начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Договорни отношения между България и други членки на ЕС

Договорни отношения между България и други членки на ЕС

Мнениеот xantrus133 » 15 Сеп 2008, 12:21

Здравейте,

Имам следните въпроси:
Когато се договарят бизнес отношения между България и други членки на ЕС (примерно Австрийска фирма открива клон в България), кои закони се ползват ? В такива случаи европейските договрни и търговски закони ли се ползват или българските. в кои случаи се ползват европейските и в кои българските? Има ли специални клаузи за граждани на Република Австрия?

Необходимо ли е да се признае диплома за висше образование или друг сертификат на лице завършило в чужбина, ако то реши да развива бизнес в съответната област на компетенция на територията на Република България?

Благодаря предварително
xantrus133
Нов потребител

Мнениеот MariaMagdalena » 17 Сеп 2008, 09:19

Бизнес отношенията в случая не са между държавите, а между конкретните юридически лица. Те могат да се споразумеят чие право да е приложимо - българското или австрийското, а правото на ЕС е валидно и за двете страни по договора, тъй като то има примат над националните законодателства.
Колкото до признаването - има си директиви по темата, поровете малко повече в гугъл, защото мен честно казано ме мързи в момента. :)
Fortuna fortes adiuvat.

Perfice te!
MariaMagdalena
Потребител

Мнениеот MariaMagdalena » 17 Сеп 2008, 09:23

Ако искате повече информация, ще трябва да си платите консултацията при адвокат. Аз съм студентка и просто си пробвам знанията, а практикуващите колеги едва ли ще си направят труда да Ви отговорят безплатно. Дори 5 небрежно драснати реда са плод на много време, прекарано над учебниците. Кога хората ще се научат да ценят и интелектуалния труд :?:
Fortuna fortes adiuvat.

Perfice te!
MariaMagdalena
Потребител

Назад към Право на ЕС