начало

Руси Алексиев вече е председател на Софийския градски съд Руси Алексиев вече е председател на Софийския градски съд

Запис на заповед. Спешно!

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Запис на заповед. Спешно!

Мнениеот Mirna » 17 Авг 2007, 10:13

Здравейте!
Моля за съвет, как се вземат доста пари по вече изтекъл срок на Запис на Заповед. Длъжникът се укрива. Таксата по процедурата за завеждане на иск не е малка, а шансовете за събиране от длъжника - минимални: има единствено жилище, което е доста голямо. Но по закон.... (направена е консултация с адвокат. Ако знаете достатъчно вещ в областта - ПРЕДЛОЖЕТЕ!)

Предварително благодаря за сериозните мнения на специалисти!
Mirna
Нов потребител

Мнениеот tgrozdanov » 17 Авг 2007, 10:39

Ами първо трябва да си изкарате Ипълнителен лист, въз основа на ЗЗ. Ако всичко със записа е наред разбира се. След това - при частен съдебен изпълнител и така.......... Законно няма как да съберете парите си без ИЛ.
Ако търсите друг ред - не е този форума.
Наистина таксата за изп. лист е голяма, но тя също се пише на мсетката на длъжника.
tgrozdanov
Младши потребител

Мнениеот pitasht » 17 Авг 2007, 11:12

не зависи толкова от това какво точно ще направите Вие а доколко разтропан съдия-изпълнител ще изберете. зависи за коя част на България става въпрос но помоему има начин. пък и този човек не работи ли, никакво друго имущество ли няма? това ще се узнае със сигурност в изп.производство. Извадете листа и каквото сабя покаже.
Аз имах един абсолютно обречен случай, не че нямаше имущество даже няколко автомобила, ама как се запорира кола ако длъжникът не иска и я е дал за управление чрез пълномощно в другия край на България но засега плати частично, така че ако не се борите нищо няма и да получите, а щом жилището е голямо може и да излезе нещо-не се знае!
Междувпрочем повечето длъжници разчитат точно на това да си търпите и мълчите, щом започнете изпълнителни действия може да има ефект
pitasht
Активен потребител

София

Мнениеот Mirna » 17 Авг 2007, 12:24

От София съм, но не намерих в нета нищо за частен съдия-изпълнител. А другите, доколкото знам, са във ваканция.
Предложете...
Mirna
Нов потребител

Мнениеот octavia » 17 Авг 2007, 12:27

Не сте намерила, защото се казва съдебен изпълнител, а не съдия-изпълнител. Вижте тук:

http://www.bcpea.org/bg/quest.htm
octavia
Младши потребител

Благодаря!

Мнениеот Mirna » 17 Авг 2007, 12:51

Ето колко е важно да се знае точната дума/и! :)
Mirna
Нов потребител

Мнениеот DEKAH » 19 Авг 2007, 08:27

Добре де... след като е "СПЕШНО", защо не потърсихте човек, който да ви задейства нещата, ами пускате мнение във форум?

Има 2 начина за събиране на пари
1-я е по законния ред, който колегите са ви описали. Този ред включва консултация с колега, който да погледне ЗЗ дали е редовен, да види дали сроковете за издаване на ИЛ не са изтекли и т.н. След това да поиска издаване на ИЛ и да образува изп. дело. И т.н.... колегите си знаят процедурата.

2-я начин.... се връщаме във времето на мутрите. За съжаление все още си работи.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Доказателство за българщината

Мнениеот Mirna » 19 Авг 2007, 17:04

Ето, тук БИ ТРЯБВАЛО да бъде едно сериозно място за разисквания и съвети. ... Спор, даже не е и спор, а наистина цирк.
...
Питам тук за съвет, защото подобен цирк се получи и в моя случай. Надявах се (дори се договорихме) за човешки културен и мирен начин на разрешаване. Не съм изпуснала сроковете (ЗЗ изтече на 30 юни, валидна е, подписана и попълнена грамотно, проверена и от адвокат).
Засега получавам единствено цирково изпълнение: криене, заплахи към мене (?!?), опит за измама...
Да, обърнах се към адвокат, но пак зависи от сферите, в които е силен и има опит. Въпросният адвокат ми чете Закона и нищо повече. Можеше да ми пусне ИЛ, но ми каза, че трябва да платя над 2000лв.
И аз предпочетох отново да опитам мирния начин... Разбирателство досега така и не се получи. Длъжникът даже и не пожела да чуе какво е мнението на адвоката (което не е чак толкова в негова вреда).
По същество: Ако някой знае вещ адвокат по темата, нека предложи...
Mirna
Нов потребител

Мнениеот dqwola » 19 Авг 2007, 17:24

2000.00лв. за изпълнителен лист по чл.237
колежке за какъв материален интерес става въпрос :shock:
dqwola
Младши потребител

Шансове за неуспех?

Мнениеот Mirna » 23 Авг 2007, 21:53

Оформянето като ЗЗ ни предложи бившия ни общ адвокат.
А сега за месец се консултирах с 2-ма адвокати...
Разбрах за процедурата... Само не разбрах какво означава "Ако не ми пуснат изпълнителен лист..."??? На какви основания може да стане това? Всичко в ЗЗ е изправно. Какво би могло да попречи?
...
Не споменах, че съм с І група инвалидност. Бях чела, че имам право на "правна помощ" и освобождаване от такси. Къде да потърся такава?
Длъжникът разчита именно на това, че със здравословните си и материални проблеми няма да пожелая и издържа всичките процедури по правната пътечка.
...
А здравето наистина е голямо богатство!
Mirna
Нов потребител

Мнениеот d_gosp » 23 Авг 2007, 22:38

Ако Ви е "читав" записа на заповед/което със 90% сигурност адвоката ВИ ще може да ви каже/ то изпълнителен лист ще имате, но след като внесете 2% такса върху сумата по записа.

Проблема не е в изп. лист, а дали след като платите 2000 лв и адвокатски хонорар, ще можете да си съберете 102000 лв и разноските посъдебното изпълнение.

За това проучете дискретно и ако длъжника ви е ............., ще има секвестируемо недвижимо имущество чрез което да се удоволетворите.

Ако нищо от гореизложеното не може да се осъществи

План Б е.....сетете се сами, някой го спомена по-горе.
d_gosp
Нов потребител

Мнениеот ania » 24 Авг 2007, 11:10

Извинете, госпожо, но не мога да Ви разбера.
Дали сте 100 000 лева (ако предположим, че предположението за 2000 лева=2% от интереса е вярно). И искате по "мирен начин" да си върнете дадената сума. Под "мирен начин" може би имате предвид издателят на записа да дойде у вас и да си изплати задължението? Защото ние, адвокатите, действаме именно по мирен начин ЧРЕЗ ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА. И тези 2000 лева няма да ги прибере адвокатът, а ДЪРЖАВАТА. Подозирам, че самата мисъл да си платите нужните такси и разноски Ви кара да окачествявате колегата, дал Ви горния съвет, като "невещ". На мен честно казано взе да ми писва от "клиенти", които искат невъзможни и нерегламентирани неща, защото така ставало (чували са някъде, ама и те не знаят къде).
Пак се извинявам за остротата и Ви пожелавам успех.....

П.П. Това за правната помощ е много весело :D :D :P
ania
Потребител

Мнениеот razli4na » 24 Авг 2007, 11:24

Няма да се мине само с тия 2 000 лева. Дори и да се снабдите с изп. лист, ще трябва да се заведе изпълнително производство. То също е придружено с множество такси и разноски. Въобще, ще трябва да развържете кесията- предстоят плащания, за да си съберете вземането.
Имали сте общ адвокат с длъжника си, а сега търсите "вещ" такъв. Извинявайте, ама винаги съм казвала- когато имате интерес /в случая сте дали много пари/, ангажирайте си Ваш адвокат. Той може и да не е най- добрият, но ще е Вашият адвокат.
Сега разноските са много. Щяха да са в пъти по- малко, ако имахте Ваш адвокат.
Така или иначе, случаят си има конкретика и за да Ви дадем посока, различна от стандартната, трябва да сме се запознали с фактите. Във форума това е невъзможно.
Желая Ви успех!
razli4na
Активен потребител

Мнениеот civilista » 24 Авг 2007, 11:31

За каква сума е този запис на заповед, че да не гадаем.
civilista
Младши потребител

Грешки...

Мнениеот Mirna » 24 Авг 2007, 13:32

Ето защо ми трябва ВЕЩ адвокат! Сумата не е 100 х. лв., а 40 х. лв. Но първият адвокат смята, събира, брои разни такси и ги изкара над 2000 лв.
Тук споменах таксите, а не дължимата сума. И стана грешното предположение за 100х.лв.
Вторият адвокат не знаеше каква е точно таксата и все още чакам да разбере.
А и никой от двамата не спомена, че тази такса е за сметка на длъжника.
Когато попитах втория адвокат, отговорът беше: "Да, но само, ако спечелите делото и получите ИЛ. Иначе си остава за ваша сметка."
...
И двамата досега ме карат да решавам да искам ли тези пари (и да намеря отнякъде пари за такси), или да се откажа от тях!?!
...
А мирният начин беше разбирателство - да отидем на общ адвокат, да проучим възможностите за честно решение и да ... изчакам ПАК!
Вече проучих възможностите как длъжника може да ме излъже и да не получа парите си.
Май ще трябва да проуча и други възможности за самозащита ... Мирната правна пътечка не ми дава никакви гаранции... :?
Mirna
Нов потребител

Мнениеот Mirna » 24 Авг 2007, 13:49

Наясно съм, че казусът ми не може да се реши виртуално. Затова и не изсипах тук всичките факти. Това, което търся е наистина ВЕЩ ПРАВИСТ!
Такъв, който чете от книжките и няма опит в тази материя едва ли ще знае и тънкостите, като например: какво означава "Не могат да му продадат единственото жилище"? Ами единственото му жилище е 170кв.м. плюс двор! Кое е поделяемо, кое е продаваемо отделно БИ ТРЯБВАЛО да каже правист! ....
Също и това с таксите. "Да развържа кесията"?- В нея няма нищо. С длъжника живяхме 16 години на семейни начала. Каквото е имало, дала съм го. И затова искам да си получа поне това, за което имам документ.
И изобщо не споменавам, че голям % от инвалидността си дължа на въпросния длъжник! Имам и документ от Съдебна медицина за побой... Но съм с леки телесни повреди САМО!
Май здравето върви със силните?![/b]
Mirna
Нов потребител

Мнениеот ania » 24 Авг 2007, 13:58

Г-жо, моите уважение, но нали не очаквате ние тук да налучкаме за какво става дума? Ние коментирами и дори разиграваме ситуации. (което пак е в голямата сфера на вероятностите). Но чак пък да гадаем какъв Ви е човекът, който Ви дължи пари....
Питайте смело, например: колко общо ще се наложи да дам по време на цялия процес по изваждане на изпълнителен лист и събиране на дължимите суми, като в тази сума ще бъдат включени и адвокатските хонорари. Може би те Ви именно адвокатът Ви е включил в онези 2000 лева? Ние пак не можем да знаем. Или пък......човекът, който ми дължи пари има това и това....върху кое от изброените може да се насочи изпълнение?
Така бихте получили по-реална представа.
ania
Потребител

Мнениеот gtgeorgiev » 24 Авг 2007, 15:09

Спокойно може да заведете частичен иск например за сумата от 10 000 лв, а не върху цялото задължение в размер на 40 000 лв. по този начин ще намалите размера на дължимите държавни такси и ще видите какво имущество изобщо може да се осребри, и в случай че има имущество което да послужи за погасяване на задължението на длъжника ще заведете нов иск и до размера на цялото задължение. А това колко ще трябва да платите на адвоката, трябва да Ви е ясно че колкото повече пари Ви искат толкова по малко работа ще Ви свършат. Моя съвет е да търсите баланса.
gtgeorgiev
Нов потребител

Мнениеот razli4na » 24 Авг 2007, 15:16

Какъв частичен иск- че питащата си има извънсъдебно изпълнително основание. Може да се снабди направо с изп. лист без да води дела, което вероятно и сам знаете, но е обяснимо- то едни жеги....
razli4na
Активен потребител

Мнениеот Mirna » 24 Авг 2007, 15:21

Имам ЗЗ за 40х.лв. Срокът изтече на 30 юни т.г. Длъжникът има единствен имот от 175кв.м.+двор идеални части (около 300кв.м.)+таван. Официалната му заплата е 250лв.

ВЪПРОСИТЕ ми са:
1. Колко ще ми струва да си получа парите?
2. Каква е вероятността да загубя и дължимото, и внесените такси? (За да преценя да вземам ли заем за започване на процедурата.)
3. Какво трябва да направя аз, освен да ангажирам адвокат със случая ми? Защото за мен е проблем да тичам по инстанции - и физически, и психически ми е доста по-скъпо. Освен това ангажирам и придружител, на който трябва да плащам.
Mirna
Нов потребител

Следваща

Назад към Търговско право