начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

ако някой може да ми помогне

ако някой може да ми помогне

Мнениеот ivelinauk » 02 Юни 2008, 16:42

Здравейте, имам за развиване един казус, няколко въпроса от който ме затрудняват да отговоря, прилагам го с надежда ако някой може да ми помогне да намеря търсените отговори, ще съм много благодарна. :)

Комисията на Европейския съюз иска от Съвета на Европейския съюз да й се предоставят два мандата за водене на преговори по сключване на международни договори. Първият мандат се отнася до подновяване на преговори по “Европейското споразумение за работата на заетите в международното речно корабоплаване корабни екипажи”, в което държавите-членки на Европейския съюз се явяват страна. Вторият мандат ще бъде основание за участие в преговорите в сключване на международен договор във връзка с опазване на околната среда при употребата на ауминий в промишленото производство. Преговорите втози случай ще се водят за първи път в рамките на Програма за околната среда на обединените нации / UNEP /.
Съветът на Европейския съюз отказва предоставяне на двата мандата за водене на преговорите на Комисията.
Комисията счита отказа за неоснователен и приема, че Съветът е длъжен да предостави исканите пълномощия. В случая на Споразумението за речното корабоплаване Комисията се позовава на регламент на Европейската общност, чрез който вече са хармонизирани условията за работата на екипажите в речното корабоплаване в държавите-членки. В случая на опазване на околната среда Комисията признава, че няма приета правна норма от производното право на Европейския съюз в такава област, но се позовава на целите, посочени в Договора за учредяване на Европейската общност във връзка с политиката на Европейския съюз по опазване на околната среда.
1. Допустимо ли е Комисията на Европейския съюз да сезира Съда на Европейския съюз след отказа на Съвета на Европейския съюз да предостави исканите два мандата?
2. Възможно ли е такова сезиране, когато още в процеса на обсъжданията се е очертала липсата на мнозинство в Съвета за предоставяне на пълномощията?
3. В случай, че искът е допустим как Съдът на Европейския съюз ще реши спора?
4. Има ли основание в Правото на Европейския съюз Съветът задължително да предоставя пълномощия на Комисията на Европейския съюз за водене на преговори във връзка с международната правосубектност на Европейския съюз?
ivelinauk
Нов потребител

...

Мнениеот gi_master » 03 Юни 2008, 10:37

...
gi_master
Младши потребител

Назад към Право на ЕС