
За това проучете дискретно и ако длъжника ви е ............., ще има секвестируемо недвижимо имущество чрез което да се удоволетворите.
Ако нищо от гореизложеното не може да се осъществи
План Б е.....сетете се сами, някой го спомена по-горе.
- d_gosp
- Нов потребител
Извинете, госпожо, но не мога да Ви разбера.
Дали сте 100 000 лева (ако предположим, че предположението за 2000 лева=2% от интереса е вярно). И искате по "мирен начин" да си върнете дадената сума. Под "мирен начин" може би имате предвид издателят на записа да дойде у вас и да си изплати задължението? Защото ние, адвокатите, действаме именно по мирен начин ЧРЕЗ ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА. И тези 2000 лева няма да ги прибере адвокатът, а ДЪРЖАВАТА. Подозирам, че самата мисъл да си платите нужните такси и разноски Ви кара да окачествявате колегата, дал Ви горния съвет, като "невещ". На мен честно казано взе да ми писва от "клиенти", които искат невъзможни и нерегламентирани неща, защото така ставало (чували са някъде, ама и те не знаят къде).
Пак се извинявам за остротата и Ви пожелавам успех.....
П.П. Това за правната помощ е много весело
![Razz :P](./images/smilies/icon_razz.gif)
Дали сте 100 000 лева (ако предположим, че предположението за 2000 лева=2% от интереса е вярно). И искате по "мирен начин" да си върнете дадената сума. Под "мирен начин" може би имате предвид издателят на записа да дойде у вас и да си изплати задължението? Защото ние, адвокатите, действаме именно по мирен начин ЧРЕЗ ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА. И тези 2000 лева няма да ги прибере адвокатът, а ДЪРЖАВАТА. Подозирам, че самата мисъл да си платите нужните такси и разноски Ви кара да окачествявате колегата, дал Ви горния съвет, като "невещ". На мен честно казано взе да ми писва от "клиенти", които искат невъзможни и нерегламентирани неща, защото така ставало (чували са някъде, ама и те не знаят къде).
Пак се извинявам за остротата и Ви пожелавам успех.....
П.П. Това за правната помощ е много весело
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
![Razz :P](./images/smilies/icon_razz.gif)
- ania
- Потребител
Няма да се мине само с тия 2 000 лева. Дори и да се снабдите с изп. лист, ще трябва да се заведе изпълнително производство. То също е придружено с множество такси и разноски. Въобще, ще трябва да развържете кесията- предстоят плащания, за да си съберете вземането.
Имали сте общ адвокат с длъжника си, а сега търсите "вещ" такъв. Извинявайте, ама винаги съм казвала- когато имате интерес /в случая сте дали много пари/, ангажирайте си Ваш адвокат. Той може и да не е най- добрият, но ще е Вашият адвокат.
Сега разноските са много. Щяха да са в пъти по- малко, ако имахте Ваш адвокат.
Така или иначе, случаят си има конкретика и за да Ви дадем посока, различна от стандартната, трябва да сме се запознали с фактите. Във форума това е невъзможно.
Желая Ви успех!
Имали сте общ адвокат с длъжника си, а сега търсите "вещ" такъв. Извинявайте, ама винаги съм казвала- когато имате интерес /в случая сте дали много пари/, ангажирайте си Ваш адвокат. Той може и да не е най- добрият, но ще е Вашият адвокат.
Сега разноските са много. Щяха да са в пъти по- малко, ако имахте Ваш адвокат.
Така или иначе, случаят си има конкретика и за да Ви дадем посока, различна от стандартната, трябва да сме се запознали с фактите. Във форума това е невъзможно.
Желая Ви успех!
- razli4na
- Активен потребител
Грешки...
Ето защо ми трябва ВЕЩ адвокат! Сумата не е 100 х. лв., а 40 х. лв. Но първият адвокат смята, събира, брои разни такси и ги изкара над 2000 лв.
Тук споменах таксите, а не дължимата сума. И стана грешното предположение за 100х.лв.
Вторият адвокат не знаеше каква е точно таксата и все още чакам да разбере.
А и никой от двамата не спомена, че тази такса е за сметка на длъжника.
Когато попитах втория адвокат, отговорът беше: "Да, но само, ако спечелите делото и получите ИЛ. Иначе си остава за ваша сметка."
...
И двамата досега ме карат да решавам да искам ли тези пари (и да намеря отнякъде пари за такси), или да се откажа от тях!?!
...
А мирният начин беше разбирателство - да отидем на общ адвокат, да проучим възможностите за честно решение и да ... изчакам ПАК!
Вече проучих възможностите как длъжника може да ме излъже и да не получа парите си.
Май ще трябва да проуча и други възможности за самозащита ... Мирната правна пътечка не ми дава никакви гаранции...![Confused :?](./images/smilies/icon_confused.gif)
Тук споменах таксите, а не дължимата сума. И стана грешното предположение за 100х.лв.
Вторият адвокат не знаеше каква е точно таксата и все още чакам да разбере.
А и никой от двамата не спомена, че тази такса е за сметка на длъжника.
Когато попитах втория адвокат, отговорът беше: "Да, но само, ако спечелите делото и получите ИЛ. Иначе си остава за ваша сметка."
...
И двамата досега ме карат да решавам да искам ли тези пари (и да намеря отнякъде пари за такси), или да се откажа от тях!?!
...
А мирният начин беше разбирателство - да отидем на общ адвокат, да проучим възможностите за честно решение и да ... изчакам ПАК!
Вече проучих възможностите как длъжника може да ме излъже и да не получа парите си.
Май ще трябва да проуча и други възможности за самозащита ... Мирната правна пътечка не ми дава никакви гаранции...
![Confused :?](./images/smilies/icon_confused.gif)
- Mirna
- Нов потребител
Наясно съм, че казусът ми не може да се реши виртуално. Затова и не изсипах тук всичките факти. Това, което търся е наистина ВЕЩ ПРАВИСТ!
Такъв, който чете от книжките и няма опит в тази материя едва ли ще знае и тънкостите, като например: какво означава "Не могат да му продадат единственото жилище"? Ами единственото му жилище е 170кв.м. плюс двор! Кое е поделяемо, кое е продаваемо отделно БИ ТРЯБВАЛО да каже правист! ....
Също и това с таксите. "Да развържа кесията"?- В нея няма нищо. С длъжника живяхме 16 години на семейни начала. Каквото е имало, дала съм го. И затова искам да си получа поне това, за което имам документ.
И изобщо не споменавам, че голям % от инвалидността си дължа на въпросния длъжник! Имам и документ от Съдебна медицина за побой... Но съм с леки телесни повреди САМО!
Май здравето върви със силните?![/b]
Такъв, който чете от книжките и няма опит в тази материя едва ли ще знае и тънкостите, като например: какво означава "Не могат да му продадат единственото жилище"? Ами единственото му жилище е 170кв.м. плюс двор! Кое е поделяемо, кое е продаваемо отделно БИ ТРЯБВАЛО да каже правист! ....
Също и това с таксите. "Да развържа кесията"?- В нея няма нищо. С длъжника живяхме 16 години на семейни начала. Каквото е имало, дала съм го. И затова искам да си получа поне това, за което имам документ.
И изобщо не споменавам, че голям % от инвалидността си дължа на въпросния длъжник! Имам и документ от Съдебна медицина за побой... Но съм с леки телесни повреди САМО!
Май здравето върви със силните?![/b]
- Mirna
- Нов потребител
Г-жо, моите уважение, но нали не очаквате ние тук да налучкаме за какво става дума? Ние коментирами и дори разиграваме ситуации. (което пак е в голямата сфера на вероятностите). Но чак пък да гадаем какъв Ви е човекът, който Ви дължи пари....
Питайте смело, например: колко общо ще се наложи да дам по време на цялия процес по изваждане на изпълнителен лист и събиране на дължимите суми, като в тази сума ще бъдат включени и адвокатските хонорари. Може би те Ви именно адвокатът Ви е включил в онези 2000 лева? Ние пак не можем да знаем. Или пък......човекът, който ми дължи пари има това и това....върху кое от изброените може да се насочи изпълнение?
Така бихте получили по-реална представа.
Питайте смело, например: колко общо ще се наложи да дам по време на цялия процес по изваждане на изпълнителен лист и събиране на дължимите суми, като в тази сума ще бъдат включени и адвокатските хонорари. Може би те Ви именно адвокатът Ви е включил в онези 2000 лева? Ние пак не можем да знаем. Или пък......човекът, който ми дължи пари има това и това....върху кое от изброените може да се насочи изпълнение?
Така бихте получили по-реална представа.
- ania
- Потребител
Спокойно може да заведете частичен иск например за сумата от 10 000 лв, а не върху цялото задължение в размер на 40 000 лв. по този начин ще намалите размера на дължимите държавни такси и ще видите какво имущество изобщо може да се осребри, и в случай че има имущество което да послужи за погасяване на задължението на длъжника ще заведете нов иск и до размера на цялото задължение. А това колко ще трябва да платите на адвоката, трябва да Ви е ясно че колкото повече пари Ви искат толкова по малко работа ще Ви свършат. Моя съвет е да търсите баланса.
- gtgeorgiev
- Нов потребител
Какъв частичен иск- че питащата си има извънсъдебно изпълнително основание. Може да се снабди направо с изп. лист без да води дела, което вероятно и сам знаете, но е обяснимо- то едни жеги....
- razli4na
- Активен потребител
Имам ЗЗ за 40х.лв. Срокът изтече на 30 юни т.г. Длъжникът има единствен имот от 175кв.м.+двор идеални части (около 300кв.м.)+таван. Официалната му заплата е 250лв.
ВЪПРОСИТЕ ми са:
1. Колко ще ми струва да си получа парите?
2. Каква е вероятността да загубя и дължимото, и внесените такси? (За да преценя да вземам ли заем за започване на процедурата.)
3. Какво трябва да направя аз, освен да ангажирам адвокат със случая ми? Защото за мен е проблем да тичам по инстанции - и физически, и психически ми е доста по-скъпо. Освен това ангажирам и придружител, на който трябва да плащам.
ВЪПРОСИТЕ ми са:
1. Колко ще ми струва да си получа парите?
2. Каква е вероятността да загубя и дължимото, и внесените такси? (За да преценя да вземам ли заем за започване на процедурата.)
3. Какво трябва да направя аз, освен да ангажирам адвокат със случая ми? Защото за мен е проблем да тичам по инстанции - и физически, и психически ми е доста по-скъпо. Освен това ангажирам и придружител, на който трябва да плащам.
- Mirna
- Нов потребител
22 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|