начало

ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“ ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“

Съкрашение на заместващ служител по майчинство.

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Съкрашение на заместващ служител по майчинство.

Мнениеот neo76 » 25 Ное 2008, 21:41

Здравейте!
Служител в държавна фирма съм.Работя на трудов договор по заместване на служителка която е по майчинство.Срока на договора ми е "до завръщане на титуляра".Предстоят съкращения.Възможно ли е и в същото време законосъобразно ли е да попадна в списака на съкратените при положение че закона защитава от съкращение щат на служители в майчинство до определен период?
neo76
Нов потребител

Re: Съкрашение на заместващ служител по майчинство.

Мнениеот ivankavrakov » 26 Ное 2008, 09:32

КТ, Чл. 333. В случаите по чл. 328, ал. 1, точки 2, 3, 5, 11 и чл. 330, ал. 2, т. 6 работодателят може да уволни само с предварително разрешение на инспекцията по труда за всеки отделен случай:
1. (изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) работничка или служителка, която е майка на дете до 3-годишна възраст или съпруга на лице, което отбива редовната си военна служба;...
Защитата на майките не е безпределна. Ако наистина се налага съкращаване, то работодателат трабва да поиска разрешение от Инспекцията по труда. Ако ИТ разреши може да се съкрати майката.
ivankavrakov
Потребител

Re: Съкрашение на заместващ служител по майчинство.

Мнениеот neo76 » 02 Дек 2008, 14:27

Явно не съм бил достатачно ясен.В случая говорим за съкращение на щата а не за уволнение,мисля че има разлика и по конкретно въпросът ми беше дали при съкращение могат да ме съкратят,при положение че съм на срочен трудов договор по заместване на майка "до завръщане на титуляра" :)
neo76
Нов потребител

Назад към Трудово право