начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Техническа експертиза при ПТП

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Техническа експертиза при ПТП

Мнениеот yavor_br » 22 Яну 2009, 05:04

Здравейте!
Моля Ви да дадете мнения и/или впечатления по използването на ТЕ за определяне на вината при ПТП. Доколко съда е склонен да обърне внимание на експертно мнение, което опровергава заключението на полицая, оформил документите (схемата, съставена от катаджиите).
За лош късмет в нашия конкретен случай щетите по автомобила на пръв поглед доказват тезата на другия участник, което даде основание на полицаите да "отсъдят" в негова полза. Според мен една експертиза би обърнала всичко наопаки, тъй като деформациите и следите по автомобила са в противоречие със схемата в протокола на КАТ.
Друго, което ме интересува е: не трябва ли при положение, че едното МПС ( чуждестранен ТИР ) е оборудвано със записваща система (тахограф) да бъде проверено за спазване на режима на почивка, взимайки под внимание, че ПТП се случва рано сутрин, на международен път на 1 час път от границата.
Накратко, служителите, въпреки, че се държаха много възпитано, решиха да направят жест на тираджията, който забърсал жена ми при изпреварване, обвинявайки я, че самата тя го е ударила странично при престрояване.
Другия проблем е какво правим, когато чужденеца вече си е отишъл вкъщи?
Моля само да се въздържите от предлагане на студена вода и коментари за жените шофьори, въпросите ми са към пораснали момчета и момичета.
Благодаря!
yavor_br
Младши потребител

Re: Техническа експертиза при ПТП

Мнениеот ivan_lawyer » 22 Яну 2009, 10:15

Освен, че сме пораснали, за съжаление сме и платени консултанти -
минимума за устен съвет е 20 лева.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот plamen_penev » 22 Яну 2009, 12:41

И тоя с пачките... Някой да те назорва да даваш безплатни консултации "20 лева"?
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот system » 22 Яну 2009, 14:27

Питащият, не уточнявате какво е производството. Ако е административнонаказателно производство (т. е. съставят Ви акт за нарушение и след това наказващият орган Ви налага административно наказание глоба, лишаване от право да управлявате МПС, отнемане на точки и т. н.) във фазата пред административнонаказващия орган, процесуално е допустимо той (наказващият орган) да назначи автотехническа експертиза. Отделен е въпросът, че няма достатъчно време за това, тъй като е длъжен да се произнесе по адзминистративнонаказателната преписка в месечен срок от получаването й. Затова, искане за експертиза в този случай е най-уместно да се направи при обжалване на наказателното постановление пред съда.
Ако е наказателно дело, тогава задължително се назначава автотехническа експертиза - съдът и органите на досъдебното производство нямат специални знания, а от първоначалните следствени действия в повечето случаи не може да се направи извод за "вината".
Отделен е въпросът, че и в двата случая вещото лице също не е компетентно да отговори "чия е вината" за настъпилото ПТП. То може да изясни механизма на настъпването на ПТП, скоростта на движение, действията на водача (водачите), мястото на удара и други обстоятелства, от които впоследствие може да се направи извод от наказващия орган или съда за вината за настъпилото ПТП.
system
Активен потребител

Мнениеот yavor_br » 22 Яну 2009, 18:53

Благодаря, дело още няма и при липса на пострадали (за щастие) мисля, че не би трябвало да е наказателно (?).
Нямах намерение да искам безплатна консултация относно реда на обжалване, мисълта ми беше доколко разледващата наука е в състояние да даде точни данни за сблъсъка и как според вас би се развило едно евентуално дело ако се докаже, че първоначалните следствени действия са извършени неточно и в непълния възможен обем.
yavor_br
Младши потребител

Мнениеот vetre » 23 Яну 2009, 23:39

трудна работа,даже клони към невъзможна ми се струва.
трябвало е поне на место да се направят някакви снимки
на местопроишествието ,следи от гуми,парчетии от колата.
тъй след толкова време какво може да се установи според вас?
vetre
Потребител

Назад към Административно право