начало

Възпитаниците на кои университети управляват съдебната власт Възпитаниците на кои университети управляват съдебната власт

прекратяване на трудов договор със срок на изпитване

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

прекратяване на трудов договор със срок на изпитване

Мнениеот sandra07 » 10 Ное 2008, 14:47

Имам подписан трудов договор със срок на изпитване 6 месеца, които изтичат на 28.11.2008. Редовно не се спазва датата за заплата и аванс, отношението е нечовешко към служителите, не се плащат извънредни часове, както и неделните дежурства. Трудовият ми договор е за 8 часов работен ден и 5 дневна работна седмица. Имам възможност да започна работа на друго място, но могат да ме чакат само до 15.11.2008. Има ли начин да напусна, като взаимно съгласие в случая е невъзможен вариант. Срокът за предизвестие от ТД ми е 1 месец. Моля, даите ми съвет.
sandra07
Младши потребител

Re: прекратяване на трудов договор със срок на изпитване

Мнениеот dimist » 10 Ное 2008, 15:13

А срока за изпитване в чия полза е уговорен
dimist
Потребител

Мнениеот k_valcheva » 10 Ное 2008, 17:28

Чл. 327. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работникът или служителят може да прекрати трудовия договор писмено, без предизвестие, когато:

1. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) не може да изпълнява възложената му работа поради заболяване и работодателят не му осигури друга подходяща работа съобразно предписанието на здравните органи;

2. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) работодателят забави изплащането на трудовото възнаграждение или на обезщетение по този кодекс или по общественото осигуряване;

Чл. 221. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) При прекратяване на трудовото правоотношение от работника или служителя без предизвестие в случаите по чл. 327, т. 2, 3 и 3а работодателят му дължи обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение за срока на предизвестието - при безсрочно трудово правоотношение, и в размер на действителните вреди - при срочно трудово правоотношение.

Чл. 326. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работникът или служителят може да прекрати трудовия договор, като отправи писмено предизвестие до работодателя.

Чл. 220. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Страната, която има право да прекрати трудовото правоотношение с предизвестие, може да го прекрати и преди да изтече срокът на предизвестието, при което дължи на другата страна обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение на работника или служителя за неспазения срок на предизвестието.

(2) Страната, която е предизвестена за прекратяване на трудовото правоотношение, може да го прекрати и преди да изтече срокът на предизвестието, като дължи на другата страна обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение на работника или служителя за неспазения срок на предизвестие.
k_valcheva
Нов потребител

Мнениеот sandra07 » 11 Ное 2008, 11:52

В ТД не се споменава в чия полза, в скоби пише, че едномесечното предизвестие важи и за двете страни. Има и друг проблем. Имам запор на част от заплатата, която ми се удържа, но от кантората на съдия изпълнителя ми се обаждат непрекъснато, че плащане при тях няма, т.е. делото ми е пуснато за опис. Не ми се предоставят платежни от преведените пари, не ми се връща трудовата книжка от април и фишове за заплати не ми се дават. Подписваме се на хвърчаща "ведомост" и никаква информация, дори връзка със счетоводството не ни се дава. Моля за съвет.
sandra07
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 11 Ное 2008, 12:26

Щом не е посочено, в чия полза е срокът за изпитване се счита , че е уговорен в полза на двете страни. Така,че можете да напуснете веднага.
Що се отнася до трудовата книжка, как тя е в работодателят Ви от април, като Вие сте започнали там работа в края на месец май :roll: ?
Не получавате ли фишове за работни заплати, или на това, на което се разписвате, не е ли видно дали се правят удръжки.
Връчиха ли Ви уведомлението до НАП за регистрация на трудовия договор преди започване на работа?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот sandra07 » 11 Ное 2008, 13:46

Трудовата ми книжка е от април в счетоводството, защото имах договор за обучение преди срочния. ТД ми беше даден за подпис в края на юли, с дата на започване на работа 28 май и регистрацията му в НОЙ също ми беше показана, защото договорът за обучение не беше регистриран.
sandra07
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 11 Ное 2008, 15:13

Не става въпрос да Ви покажат, а да Ви дадат. Но и в това не сте сигурна. Най-добре направете справка в НАП.
sunrise
Активен потребител

Назад към Трудово право