начало

Прокурорската колегия назначи Ваня Стефанова за зам. главен прокурор Прокурорската колегия назначи Ваня Стефанова за зам. главен прокурор

кой вариант да избера за освобождаване от работа?

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

кой вариант да избера за освобождаване от работа?

Мнениеот amfibia2007 » 22 Мар 2010, 22:40

Здравейте!Моля да ме посъветвате кой от двата по-долу описани варианта да избера.Върнах се на работа след майчинство,но позицията,която заемах вече несъществува.Предлагат ми два варианта за "раздяла":
1.Прекратяване на трудовия договор на основание чл.331,ал.1 от КТ по инициатива на работодателя срещу обезщетение 4 работни заплати или
2.Освобождаване по чл.328 т.2 поради съкращаване на щата срещу 1 работна заплата обезщетение.Като при този случай ме увериха ,че ще вземат разрешение от Инспекцията по труда,тъй като съм майка на дете ненавършило 3г.
Въпросът ми е дали от Бюрото по труда ще получавам еднакво обезщетение като размер и като период на получаване,т.е.има ли значение по кой член ще ме освободят от работа?Или и в двата случая ще ми бъде еднакво обезщетението?
Благодаря предварително за отговора!
amfibia2007
Нов потребител

Re: кой вариант да избера за освобождаване от работа?

Мнениеот freelance » 23 Мар 2010, 12:30

Здравейте,
Относно размера на обезщетението за безработица няма значение как "ще се разделите" с работодателя си, тъй като през периода, въз основа на който ще Ви се изчисли обезщетението сте били в отпуск за отглеждане на дете, т.е. ще получавате минималното обезщетение.
В случай, че Ви освободят с Ваше съгласие, ще получавате обезщетение 4 м.
Времете, през което имате право на обезщетение за безработица, в случай че Ви освободят без Ваше съгласие, на основание чл. 328,1,т.2, е обвързано с придобития от Вас трудов или осигурителен стаж - до 3г. - 4м, 3-5г. - 6 м., 5-10г. - 8 м. и т.н.
Така че, сметнете сама, кой вариант е по добър за Вас.
freelance
Младши потребител

Re: кой вариант да избера за освобождаване от работа?

Мнениеот sunrise » 23 Мар 2010, 13:02

Можете да разберете от КСО. При освобождаване по чл.331 КТ, обезщетението е според стажа.
Този член не се намира в чл.54 лот КСО, където са лимитативно изброени случаите ,когато се получава минимално обезщетение.
sunrise
Активен потребител

Назад към Трудово право