начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Как да се боря/им ?

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Как да се боря/им ?

Мнениеот juliana73 » 13 Мар 2009, 04:23

Здравейте!Видях, че тук пишат доста услужливи хора, така че се надявам да получа съвет, защото наистина отчаяно се нуждая от такъв. Не живея в България и затова очаквам вашата помощ.Онлайн неуспях да открия необходимата ми информация. Благодаря на всеки, които прочете и помогне!
Проблемът е следния:
Баба ми ( 80 годишна болна жена) и дядо ми (вече покойник ) предписват на сина им етажа си срещу гледане. Преди 7 месеца баба ми пада и си чупи крак и се нуждае от специални грижи, които не получава от сина си-вуйчо ми.Майка ми е тази, която стоя една седмица в болницата, защото те неможели да си вземат отпуска. Майка ми се грижи ежедневно за баба ми, но и двете са подложени на тормоз от вуйчо ми и заплахи. Многократно той е казвал на баба ми, че "си е опекъл нещата" и договорът НЕ може да бъде разтрогнат никога. През тези 7 месеца ( а и не само) баба ми е била подложена на психически тормоз от вуйчо ми и съпругата му, прекарва 2-ри инфаркт, не и се осигуравя необходима грижа за раздвижване за да може да ходи отново и на всичкото отгоре майка ми е разбрала, че е била и физически малтретирана от вуйчо ми. Тъй като повдига въпроса пред него той продължава със заплахите и майка ми е подала оплакване при прокурора вчера.
На етажа на баба ми са се настанили от година и половина внукът на баба ми и неговата приятелка. Проблема е не само,че не се грижи за баба ми, но и прави непрекъснати спънки на майка ми, която се грижи за баба ми и иска да се грижи. Обидните думи са почти ежедневие. Пречели на децата - ами нали баба ми си е на нейния етаж и децата са се настанили? Разбира се има и още много , но мисля че написаното е достатъчно да се разбере положението.
Въпросът ми е може ли този договор да бъде разтрогнат при тези обстиятелства? Ние не знаем какъв е договора, защото никога не сме виждали копие от него. Каква е процедурата ? Къде мога да намеря информация ?
След това , което научих днес не мога просто така да стоя без да направя нещо? Вуйчо ми си мисли, че е недосегаем и че може да тормози тези две безащитни жени, но аз мисля да се боря . Не мога да позволя да тормозят една стара и безпомощна жена каквато е баба ми. Тя е добър човек и заслужава достойно да изживее живота си.
Всеки коментар и съвет е добре дошъл и високо ценя помощта ви!
juliana73
Нов потребител

Re: Как да се боря/им ?

Мнениеот ivan_lawyer » 13 Мар 2009, 08:28

Има решение на случая Ви - Би следвало да се проведе девастационен иск от страна на Вашата баба.

Обръщам Ви внимание, че има малка, но съществена подробност.

Баба Ви има две линии на наследство - Вашата майка и вашият вуйчо.

Съответно при събитието, че Вашата баба достигне тази възраст - примерно след 20-30 години (дай Боже всекиму), вие с майка и вуйчо ще делите наследство.

Не Ви препоръчвам да водите дела, тъй като това често ускорява излишно събитията.

След като имате роднини в България - препратете данните на Вашата баба на някой от тях - за да Ви извлече сведение от Агенция по вписванията към Министерство на правосъдието.

Всеки град има Агенция по вписванията - където се прави проверка на имотите.

Предполагам, че ще можете да се оправите по-нататък.

Не ползвайте услуги на лица, представящи се за адвокати - нотариуси, съдебни помощници.

Възможно е да направите и успешно разваляне на договора за издръжка и гледане.

Делото Ви ще се гледа към съдебен район по адреса на недвижимия имот - районен съд.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот eliima » 13 Мар 2009, 11:23

БАБАТА може да водит дело за разваляне на покупко-продажбата Но всичко е въпрос на доказателства и никой не може да Ви гарантира изхода. За подробности , майка Ви , следва да се обърне към адвокат, който ще даде подробни указания и евентуално ще води делото
eliima
Нов потребител

Мнениеот juliana73 » 15 Мар 2009, 18:52

Благодаря ви много за полезната информация!
juliana73
Нов потребител

Мнениеот pitasht » 10 Апр 2009, 09:03

Това че сте образували преписка в прокуратурата е добро начало.
Пратете майка си при адвокат с договора, за да се види дали може да се развали или не. След това стъпките са или започвате дело за разваляне, ако може и ползвате прокурорската преписка или просто се примирявате.
Има и Закон за домашното насилие. Може да се поиска отстраняване от дома й този, който посяга или я тормози за определено време, независимо чия собственост е имота. тук пак консултацията с адвокат е наложителна.
pitasht
Активен потребител

Мнениеот juliana73 » 10 Апр 2009, 22:02

Да внеса и нова информация с развитие на събитията.
След заплахи и обиди от страна на вуйчо ми и вуйна ми започва и физическо насилие.Баба ми е помолила майка ми да я вземе при нея.Майка ми отива за да я вземе(баба ми неможе да се движи сама,вследствие на счупване на тазобедрената кост).Появява се вуйна ми и казва на майка ми да напусне веднага къщата. Майка ми излиза навън. Отвън има свидетели,обаждат се на полицията. В краяна сметка баба ми казва,че иска да се напусне къщата. Взимат някои необходими вещи,но не успяват да вземат така необходимите и стол(инвалидна количка) и др. Сега започва един кръг, в който всеки прехвърля отговорност на другия- полиция, прокурор. Баба ми не може да отиде да си вземе необходимите вещи- няма физически тази възможност следователно трябва майка да отиде. Майка ми пита в полицията за да и съдействат, те казват трябва нареждане от прокурор. Прокурора ,казва че няма тези правомощия от 2 години имало някакви промени. Какво да направят за да се вземат вещите на баба?
Баба ми сега е в къщата на майка. Извикали са доктор, който е направил медицинско свидетелство на баба ми - имала е доста синини.
Майка ми се е консултирала с адвокат. Има и копие от договора , в който се казва че те заедно с дядо ми (вече покойник) предписват етажа на синът им ,който ще се грижи за тях, издържа и те ще живеят в къщата до смъртта си. Адвокатът казва, че единствения начин за разваляне е чрез дело.
При тази ситуация - физическо насилие срещу баба ми и факта, че тя по собствено желание напуска къщата, защото се страхува за живота си само дело за разваляне на договора е единствения начин за разваляне на договора ли?
Подаването на девастационен иск( по съвет на ivan_lawer) уместно ли е в тази ситуация?
Благодаря ви за отговорите!
juliana73
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 13 Юни 2009, 21:13

ivan_lawyer написа:Има решение на случая Ви - Би следвало да се проведе девастационен иск от страна на Вашата баба.

Обръщам Ви внимание, че има малка, но съществена подробност.

Баба Ви има две линии на наследство - Вашата майка и вашият вуйчо.

Съответно при събитието, че Вашата баба достигне тази възраст - примерно след 20-30 години (дай Боже всекиму), вие с майка и вуйчо ще делите наследство.

Не Ви препоръчвам да водите дела, тъй като това често ускорява излишно събитията.

Знам, че за питащата е късно, но едва сега влязох в този раздел.
Ванко, уважавам мнението ти, но в тази ситуация бих препоръчала бързо завеждане на дело/ стига да няма ГИ преди, че тогава става сложновато/.
Като втора линия, за да се избегне съсобствеността при наследяване- ПД за ДГИ, сключен под условие- решението по 87 :wink: и още малко тънкости. :)
А, да- бабата да упълномощи дъщерята / с нот. заверка на дата и подпис/.... :wink: но това е черешката, на която ме светна Беби- по друг повод преди време.

Имам такава красота в момента... делото е супер интересно от правна страна / обещателите/ вече покойници/ и купувача са роднини по права линия :wink: /.
Гост.
Старши потребител

Назад към Договор за издръжка и гледане