начало

10 дни преди избора на главен прокурор правната комисия даде ход на промени за прекратяване на процедурата 10 дни преди избора на главен прокурор правната комисия даде ход на промени за прекратяване на процедурата

Член на синидикална организация-прекратяване

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Член на синидикална организация-прекратяване

Мнениеот pitasht » 25 Ное 2008, 11:04

Колеги какво Ви е мнението
Кога се прекратява членството в синдикалната организация, ако лицето не плати три вноски към синдиката а в устава пише следното:
Членството се прекратява с писмена молба, при неплащане на членски внос за 3(три) последователни месеци или по решение на синдикалната организация.
Коя дата се взема предвид
Например не плащам от 01.07.2008 и се прекратява на 01.10.2008 или още на 01.07.2008
Становището на синдиката в писмен вид е, че прекратяването е станало още на 01.07.
pitasht
Активен потребител

Re: Член на синидикална организация-прекратяване

Мнениеот don_juan » 25 Ное 2008, 13:32

Не мисля , че синдиката е в час !... Прекратяването по право / по устав , настъпва СЛЕД като не са платени 3 вноски , занапред , а не от предполагаема дата назад. Към 01.07 няма как да знаят, дали ще плати или не следващите 3 месеца, за да го извадят от списъка на членовете ...
За кой синдикат става дума, ако не е тайна ?
Аватар
don_juan
Младши потребител

Мнениеот pitasht » 25 Ное 2008, 14:06

СБУ учителския синдикат
Отговорът е лично от Янка Такева
pitasht
Активен потребител

Мнениеот pitasht » 27 Ное 2008, 10:30

От тук насетне стои друг въпрос: дали в производството по незаконно уволнение да доказвам, че жената е била член на синдиката или да водя отделно дело например пред административен съд по чл. 145 АПК ал.2 т.3 като оспорвам решението за издаване на удостоворението само частично, защото в една част то ни ползва.
Всъщност синдиката продължава да отказва да издаде книжка и да я попълни, което ми дава основание по-скоро да започна дело против тях, но това би забавило много трудовия спор.
pitasht
Активен потребител

Мнениеот don_juan » 27 Ное 2008, 12:42

от pitasht на 27 Ное 2008 09:30 am

От тук насетне стои друг въпрос: дали в производството по незаконно уволнение да доказвам, че жената е била член на синдиката или да водя отделно дело например пред административен съд по чл. 145 АПК ал.2 т.3 като оспорвам решението за издаване на удостоворението само частично, защото в една част то ни ползва.
Всъщност синдиката продължава да отказва да издаде книжка и да я попълни, което ми дава основание по-скоро да започна дело против тях, но това би забавило много трудовия спор.
..........................................................
А какво всъщност е съдържанието на документа,който е издаден ?
Аз лично мисля, че трябва да се започне от дело против синдиката , още повече , че членствени правоотношения се установяват само със съответните документи, за да се установи спазване на условията им.
Междувременно бих искал спиране на производството по КТ за уволнението.
Че ще се забави - ще се забави, но поне ще е изчистено!... А после и един иск против синдиката за вреди и ползи ... :wink:
Правило на форума : "Ако искате да Ви се помогне, помогнете и Вие:..."
Аватар
don_juan
Младши потребител

Мнениеот pitasht » 27 Ное 2008, 17:59

Издадена е служебна бележка, че лицето е било член на синдиката до дата: 30.06.2008-до м.06 са внесени членските вноски. После на 07.07 е уволнена
Какво би било делото против синдиката?
Административно по чл. 145 т.3 АПК или гражданско и кой е ответника-това ми създава доста затруднения, защото бележката е издадена от председател на синдикалната организация в отделно училище, но тази синдикална организация едва ли има някаква самостоятелност в правния мир.
Ще помисля още ден-два и ще пусна нещо, за да не загубя срока пък съдът да му мисли!
pitasht
Активен потребител

Мнениеот don_juan » 27 Ное 2008, 18:47

Колега,
Погледнете устава на синдиката - едва ли този НЯКОЙ СИ е оторизиран да издава изобщо документи от името на синдиката !...
Аз лично бих "забучил" и двете дела- пък каквото сабя покаже !
Аватар
don_juan
Младши потребител

Мнениеот pitasht » 08 Дек 2008, 10:19

Всъщност открих практика на ВАС че това не са административни дела, защото синдикалната организация е ЮЛ с нестопанска цел и не е административен орган, явно в производството по незаконност на уволнението ще се доказва и членството.
pitasht
Активен потребител

Мнениеот pitasht » 24 Фев 2009, 16:19

Какво е развитието по казуса:
Съдът реши, че лицето е член на синдикалната организация / като прие, че това не е спорен факт/ но най-нелогично не приложи нито една клауза от колективните договори, по които е страна синдиката.
Все още има с какво да ме изненада съда.
pitasht
Активен потребител

Назад към Трудово право