начало

Възпитаниците на кои университети управляват съдебната власт Възпитаниците на кои университети управляват съдебната власт

мога ли да си потърся правата по съдебен път?

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

мога ли да си потърся правата по съдебен път?

Мнениеот toni_723 » 14 Ное 2008, 12:28

Инвалид съм с 100% инвалидност.При съкращение шефа ме попита съгласна ли съм да мина на тр.договор -4 часа и на половин заплата .Естественно нямах др.избор и се съгласих.На следващия ден Личен състав ми напечата една молба от мое име ,че искам да премина на 4 часа тр.договор и да работя с половин заплата без да се уточнява ,че това мое желание е поради здравословни причини .След това с допъл.тр.споразумение, съгласно чл.119 от КТ ми промениха договора за неопределено време .Подписах и двете !!Няма да крия -заболя ме ,просто решението уж е мое , а ми помагат да го взема .Според вас това законно ли е и мога ли да ги съдя и в какъв срок.Зная ,че молбата може да не е саморъчно написана , но пък е подписана , така ,че няма как да се докаже принуда .А и при пълен трудов договор и при договр на 4 часа -пак си изпълнявам същата работа като обем , тогава откъде следва че трябва да ми намалят заплатата на половина ? Чрез съда -най -малкото искам да докажа,че молбата не е съморъчно написана подсказва ,че става въпрос за решение под натиск!!да не говорим ,че след този случай бях толкова разлюляна психически , че вече месец и половина съм в болнични с психическо разстройство !!ПИШЕТЕ МИ МОЛЯ ВИ ,НО ПО-БЪРЗО !!
toni_723
Нов потребител

Re: мога ли да си потърся правата по съдебен път?

Мнениеот Ntriple » 16 Ное 2008, 11:53

Да бяхте потърсили мнение преди да подписвате. В момента шансовете ви за успех са повече теоретични, отколкото реални. Все пак - психическото разстройство, за което говорите - преди или след подписването е болничният лист за него?
Ntriple
Младши потребител

Мнениеот barri » 08 Дек 2008, 18:29

Ами прав си е колегата по-горе. Вече сте подписали и сега е малко късничко..трябваше да потърсите съвет преди това.
Това че молбата не е написана саморъчно е без значение, след като вашия подпис стои отдолу. Полагайки подписа си сте показали воля, че приемате съдържанието на документа, без значение е дали то е напечатано, дали е напечатано от някой друг или от вас.
barri
Потребител

Мнениеот SashkoS » 12 Дек 2008, 17:35

Разсъждавайки теоретично - когато решението е по взаимно съгласие, не е важно коя е страната, която е поела инициативата да направи предложението. Това не може да се тълкува като натиск.

Малко ми е неясно как можете да изпълнявате същата като обем работа и за 8 часа и за 4 часа. Не изключвам че има и такива дейности, но тогава какво сте правили през останалите 4 часа досега? Разбира се това е без да се отчита инвалидността, възможно е и тя да има отношение.
SashkoS
Потребител

Мнениеот vetre » 12 Дек 2008, 23:03

че и уж 100% инвалид пък бачка яко по 8 часа/е работа за 4 /
vetre
Потребител

Назад към Трудово право