начало

Възпитаниците на кои университети управляват съдебната власт Възпитаниците на кои университети управляват съдебната власт

не изплащане на обезщетение за неизползван отпуск

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

не изплащане на обезщетение за неизползван отпуск

Мнениеот gargasmela » 26 Яну 2009, 14:14

Здравейте! Имам въпрос, с който искам да се обърна към вас. Преди 20 дни напуснах работа, но бившият ми работодател отказва да ми плати обезщетение за неизползван платен годишен отпуск с думите, че фирмата не осигурявала и не изплащала отпуски. В заповедта ми за освобождаване също нищо не е посочено.
Искам да попитам, по какъв начин мога да си потърся правата, тъй като за 1година и 8месеца съм използвала 4дни?
Благодаря!
gargasmela
Нов потребител

Re: не изплащане на обезщетение за неизползван отпуск

Мнениеот doxa » 26 Яну 2009, 17:59

ЗДРАВЕЙТЕ,
НАЙ- ДОБРЕ СЕ ОБЪРНЕТЕ КЪМ ИНСПЕКЦИЯТА ПО ТРУДА, И ОБЯСНЕТЕ ЗА ПОЛОЖЕНИЕТО В КОЕТО СЕ НАМИРАТЕ. ИМАТЕ ПЪЛНОТО ПРАВО ДА СЪДИТЕ ВАШИЯ БИВШ РАБОТОДАТЕЛ.
УСПЕХ!
Аватар
doxa
Потребител

Мнениеот gargasmela » 26 Яну 2009, 18:16

Аз се обърнах към Инспекцията по труда, те ми казаха, че трябва да отида в адвокатската колегия и от там да се съдим, но по- интересното е че бившият ми работодател е адвокат и част от тази колегия :) и имам "обещания" от негова страна, че ще съжалявам ако тръгна да го съдя.
gargasmela
Нов потребител

Мнениеот fani_i » 26 Яну 2009, 19:01

Преценката дали да водите дело с бившия си работодател е изцяло Ваша, като за да я дооформите окончателно се консултирайте с колега, специализиращ трудово право. Задължително е да му представите всички документи по трудовото правоотношение - трудов договор, заповед за прекратяване, трудова книжка... Междувременно може да поканите бившия си работодател да Ви изплати търсеното обезщетение по чл.224 КТ, като му предоставите и определен от Вас срок и начин на плащане - напр. чрез посочване на банкова сметка. Поканата също не е зле да оформите заедно с колега.
fani_i
Потребител

Мнениеот sunrise » 27 Яну 2009, 11:12

А имахте ли изобщо трудов договор, защото така , както чета и осигуровки нямате, така че най-малкият Ви проблем е неизплатения отпуск.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот gargasmela » 27 Яну 2009, 13:08

Имах трудов договор и редовно внасяни осигуровки. Докато работих там всичко беше добре, но след като си подадох молбата за напускане започнаха проблемите.
gargasmela
Нов потребител

Назад към Трудово право