начало

ПК на ВСС спря конкурса за апелативните прокуратури до произнасянето на съда ПК на ВСС спря конкурса за апелативните прокуратури до произнасянето на съда

Починал управител

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Починал управител

Мнениеот eti-m » 18 Фев 2010, 17:08

Здравейте! Може би казусът ми е прост, но аз незнам откъде да започна. Имам починал управител на ООД /четирима, съдружници са, единият от който управител/ в Турция. Вече мина време, а близките му не идват да си уредят взаимоотношенията с другите трима съдружници, нито изпращат документи от там.Към момента дружеството продължава да работи с без управител, който обаче все още фигурира като такъв на хартия :( което много ме притеснява. Незнам как трябва да се изискат документите от близките му в Турция- може би чрез адвокат, някоя нот.покана, дори за посолството им у нас си мисля...незнам. Ако някой се е сблъсквал с това, маля да сподели опита си, за което предварително Ви благодаря. :(
eti-m
Младши потребител

Re: Починал управител

Мнениеот inspectora » 18 Фев 2010, 17:16

Ами сменете го тоя управител де ... той не се появява на работа, вие не знаете къде е и решавате да го махнете ;)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот steata » 18 Фев 2010, 18:45

Трябва да се проведе общо събрание на съдружниците, което да избере управител. Вижте дружествения договор, дали там не е предвидено изборът на управител да се извършва с единодушие. Ако няма такава уговорка, изберете управител и после уреждайте отношенията си с наследниците на починалия съдружник съгласно чл.125 ТЗ. Ако имате нужда от адвокатска помощ пишете ми kantora@advokatatanasova.com
steata
Нов потребител

Мнениеот eti-m » 18 Фев 2010, 21:50

Благодаря Ви, отивам да прочета чл.125 от ТЗ.
eti-m
Младши потребител

Мнениеот eti-m » 18 Фев 2010, 22:39

Дали правилно съм разбрала- съгл. чл.137 от ТЗ двама от съдружниците са достатъчни за да сменят управителя. Протокол с решение на общото събрание се представя на адвокат и се подават документи в съда за промяна на управителя. А после адвокат оформя документи с предложение към близките за унаследяване на дяловете. А как да си поискаме смъртния акт на управителя за да се прерати осигуряването му и да се оформи осигур. му книжса в НОИ. И да спомена, че споменатия учредителен договор е неоткриваем. :?
eti-m
Младши потребител

Мнениеот alegrina » 19 Фев 2010, 00:46

То хубаво прочетохте чл.137 от ТЗ, ама в него никъде не се говори за брой съдружници при определяне на необходимото мнозинство при вземане на решения от ОСС. Пък и дори двама /съдружника/ да са ви достатъчти, каквото и да значи това според вас, пак няма да мине номера, защото ако не представите акт за смърт, ще ви търсят връчена покана за общо събрание, с оглед редовното свикване на ОС, без да има значение "2, 3 или 5-ма" са Ви дастатъчни за вземане на решение за смяна на управител.
Казаха Ви колегите, просто потърсете адвокат. По това което пишете става ясно, че съвсем не Ви е ясно.
alegrina
Потребител

Мнениеот sunrise » 19 Фев 2010, 15:07

eti-m написа:Дали правилно съм разбрала- съгл. чл.137 от ТЗ двама от съдружниците са достатъчни за да сменят управителя. Протокол с решение на общото събрание се представя на адвокат и се подават документи в съда за промяна на управителя. А после адвокат оформя документи с предложение към близките за унаследяване на дяловете. А как да си поискаме смъртния акт на управителя за да се прерати осигуряването му и да се оформи осигур. му книжса в НОИ. И да спомена, че споменатия учредителен договор е неоткриваем. :?

Първо, почнете от учредителния договор. Той не е неоткриваем, а с копие може да се снабдите от съда по регистрацията. ТЗ съдържа и голям брой диспозитивни норми, те могат да решат да си свикат дето се казва събранието и с тъпан на селския площад, така ,че трябва да се види устава.
Починалото лице има ли българско гражданство?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот eti-m » 19 Фев 2010, 20:01

Благодаря Ви за съветите.До колкото занам са ходили при адвокат, но въпреки това аз още си чакам смъртен акт и немога да прекратя осигуряването и продължавам да подавам ДДС дневници с данните на починалия управител. :( А колкото до броя на съдружниците съм споменала - четирима, едининият от които управител/т.е. починалия/.
eti-m
Младши потребител

Мнениеот prnedev » 19 Фев 2010, 20:10

eti-m написа:До колкото занам са ходили при адвокат, но въпреки това аз още си чакам смъртен акт и немога да прекратя осигуряването и продължавам да подавам ДДС дневници с данните на починалия управител.

Осигурявате починал? Похвално. Това и на Дянков нямаше да му дойде на ум
prnedev
Активен потребител

Мнениеот eti-m » 19 Фев 2010, 20:23

Не отговорих - няма бълг.гражданство, осигурявам го по ЛНЧ, но мисля че има двойно- турско и немско
eti-m
Младши потребител

Мнениеот eti-m » 19 Фев 2010, 20:27

:oops: е станах и за смях :) - добре де как да постъпя-спирам осигуряването - но нямам основание за това, защото той е упр. и съм задължена да го осигурявам а немага да докажа че е поченал, а като спра да го усигурявам НАП ще ме грабне - е какво да правя, затова пиша тук
eti-m
Младши потребител

Мнениеот eti-m » 22 Фев 2010, 15:25

Да се похваля - след като вдигнах малко "пара" най-сетне нещата се задействаха - ходили са при адвокат, изискан е от съда учр.дог. и сега адвокат ще изпрати покана до наслед. за участие в общо събрание. :( Крайно време беше да се задействат.
eti-m
Младши потребител

Назад към Търговско право