начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Изпит за адвокатска колегия

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Re: Изпит за адвокатска колегия

Мнениеот tonick » 24 Юни 2008, 09:23

Без да се обиждаш обаче ако някой иска да научи нещо ако ще и в Горно нанадолнище да го е учил ще се справи. Въпроса е в това каква нагласа имаш и искаш ли да учиш. Така да се поставят под общ знаменател всички университети не е много честно. Иначе относно устния преди минаваше доста леко, но имам чуството, че сега само се оплаквате пък и винаги за лятото са си оставяли по - малко хора, защото в СУ няма климатици. Иначе колежке не правите на никого добро впечатление с горното си изказване на мен пък са ми много смешни такива като Вас, според които центърът на земята, не на България, а на земята е София. Имам страшно много приятели и роднини софиянци и въпреки, че живея във Варна се разбирам перфектно с тях. НО това са истински софиянци, а не някакви, които са на една туба бензин/нафта от София и вече се бият в гърдите вижте ме аз съм столичанин. Не искам да обиждам никой и не искам някой да се захваща за думите ми за мен няма значение откъде е човека и къде е завършил. Когато се изправя срещу него в съда го уважавам и като човек и като професионалист, а далиу говори глупости това го преценява съда, защото разни съдии без кой знае колко професионален опит, но иначе биещи се в гърдите аз съм завършила СУ говорят по - големи глупости колеги, които са завършили т.нар. "платени университети".[/quote]

В Горно нанадолнище право не може да се научи. Това важи и за Варна. София наистина е центъра, ако не на земята, то поне на България. Няма какво да се лъжем. СУ си е СУ. Две мнения няма.
tonick
Нов потребител

Мнениеот buba » 24 Юни 2008, 09:42

ти пък "tonick" откъде излезе.писна ми форума да се задръства от задръстеняци,които смятат себе си и университета си за най-велики.на това аз му викам комплексарщина.ако нямате какво съществено да напишете МОЛЯ ВИ КОЛЕГИ ВЪОБЩИ НЕ СЕ ВКЛЮЧВАЙТЕ.ДОБЪР ЮРИСТ СЕ СТАВА С МНОГО ,МНОГО ЧЕТЕНЕ ,А НЕ С МНОГО НАДУВАНЕ.
buba
Младши потребител

Мнениеот gery » 24 Юни 2008, 10:18

tonick написа:Без да се обиждаш обаче ако някой иска да научи нещо ако ще и в Горно нанадолнище да го е учил ще се справи. Въпроса е в това каква нагласа имаш и искаш ли да учиш. Така да се поставят под общ знаменател всички университети не е много честно. Иначе относно устния преди минаваше доста леко, но имам чуството, че сега само се оплаквате пък и винаги за лятото са си оставяли по - малко хора, защото в СУ няма климатици. Иначе колежке не правите на никого добро впечатление с горното си изказване на мен пък са ми много смешни такива като Вас, според които центърът на земята, не на България, а на земята е София. Имам страшно много приятели и роднини софиянци и въпреки, че живея във Варна се разбирам перфектно с тях. НО това са истински софиянци, а не някакви, които са на една туба бензин/нафта от София и вече се бият в гърдите вижте ме аз съм столичанин. Не искам да обиждам никой и не искам някой да се захваща за думите ми за мен няма значение откъде е човека и къде е завършил. Когато се изправя срещу него в съда го уважавам и като човек и като професионалист, а далиу говори глупости това го преценява съда, защото разни съдии без кой знае колко професионален опит, но иначе биещи се в гърдите аз съм завършила СУ говорят по - големи глупости колеги, които са завършили т.нар. "платени университети".

В Горно нанадолнище право не може да се научи. Това важи и за Варна. София наистина е центъра, ако не на земята, то поне на България. Няма какво да се лъжем. СУ си е СУ. Две мнения няма.[/quote]

Уважаеми колеги,
намирам този спор не само за безпредметен, но и за проява на лош вкус. Предвид, че имам много приятели юристи (като всички нас), както и предвид факта, че работата изисква контакт с колеги... Моето мнение е, че когато искаш да бъдеш добър юрист няма значение къде си завършил. Колегата ми в офиса е завършила ВСУ, отличен юрист е. Нямам никакви колебания, когато и възлагам задачи или работим заедно. Познавам и колега, който е дипломиран в СУ. Извинявайте колеги, но той не правеше разлика между поръчка и изработка. Въпреки това мина на изпита за адвокати, което мен ме озадачи. Тогава ми се стори ниско нивото на изпитите. Надявам се сега наистина да има "контрол на качеството", защото в противен случай страдат клиентите, а доброто име, което би трябвало да има адвокатурата, но Уви няма... се дължи на недостатъчно добре подготвени юристи.
gery
Потребител

Мнениеот karuna67 » 24 Юни 2008, 10:22

До Мeli77:Колега,Вие ме разсмивате.........Ами след като едно лице е член/членка/ на Контролен съвет е напълно разбираемо,че не може да участва във вземането на решения на УС,а пък камо ли да формира кворум при заседанието на УС.
karuna67
Младши потребител

Мнениеот karuna67 » 24 Юни 2008, 10:38

До pdimitrow:Уважаеми колега,чели сте моето мнение относно І етап на изпита за адвокати,но за съжаление,"провинциалната комплексарщина" ви тресе повече Вас ми се струва.
Явно не сте обърнали внимание,че моя милост е завършил в ВТУ"Св.Св.Кирил и Методий",но въпреки това просто констатирах,което "самата истина",че в СУ се дава много по-добра подготовка.Факт,очевиден за всички,както и факта,че пред СУ няма пристанище на Черно море.С моето мнение ни най-малко съм искал да засегна колегите от другите ЮФ на ВУЗ-ове,извън СУ.
Колежката е права,че всичко зависи от човека най-вече,но никой не отрича подготовката на възпитаник на Кембрижд или Харвард,нали?
Скоро прочетох във форума,че "певачката" Мара-Отварачката/мое бивше гадже преди 6 г./ учи право в ЮЗУ и мечтата й била да стане прокурор във ВКП,от което ме напуши смях.Едва ли "милата" знае,какво означава "ВКП"..........Та стига толкова по темата за обучението във ВУЗ-овете.И без това нивото падна драстично в цялото образование.
karuna67
Младши потребител

Мнениеот evievgenieva » 24 Юни 2008, 10:52

Не исках да се намесвам, но тъй като седяхме с вас, колега, на изпита, сам видяхте какъв цирк беше. Какво като съм завършила СУ, не съм издържала писмения и съм до тук с участието. Няма никакво значение колко знае човек-това са глупави изпити, които не доказват нищо. И са необективни, предвид критерия "решаване на казуси". А иначе Ви желая и на всички изържали колеги успех на устния!
evievgenieva
Младши потребител

Мнениеот Meli77 » 24 Юни 2008, 15:56

karuna67 написа:До Мeli77:Колега,Вие ме разсмивате.........Ами след като едно лице е член/членка/ на Контролен съвет е напълно разбираемо,че не може да участва във вземането на решения на УС,а пък камо ли да формира кворум при заседанието на УС.

Колега,

за мен по-смехотворен е правописа Ви в комплект с претенциите, обаче досега не съм отделила време да го коментирам! :wink:
В тази връзка - мисля, че само в БГ е възможно да завършиш 2 висши /едното от които в СУ :wink: :lol: / без да можеш да пишеш грамотно...
Ако бяхте отделили повече време на пунктоацията и правото, отколкото на членовете на изпитната комисия, наистина нямаше да си мисля, че компенсирате едното с другото. :wink: :lol: :lol: :lol:

По същество - КАКЪВ УС, КАКВИ ЧУДЕСА?!! За АС - адвокатски съвет ставаше въпрос! Обръщам Ви внимание, че в правния мир няма структура с контролен и управителен съвет едновременно.

Дайте правното основание, логиката и правописа оставям на Вас! 8)
Meli77
Младши потребител

Мнениеот karuna67 » 24 Юни 2008, 16:51

До Meli77:Колежке,надявам се,че не съм Ви обидил с моето мнение.За правописа сте"много права"-просто секретарката ми е в отпуска,за което се извинявам.Грешката ми е правописна-АС-УС
Относно съществуването в правния мир на:УС/АС/-КС,Ви моля да отворите следните закони:Закон за камарата на строителите,Закон за камарата на архитектите,Закон за кооперациите и т.н.А това ще Ви е от полза и за изпита.Успех......
karuna67
Младши потребител

Мнениеот Meli77 » 24 Юни 2008, 16:54

Ей, отворко! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Meli77
Младши потребител

Мнениеот krasimir » 24 Юни 2008, 16:55

:wink: Аз съм завършил ВСУ, но не смятам, че съм по малко юрист от тези, който са завършили СУ. Дипломата ми е 4.80, а от държавни изпити 4.00. В крайна сметка по конкурсите на който съм се явявал не смятам, че към мен са се отнасяли по по различен начин в сравнение с колегите завършили СУл Аз също бих бил по горд ако бях завършил СУ, но ми беше доста отдалечено от моя град и по стечение на обстоятелствата попаднах във Варна.
krasimir
Младши потребител

Мнениеот karuna67 » 24 Юни 2008, 16:57

:lol: Тук си права колежке
karuna67
Младши потребител

Мнениеот karuna67 » 24 Юни 2008, 17:07

До Meli77:Не си мисли колежке,че съм ги чел тези закони.........Просто съм "член" на КС в една Камара и на КС в една кооперацийка....така ми хрумна де....Но все пак провери колежке....Успех.....От дека си?....демек от коя АК/и на мен вече ми се АКа/.......... :lol:
karuna67
Младши потребител

Мнениеот Meli77 » 24 Юни 2008, 20:02

:shock: :roll:
:lol: :lol: :lol: :lol:
нямам думи..........
на членове в кавички не отговарям :!: :lol:
Meli77
Младши потребител

Мнениеот Meli77 » 24 Юни 2008, 20:04

Някой може ли да ми каже къде да прочета за свързаните лица?
Meli77
Младши потребител

Мнениеот donna » 24 Юни 2008, 20:09

Meli77 написа:Някой може ли да ми каже къде да прочета за свързаните лица?

ТЪРГОВСКИ ЗАКОН

ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

(Нови - ДВ, бр. 63 от 1994 г.)

§ 1. (1) "Свързани лица" по смисъла на този закон са:

1. съпрузите, роднините по права линия - без ограничения, по съребрена линия - до четвърта степен включително, и роднините по сватовство - до трета степен включително;

2. работодател и работник;

3. лицата, едното от които участва в управлението на дружеството на другото;

4. съдружниците;

5. дружество и лице, което притежава повече от 5 на сто от дяловете и акциите, издадени с право на глас в дружеството;

6. лицата, чиято дейност се контролира пряко или косвено от трето лице;

7. лицата, които съвместно контролират пряко или косвено трето лице;

8. лицата, едното от които е търговски представител на другото;

9. лицата, едното от които е направило дарение в полза на другото.

(2) "Свързани лица" са и лицата, които участват пряко или косвено в управлението, контрола или капитала на друго лице или лица, поради което между тях могат да се уговарят условия, различни от обичайните.
donna
Старши потребител

Мнениеот eklekti4kata » 24 Юни 2008, 23:40

Както съм казвала многократно - "donna "винаги е перфектна! :!: Позволявам си да допъля отговора и с цитат от НСС - "Този стандарт се прилага за следните взаимоотношения между свързаните лица, когато:

а) предприятието:

- контролира пряко друго предприятие;

- контролира чрез едно или повече предприятия друго предприятие;

- е контролирано пряко от друго предприятие;

-е контролирано чрез едно или повече предприятия от друго предприятие;

б) предприятието:

- упражнява пряко значително влияние върху друго предприятие;

-упражнява чрез едно или повече предприятия значително влияние върху друго предприятие;

- е под прякото значително влияние на друго предприятие;

- е под значително влияние чрез едно или повече предприятия;

в) предприятието, в което някои лица от управленския персонал упражняват контрол или значително влияние върху сделките с друго предприятие поради прякото или косвеното притежание на акции или дялове в друго предприятие.

1.2. При разглеждането на взаимоотношенията между свързани лица се дава предимство на същността на взаимоотношението, а не на неговата юридическа форма.

1.3. Не се считат за взаимоотношения между свързани лица взаимоотношенията между предприятието и:

а) кредитори;

б) предприятие, което оказва комунални услуги;

в) държавните органи при осъществяване на правомощията им;

г) клиент, доставчик, посредник, представител, когато характерът на дейността налага цялата или значителна част от нея да се осъществява с тези лица;

д) банки и други финансови институти, когато те са само кредитори.

Определения

2. В този стандарт се използват определения със следното значение:

"Свързани лица-лицата са свързани, когато едното е в състояние да контролира другото или да упражнява върху него значително влияние при вземането на решения от финансово-стопански характер. Те могат да бъдат юридически и физически лица, в т. ч. управленски персонал."
Моля колегата Meli77 да не се подиграва с правописа на karuna67 при положения, че самата тя пише "пунктОацията ", както и не спазва правилата за пълния член в изречението:" Смехотворен е правописа ви". Всички знаем, че е правилно да се употреби пълен член в изречението-"Смехотворен е правописЪТ Ви". А освен това си позволява да го нарича "Отворко"....Пък дали членове на КС може или не може да участват в УС...Естествено - не може./Поне теоретично, за практика - не говоря/.Не може да кантролираш орган, в който участваш. :oops: Винаги, когато се колебая в отговор, съм изхождала от презумпцията, че Правото е на първо място справедливост,после логика, после познаване на законите. Горепосоченото е с пълното ми уважение към колегата Meli77. Дано не ми се е обидила. :cry: Успех на устния изпит!!!
eklekti4kata
Потребител

Мнениеот donna » 24 Юни 2008, 23:56

ЗАКОН за публичното предлагане на ценни книжа

ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

(Загл. изм. - ДВ, бр. 61 от 2002 г.)

§ 1. По смисъла на закона:

12. (Предишна т. 11 - ДВ, бр. 61 от 2002 г.) "Свързани лица" са:

а) (изм. - ДВ, бр. 39 от 2005 г.) лицата, едното от които контролира другото лице или негово дъщерно дружество;

б) лицата, чиято дейност се контролира от трето лице;

в) лицата, които съвместно контролират трето лице;

г) (изм. - ДВ, бр. 39 от 2005 г.) съпрузите, роднините по права линия без ограничения, роднините по съребрена линия до четвърта степен включително и роднините по сватовство до четвърта степен включително.
donna
Старши потребител

Мнениеот Meli77 » 25 Юни 2008, 09:42

eklekti4kata написа:Както съм казвала многократно - "donna "винаги е перфектна! :!: Позволявам си да допъля отговора и с цитат от НСС - "Този стандарт се прилага за следните взаимоотношения между свързаните лица, когато:

а) предприятието:

- контролира пряко друго предприятие;

- контролира чрез едно или повече предприятия друго предприятие;

- е контролирано пряко от друго предприятие;

-е контролирано чрез едно или повече предприятия от друго предприятие;

б) предприятието:

- упражнява пряко значително влияние върху друго предприятие;

-упражнява чрез едно или повече предприятия значително влияние върху друго предприятие;

- е под прякото значително влияние на друго предприятие;

- е под значително влияние чрез едно или повече предприятия;

в) предприятието, в което някои лица от управленския персонал упражняват контрол или значително влияние върху сделките с друго предприятие поради прякото или косвеното притежание на акции или дялове в друго предприятие.

1.2. При разглеждането на взаимоотношенията между свързани лица се дава предимство на същността на взаимоотношението, а не на неговата юридическа форма.

1.3. Не се считат за взаимоотношения между свързани лица взаимоотношенията между предприятието и:

а) кредитори;

б) предприятие, което оказва комунални услуги;

в) държавните органи при осъществяване на правомощията им;

г) клиент, доставчик, посредник, представител, когато характерът на дейността налага цялата или значителна част от нея да се осъществява с тези лица;

д) банки и други финансови институти, когато те са само кредитори.

Определения

2. В този стандарт се използват определения със следното значение:

"Свързани лица-лицата са свързани, когато едното е в състояние да контролира другото или да упражнява върху него значително влияние при вземането на решения от финансово-стопански характер. Те могат да бъдат юридически и физически лица, в т. ч. управленски персонал."
Моля колегата Meli77 да не се подиграва с правописа на karuna67 при положения, че самата тя пише "пунктОацията ", както и не спазва правилата за пълния член в изречението:" Смехотворен е правописа ви". Всички знаем, че е правилно да се употреби пълен член в изречението-"Смехотворен е правописЪТ Ви". А освен това си позволява да го нарича "Отворко"....Пък дали членове на КС може или не може да участват в УС...Естествено - не може./Поне теоретично, за практика - не говоря/.Не може да кантролираш орган, в който участваш. :oops: Винаги, когато се колебая в отговор, съм изхождала от презумпцията, че Правото е на първо място справедливост,после логика, после познаване на законите. Горепосоченото е с пълното ми уважение към колегата Meli77. Дано не ми се е обидила. :cry: Успех на устния изпит!!!

eklekti4kata,

ти не "ПАЗАРЕШЕ" :oops: ли от Билла преди уикенд? :wink: :lol: :lol: :lol:

Констатирам, че срещаш затруднения да ми следиш мисълта...

Успех в подготовката за ноември! :)
Meli77
Младши потребител

Мнениеот chosen_23 » 25 Юни 2008, 11:57

karuna67 написа:ИЗКАРАХ ГООООО.Честито на успелите колеги....,а на останалите стикам палци за м.ноември.Беше наистина голяма касапница,но мисля,че това е нормално колеги.Без да обиждам някои от Вас,вижте чисто статистически,че 80% от успелите колеги са от СУ.Аз лично завърших 1-во висше СУ,а правото в ВТУ.Но платените ВУЗ-ове като НБУ,БСУ,ВСУ и други подобни,наистина липсва всяква подготовка по правната материя.Половината от "певачките" на "Планета" са там студенти по право......?????Тъй като лично си водя мои 4-5 дела в съда,а и докато бях на стаж в СГС,падах от смях като гледам "колеги-адвокати" какви смехории творят там.
Мисля си,че и на устния изпит ще скъсат поне 25-30% от нас.Но и без това адвокатската гилдия стана"огромна" и голяма част от по-младите колеги нямат много,много клиенти......
На скъсаните колеги пожелавам успех през м.ноември.То не е гаранция,че ние,издържалите писмения изпит няма пак да се явим на изпита през м.ноември...

Даааааа СУ е центъра на Вселената! :twisted: А колко студенти от СУ не правят разлика между владение и държане, защото преподавателя по вещно право не смята за необходимо да им го обясни! Как казуса за държавен изпит по гражданскоправни науки в ПУ може да се реши без проблем от студенти 3-ти курс! Но студентите от "платените" университети нищо не знаят! :D Горките те!

Скъпа колежке преди да говорите без да имате и понятие от нещата по-добре проверете фактите! А в съда съдията не пита къде сте завършили, а колко сте подготвена за делото!
chosen_23
Младши потребител

Мнениеот eklekti4kata » 25 Юни 2008, 23:45

Meli77:"Някой може ли да ми каже къде да прочета за свързаните лица?"
eklekti4kata:""Свързани лица-лицата са свързани, когато едното е в състояние да контролира другото или да упражнява върху него значително влияние при вземането на решения "
Meli77:"Констатирам, че срещаш затруднения да ми следиш мисълта... "
eklekti4kata:"Горепосоченото е с пълното ми уважение към колегата Meli77. Успех на устния изпит!!!
Meli77:"ти не "ПАЗАРЕШЕ" ли от Билла преди уикенд?" :?:
Приемам цитатите от написаното от Вас по-горе като неконтролируемо- допустим невъзпитан оттовор, предвид нервността ви, свързана с предстоящия изпит. :shock: Запазвам си правото при следващи контролируеми, съзнателно обидни такива, да Ви отправя любезна покана повече да не се отнасяте нахално- нарцистично и пренебрежително-обидно към мен. Успех на устния изпит!!!Наистина!Осъзнавам какъв труд сте положила и съм сигурна, че ще го вземете.
Стискам палци!
eklekti4kata
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити