начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

НП от РД "Автомобилна администрация"

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

НП от РД "Автомобилна администрация"

Мнениеот rossonero76 » 04 Дек 2009, 22:04

Получих наказателно постановление от Регионална дирекция "Автомобилна администрация" на база констатация , написан акт с извършено следно нарушение.
1.Водачът извършва превоза с МПС на което е повредено предписаното ляво огледало за виждане назад.
Така наречената "повреда" се състои в това , че огледалото имаше няколко напуквания но цялоста е запазена и може да ми служи по предназначение. Също така , това не е предпоставка за създаване на непосредствена опасност за движението.
Директора на РД "АА" гр.Русе ми е постановил глоба в размер на 150лв. по Чл. 180, ал.1, т.1, предл.4 от ЗДвП , защото съм нарушил Чл.139 , ал.1, т.1 от ЗДвП .
За мене това е прекалено висока санкция предвид нарушението което съм извършил и както по горе бях написал - не съм дал предпоставка за непосредствена опастност за движението.
Мога да обжалвам в 7-дневен срок .
Въпроса ми е имам ли шанс да намаля наказанието си и какви ще са последствията ако не успея ?
rossonero76
Нов потребител

Re: НП от РД "Автомобилна администрация"

Мнениеот andy70 » 04 Дек 2009, 22:20

Обжалвайте НП.
В тежест на АНО е да докаже, че следствие на тази техническа неизправност е създадена непосредствена опасност за движението.
Това непосредствена опасност може да докаже само ако в в описанието на фактическата обстановка в акта е установено, че следствие на спуканото огледало не сте видели МПС, отнели сте му предимство и сте го принудили да намали рязко скоростта си и да спре за да избегне ПТП, като е фиксиран и номера на това МПС и имената на водача му.
За това нарушение наказанието е 30 лева по чл. 183, ал.(3) т.7 ЗДвП, а именно "управлява превозно средство с неизправности или повреди, които могат да застрашат сигурността на движението".
АНО неправилно Ви е наложил наказанието за това нарушение и същото следва да бъде отменено като незаконосъобразно.
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
Аватар
andy70
Потребител

Re: НП от РД "Автомобилна администрация"

Мнениеот nikodim77 » 05 Дек 2009, 01:05

Привет и от мен,
Анди е изчерпателен. И аз в подкрепа на казаното ще споделя, че миналия месец ми бе съставен фиш от полицаи към ОДП Враца, на стойност 30 (тридесет) лева основан на същия Чл. 139, ал. 1, т.1, .
Ми, като карам 23-годишен „фолксваген транспортер” винаги има забележки... :D
nikodim77
Активен потребител

Назад към Административно право