начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

ЧХ-присъда

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ЧХ-присъда

Мнениеот mishi_83 » 18 Юни 2008, 15:07

Колеги, искам да попитам нещо, тъй като останах изумен от постановената присъда по едно ЧХ :shock:

Обвинението е повдигнато от частния тъжител за извършено престъпление по чл. 144, ал. 1 НК.

Мотивите на съда са изготвени месец след постановяване на оправдателната присъда :evil: Твърди се, че тъжителят не е представил доказателства по отношение на това, че действително е изпитал основателен страх в следствие на отправената закана за причиняване на телесно увреждане. Аргуметът на съдията е, че след като делото е ЧХ, то е логично пострадалият да изпита основателен страх. Това ми звучи абсурдно.. явно съм пропуснал тази лекция :lol:

От друга страна не са кредитирани показанията на двамата свидетели, които апропо са единни и непротиворечиви. Аргумент - единият свидел е в лоши отношения с подсъдимия, а другият - в приятелски отношения с тъжителя :shock:

Ще се радвам ако някой вземе отношение, за което благодаря предварително :wink:
Присъдите на съдбата не подлежат на обжалване!!!

В. Коняхин
mishi_83
Потребител

Мнениеот kpavlova » 18 Юни 2008, 16:33

Единият месец мотивиране си е направо бял кахър.Миналият месец благополучно едно чхд замина за въззивна инстанция след като първата се мотивираше 13,5 месеца.От висящите неща ...........май нямам такова, на което във възз. и-я да не му изтече давността по моя сметка....
Сигурно и аз съм изпуснала същата лекция. :D Мисля да стига заканата да е от естество да възбуди основателен страх, а не действително да го е възбудила.Какво да докаже тъжителя/ респ.свидетелите- че на тъжителя/ страха/ очите са били големи?Или че се е барикадирал вкъщи с провизии и боеприпаси за едноседмична кръгова обсада.
Просто трябва да има възможност деянието/заканата/ да бъде осъществено- да се пристъпи към такова решение или да личи оформено решение/ псих.състояние на дееца е било такова, че да може да го реши/.Е, и да му е по силите да го осъществи.
С нохд ще дам пример, но ако аз, с лишената си от внушителност физика и неагресивна природа, в момент на разпасана злоба кажа на някой, който и ме познава добре, " ще ти откъсна главата", няма как да се възприеме като закана- ни основат.страх може да възникне, ни действителен, нито имам умисъл да се заканвам.Най-много да ми подарят нова карта за фитнес.
Ако обаче си представим, че същата кротка и крехка аз, се разхождам очевадно въоръжена, а в непозната компания бъда доведена до същото състояние на бясна злоба, и кажа на "повода "й,свидетел на беса ми, както и на моята въоръженост, " ще те застрелям", от това напълно основателен страх може да си възникне, като от обстоятелствата може да се направи извод, че аз и го съзнавам/ действителния заканителен х-р/.Няма нужда да съм решила да стрелям.Оръжието не го пипам, за да не тръгнат нещата в насока на приготовление.А човекът може изобщо да не се е уплашил/ не защото заканата не изглежда действителна/, а защото съм улучила да се разправям с някой шампион по спортна стрелба или с някой безсмъртен
Мисля, че трябва съдът да е положил усилия да разбере - псих.състояние на подс.правило ли е вероятно решаването, как възприемат заканата свидетелите, как я е възприел тъжителя.
Може и да ми е погрешна насоката на разсъждение, но мисля, че НК не изисква страхуване у пострадалия.
Разбира се,може да си отива на несъставомерност- и двамата свидетели например твърдят, че подс.и тъжителя и преди , и после, са яли, пили и се веселили до сутринта, няма да излезе действит.х-р на заканата.От доказат.страна разбира се най-добре за подсилване на ефекта е свид.да кажат, че тъжителя е пребледнял, загубил дар слово, хукнал към психоналитици, наел си охрана....но това са театралности или доказателства за вреди, а не за съставомерните обстоятелства.Нали и гр.иск се предявява
:D
kpavlova
Активен потребител

Мнениеот portokal » 18 Юни 2008, 17:03

Мисля да стига заканата да е от естество да възбуди основателен страх, а не действително да го е възбудила.

И аз така смятам. Затова бях много учудена от нещо, което прочетох във вестника (мисля, че "Труд" беше) - доколкото изобщо за съдебни процеси и мотиви на присъди може да се вярва 100% на вестник.
Разказвам го, както си го спомням. Според написаното някакъв младеж се заканвал на кмета бате Бойко по телефона. Общ характер, защото пострадалият е длъжностно лице. Защитник на младежа била Даниела Доковска. Тя поискала бате Бойко да отговори на въпроса дали се е уплашил. Той не можел да допусне да се изложи по такъв начин и естествено, казал, че не се е уплашил, поради което му изявление младежът бил оправдан.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот kpavlova » 18 Юни 2008, 17:11

И аз го помня това.Не знам подробностите, предполгам, че са го тълкували в смисъл,че заканит.обаждане е звучало в някаква степен несериозно, обект.не е могло да се възприеме като сериозно?
Пък и пострадалият Генерал :lol: ?Как едно човече би могло да възбуди основателен страх у Генерал? :oops:
kpavlova
Активен потребител

Мнениеот mishi_83 » 18 Юни 2008, 17:14

И аз съм на същото мнение :D Това, че делото е от частен характер е законодателна политика и се отчита предимно ОО на деянието и дееца. Но от това да се извлича аргумет и да се разширява предмета на доказване е абсурдно.

А какво мислите за отхвърлянето на свидетелските показания априори, макар същите да се единни и последователни и да описват в детайли агресивното поведение на дееца и множеството отправени заканителни изрази, заради констатираните лични отношения? Явно във въпросния съд прилагат собствена система от доказателства с предварително установена сила :evil:

Според съда, това, че тъжителят не е реагирал по никакъв начин го навежда на мисълта, че не се е уплашил..по същата логика може да се каже и че от уплаха е "загубил дар слово"?! То е вярно, че не е забранено съда да си служи с "човешки презумпции", но с тях да обосновава невиновността на едно лице е най-малкото незаконосъобразно!

В. Коняхин
mishi_83
Потребител

Мнениеот mishi_83 » 18 Юни 2008, 17:20

portokal написа: прочетох във вестника (мисля, че "Труд" беше) - доколкото изобщо за съдебни процеси и мотиви на присъди може да се вярва 100% на вестник.
Разказвам го, както си го спомням. Според написаното някакъв младеж се заканвал на кмета бате Бойко по телефона. Общ характер, защото пострадалият е длъжностно лице. Защитник на младежа била Даниела Доковска. Тя поискала бате Бойко да отговори на въпроса дали се е уплашил. Той не можел да допусне да се изложи по такъв начин и естествено, казал, че не се е уплашил, поради което му изявление младежът бил оправдан.

:lol: :lol: :lol: Ето от къде се е подвел съдията :lol: :lol: :lol:

В. Коняхин
mishi_83
Потребител

Мнениеот Inspector_MBP » 18 Юни 2008, 19:35

mishi_83 написа:А какво мислите за отхвърлянето на свидетелските показания априори, макар същите да се единни и последователни и да описват в детайли агресивното поведение на дееца и множеството отправени заканителни изрази, заради констатираните лични отношения...

Мисля, че отхвърлянето САМО на това основание се намира в АБСОЛЮТНО противоречие с един от фундаменталните принципи на българския наказателен процес:
СПРАВКА НПК:
Чл. 14. ...
(2) Доказателствата и средствата за тяхното установяване не могат да имат предварително определена сила.

Разбира се, не може да коментираме делото по същество без да се ме запознати с целия док. материал, но така както го описвате Вие...

А фактическия състав на 144 е пределно ясно разписан:
"...и това заканване би могло да възбуди основателен страх ..."
Не е необходимо пострадалият да е получил страхова невроза или нощно напикаване от страх!!! Ама уффф.... не знам.. мене ли ме е изкривила професията, или наистина из съдилищата се шири ужасяющ оправдателен уклон !!!! :evil: :evil: :evil:
Qui parcit nocentibus, innocentes punit.
Който щади виновните, наказва невинните.
Аватар
Inspector_MBP
Потребител

Мнениеот mishi_83 » 18 Юни 2008, 20:45

Inspector_MBP написа:
mishi_83 написа:А какво мислите за отхвърлянето на свидетелските показания априори, макар същите да се единни и последователни и да описват в детайли агресивното поведение на дееца и множеството отправени заканителни изрази, заради констатираните лични отношения...

Мисля, че отхвърлянето САМО на това основание се намира в АБСОЛЮТНО противоречие с един от фундаменталните принципи на българския наказателен процес:
СПРАВКА НПК:
Чл. 14. ...
(2) Доказателствата и средствата за тяхното установяване не могат да имат предварително определена сила.

Разбира се, не може да коментираме делото по същество без да се ме запознати с целия док. материал, но така както го описвате Вие...

А фактическия състав на 144 е пределно ясно разписан:
"...и това заканване би могло да възбуди основателен страх ..."
Не е необходимо пострадалият да е получил страхова невроза или нощно напикаване от страх!!! Ама уффф.... не знам.. мене ли ме е изкривила професията, или наистина из съдилищата се шири ужасяющ оправдателен уклон !!!! :evil: :evil: :evil:
\

Прав сте! Според мен са нарушени и принципите на служебно начало и на търсене на обективната истина, тъй като същият съдия твърди, че по ЧХ съдът не следва да проявява никаква актовност. По-конкретно визирам това, че не съдът, а частният тъжител следва да представи доказателства за съдимостта на обвиняемия :shock: Та, нали предишните осъждания биха повлияли при определяне на наказанието, евентуалното прилагане на чл. 78а НК и т.н. т.е. въпроси, които са от компетентността на съда!

Въпроси, въпроси... дано въззивният съд да отговори :roll:

П.П. Наистина е трудно да се вземе отношение без да се погледне делото, но аз изнасям тук само най-съществените неща (естествено без да проявявам тенденциозност :)

В. Коняхин
mishi_83
Потребител

Мнениеот listi » 09 Юли 2008, 08:36

Всевишният когато е раздавал акъл с чирпака, не е ли минал през така наречената "АКАДЕМИЯ" на МВР ?
listi
Потребител

Мнениеот Gabi1 » 09 Юли 2008, 22:32

И аз съм напълно съгласна - в НК си пише "би могло...". Но преди години един прокурор ми обясни авторитетно, че за да се докаже този страх, трябва пострадалият поне да си е наел охрана или сложил аларма. :lol: А наскоро четох едни указания, в които някои от точките бяха: :Да се разпитат свидетели как се е отразила заканата на...; Да се разпитат свидетели дали .... е променила обичайния си начин на живот след заканата" и още няколко в тоя дух, не ги помня, цитирам по памет.
Та явно се тълкува по този начин.
Gabi1
Потребител

Назад към Наказателно право