начало

Заради отводи конкурсът за търговските отделения на апелативните съдилища се отлага, вероятно за новия ВСС Заради отводи конкурсът за търговските отделения на апелативните съдилища се отлага, вероятно за новия ВСС

болничен при предизвестие

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

болничен при предизвестие

Мнениеот rimodar » 27 Сеп 2007, 00:13

През май 2007 год.започнах работа на 6 месечен изпитателен срок.Работата ми е на 12 часов работен ден навън и на крак.В края на август началото на септември почуствах ,че здравето започва да ми изневерява.На 17.09.2007 година бях на работа дневна смяна.Чуствах се много зле-болеше ме страшно гърбът и десният крак.Подадох си молба за напускане с предупреждение от 1месец до 17.10.2007 год.На другият ден 18.09.2007 год. отидох на лекар и се оказа,че имам "двустранен радикулит".Дадоха ми болничен отпуск,а след него и продължение.Въпросът ми е ако съм в болничен отпуск и при изтичането на предупреждението за напускане ще бъда ли освободена от работа?Има и вариант да ми се даде трудострояване в същото предприятие.Много Ви моля да ми разясните какви са правата ми и какво трябва да направя!Все пак заболяването е започнало в това предприятие и не избързах ли с молбата за напускане.Дайте ми съвет!
rimodar
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 27 Сеп 2007, 14:40

Какъв съвет желаете да получите? Относно това , дали ще Ви се прекрати трудовото правоотношение, да , ще се прекрати. Или Ви интерисува дали можете да "вържите"работодателят, да Ви трудоустроява в предприятието?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот rimodar » 27 Сеп 2007, 14:57

Да,искам да ме посъветвате какво да направя за да остана на работа в същото предприятие, но на по-лека работа.И още нещо кога ще ми се прекрати трудовия договор на датата,когато ми свършва предизвестието, или ако все още съм болничен след изтичането му
rimodar
Нов потребител

Мнениеот rts » 27 Сеп 2007, 15:05

Можете да подадете допълнителна молба, в която да помолите да Ви трудоустроят, вместо да прекратяват трудовия Ви договор, като допълните, че само в случай, че няма възможност за трудоустрояване желаете да напуснете, съобразно вече подаденото предизвестие. Приложете копие от експертното становище, в което е указано, че се нуждаете от трудоустрояване. Ако нямате такова експертно становище, говорете с личния си лекар за начина, по който можете да го получите.
rts
Активен потребител

Мнениеот marter » 28 Сеп 2007, 09:19

Доколкото зная :oops: щом сте дали предизвестие и сте в болнични - срокът не спира, т. е. изтича един месец и трудовото правоотношение се прекратява :cry: .
Имайте предвид, че трябва да имате експертно решение на РЕЛК, в което трябва да има посочени противопоказания за извършване на дадена дейност (заболяването е несъвместимо с упражняването на работната Ви дейност), както и изрично да е записано, че следва да бъдете трудоустроени. Другият начин е да имате изрично предписание за трудоустрояване (НТ). Но има една важна подробност - работодателят е длъжен да предложи на работника (служителя) подходяща работа (всяко предприятие трябва да има списък с места за трудоустроени). Но ако няма свободно място или вие не приемете предложението му - трудовото правоотношение се прекратява, като в първия случай обезщетението на борсата е за по-дълъг срок. Нещо повече - До 75 дни след прекратяване на договора имате право да ползвате болнични :wink: .
И АЗ СЪМ ЧОВЕК! (Т. ДЕСКОВА)
marter
Потребител

Назад към Трудово право