начало

След кибератаката, ВСС спешно отпусна близо 1.7 млн. лева на ВАС за нови сървъри След кибератаката, ВСС спешно отпусна близо 1.7 млн. лева на ВАС за нови сървъри

Противоречиви интереси в наказателния процес

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Противоречиви интереси в наказателния процес

Мнениеот alissa » 31 Окт 2007, 13:57

Някой може ли да ми обясни Що е то противоречиви интереси?
По този въпрос практиката е съсипващо объркваща. Моята също. Според и аз не знам какво си. Има ли обективни правила по които следва да определим дали интересите на двама / повече обвиняеми/ подсъдими са противоречиви или не? :?:
И ако и двамата / или повече/ отказват да дават обяснения, как отгатваме интересите им? И противоречието им :?:
alissa
Потребител

Re: Противоречиви интереси в наказателния процес

Мнениеот karlson » 31 Окт 2007, 16:44

alissa написа:Някой може ли да ми обясни Що е то противоречиви интереси?
По този въпрос практиката е съсипващо объркваща. Моята също. Според и аз не знам какво си. Има ли обективни правила по които следва да определим дали интересите на двама / повече обвиняеми/ подсъдими са противоречиви или не? :?:
И ако и двамата / или повече/ отказват да дават обяснения, как отгатваме интересите им? И противоречието им :?:

няма обективни критерии
принципно има няколко основни правила - ако има двама съизвършители и единият има защитник - то следва да се назначи и на другия, защото интересите съм им противоречиви
противоречие има и ако единият се признава за виновен, а другия не, както и когато дават обяснения, в които пресъздават противоречива фактическа обстановка.
karlson
Потребител

Мнениеот alissa » 31 Окт 2007, 17:32

Съгласна съм с написаното. Обаче, на един ранен етап при привличането на някого като обвиняем как се разбира, че има противоречиви интереси със съизвършителя на престъплението? И как определя разследващия орган един или двама /повече/ защитника да поиска / прим. при хипотеза на служебна защита/.
Може ли един адвокат да защитава едновременно и двамата обвиняеми при положение, че те отказват да дават обяснения? И ако това се случи /един адвокат/ а при съдебно разглеждане по делото съизвършителите започнат да дават обясняния създаващи противоречива фактическа обстановка, тогава какво правим?
Питането ми е принципно, защото не ми харесва да отгатвам всеки път когато се наложи са ли героите с противоречиви интереси или не. Макар, че като си разсъждавам и като си помисля, че наказателното производство е съзтезателно, нещо това с
уеднаквените /непротиворечиви/ интереси ми се вижда неправилно. Макар, че идеята за съзтезателното начало е друга.
Интересно ще ми е да прочета повече мнения. Пък и едва ли съм единствения юрист с тази главоблъсканица. Хайде да мислим заедно.
Дали няма някое тълкувателно решение относно противоречивите интереси?
alissa
Потребител

Мнениеот karlson » 01 Ное 2007, 10:24

за съжаление няма тълкувателно решение, а практиката е противоречива
общо взето, ако двамата съизвършители отказват да дават обяснения е възможно да ги защитава един защитник
ако на даден етап единият реши да говори - от този момент нататък възниква противоречието в интересите им и е необходимо да му бъде назначен друг адвокат - същото важи и за съдебното производство като сторените до този момент процесуално-следствени действия запазват правната си стойност -
karlson
Потребител

Назад към Наказателно право