начало

Защо румънският Конституционен съд анулира изборите за президент Защо румънският Конституционен съд анулира изборите за президент

Нов конкурс за младши магистрати !!!

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Re: Нов конкурс за младши магистрати !!!

Мнениеот kiara. » 20 Апр 2010, 21:03

В темата за конкурса от миналата година споделиха, че са диктували казуса , което според мен е лошо, защото винаги има не чули, не разбрали/както и тогава се беше случило/...Дано тази година са помислили по въпроса и след изтегляне на казуса бързо да направят копия и да ги раздадат на всеки.
kiara.
Младши потребител

Мнениеот speed_reflex » 21 Апр 2010, 01:00

да и на мен така ми казаха ,но дано тази година са отпуснали бюджет за ксерокопия....ако ли не то убеден съм,че всеки ще прежали 0.20 стотинки :mrgreen: :wink: .... :roll:
speed_reflex
Младши потребител

Мнениеот vale4ka » 21 Апр 2010, 09:48

Колеги, някой подавал ли е документи чрез пълномощник? Интересува ме какво точно се изписва в пълномощното.Ако не сте, поне дайте идея.Мерси предварително.
vale4ka
Младши потребител

Мнениеот speed_reflex » 21 Апр 2010, 13:33

има ли някой инфо колко са подали документи към днешна дата в двата конкурса :?: споделете да се ориентираме :!:
speed_reflex
Младши потребител

Мнениеот velikova_ » 21 Апр 2010, 15:21

Сега преди малко подадох и бяха 311 за съдии и 403 за прокурори.
velikova_
Потребител

Мнениеот nuni_ganeva » 21 Апр 2010, 20:12

Казуса го диктуват бавно и има достатъчно време да се запише, след това го повтарят още веднъж, а който не е разбрал може да попита. Относно подаването на документи само за единия подадох оригинално удостоверение от психодиспансер и свидетелство за съдимост, а другия - ксерокопие.
nuni_ganeva
Младши потребител

Мнениеот vaniaoz » 22 Апр 2010, 10:09

Здравейте,
и аз представих едно оригинално свидетелство за съдимост и удостоверение.Попитах, може ли така , и ми отговориха- ДА, но се надявам , да не се окажа приятно изненадана.
Въпрос към хората, които се явяват за втори път: Кой от двата изпита е по-труден?
При решаване на казуса, е необходимо просто кратък отговор на въпросите, или трябва да сме максимално подробни?
Благодаря!
vaniaoz
Потребител

Мнениеот vbarov » 22 Апр 2010, 11:23

Аз съм се явявал няколко пъти и всеки път изпита протича по един и същ - строго определен в Наредбата ред. Разбира се изпита за съдии е по-труден, тъй като се решава един казус от наказателното право и един от гражданското. В последния са обхванати почти винаги елементи от административното, наследственото и нотариалното право, наред с гражданско-процесуалното /исков процес/. Относно диктуването на казуса - след изтеглянето на плика се прочита от комисията толкова пъти, колкото е необходимо и докато се убеди същата, че всички са записали условието и въпросите. Времето за диктуване и запис на казуса не влиза в срока за решаване. След като стане ясно, че всички са записали казуса се дава началото за решаването - 4 астрономически часа. По време на изпита може да се излиза от залата след първия час, но без телефон и с придружител от комисията.
vbarov
Нов потребител

Мнениеот velikova_ » 22 Апр 2010, 11:38

Колеги някой да напише колко са подали документи.Ще сме много благодарни.
velikova_
Потребител

Мнениеот dedra » 22 Апр 2010, 12:44

броя на подалите документи през последните 3 години е между 600-800.
така ще е и на този конкурс.
после на казусите около 50%-60% отпадат, 20% получават слаб 2 на устния и около 150-200 кандидата участват в крайното класиране.
dedra
Потребител

Мнениеот katia.ivanova » 22 Апр 2010, 15:20

Към 10 ч тази сутрин - 479 за мл. прокурори и 360 за мл. съдии. Извинете за недоглеждането. :oops: :oops: :oops:
Последна промяна katia.ivanova на 22 Апр 2010, 15:52, променена общо 1 път
katia.ivanova
Младши потребител

Мнениеот velikova_ » 22 Апр 2010, 15:31

311 за младши съдии ли? Аз вчера към 14:30 като подадох документи на колегата беше точно 311 номер за съдии.Едва ли никой не е кандидаствал от тогава та до днес.Както и да е - колкото, толкова.
velikova_
Потребител

Мнениеот nuni_ganeva » 22 Апр 2010, 23:20

Приблизително това е казуса за младши прокурори от миналата година: Петров бил криминално проявен но не би осъждан.Постоянният му адрес е в Кнежа. Живее в Сф под наем в стая от апартамент с хазяйка.Една вечер се прибира след работа и бил изпил 100 гр. водка. Влязъл си в стаята и хзяйката почукала на вратат да иска наема. Казала му че закъснявал с 10 дена. Той я избутал в кухнята, взел ножа, опрял го на гърлото и с другата ръка скъсал златен синджир който бил на врата и. После продължил да заплашва че ще я убие, зибутал я в хола и от там откраднал 6 сребърни лъжици, 6 сребърни вилици и една сребърна захарница. После пак избутал хазяйката и и нанесъл лека порезна рана (не съм сигурна дали точно така беше формулирано изречението). Сложил нещата в един сак заедно с ножа и излязъл. По пътя срещнал някакаъв съсед, който го познавал само по физиономия и не му оърнал никакво внимание.Петров отишъл да нощува при приятел и помолил този приятел да сложи сака му в мазето. Приятеля не попитал какво имало във сака. Не се поинтересувал.

Въпроси:
1.С кое действие започва наказателното производство, о изобщо бъде образувано и по кои текстове на НПК. Основания за образуването му.
2.Какви доказателствени средства ще използвате за разкриване на престълението и доказване на вината.
3.Има ли значение факта че Иванова си е искала наема, а Петров е бил употребил алкохол за квалификацията на деянието?
4. На кой съд е подсъдно делото?
5.Какви деяния осъществява Петров с поведенито си?
nuni_ganeva
Младши потребител

Мнениеот T.A.R.A. » 22 Апр 2010, 23:28

vbarov написа:Аз съм се явявал няколко пъти и всеки път изпита протича по един и същ - строго определен в Наредбата ред. Разбира се изпита за съдии е по-труден, тъй като се решава един казус от наказателното право и един от гражданското.

Абсолютно невярно.Решава се само 1 казус.Прочетете си наредбата.
T.A.R.A.
Потребител

Мнениеот vbarov » 23 Апр 2010, 10:59

T.A.R.A. написа:
vbarov написа:Аз съм се явявал няколко пъти и всеки път изпита протича по един и същ - строго определен в Наредбата ред. Разбира се изпита за съдии е по-труден, тъй като се решава един казус от наказателното право и един от гражданското.

Уважаема Т.А.R.А., виждам, че си най-активната в този сайт (198 коментара!?!) и апострофираш всеки, и почти всяко мнение. От прочетените ти коментари си правя извода, че работиш като разследващ полицай и ако това е така се чудя как ти стига времето да пишеш толкова по форумите и така категорично да смяташ, че си най-компетентната и то във сички области на правото. Такова самочувствие може да има само един Милиционер. Наредбата съм я чел със сигурност много повече пъти от теб самата и съм се явявал доста пъти на конкурс и то за мл.съдии (което се съмнявам за теб, тъй като ми цитираш само теория). Доколкото до казусите това, че написах, че са два за съдии беше образно. Самият казус е наистина един (погледнато като литературно произведение - ракзказ), но половината е от гражданската материя, а другата половина изцяло е наказателен. Поради това и въпросите по него са около и над 10. Първата половина от тях решаваш според гражданското законодателство, след което започваш да отговаряш на другата половина - по наказателното. Ето защо на практика решаваш два казуса. Коментара ми беше поместен по повод въпроса "Кой от двата изпита е по-труден" и твоят псевдо педантичен коментар: "Абсолютно невярно!" не беше уместен. Много злоба долавям у Вас. Май е време да смените попрището си или да потърсите помощ.
vbarov
Нов потребител

Мнениеот prousa » 23 Апр 2010, 11:09

Колега не сте в час. На изпита за младши съдии няма административно право. А че не сте чел наредбата си личи, не сте я чел. Всъщност вие не сте колега.
prousa
Младши потребител

Мнениеот vbarov » 23 Апр 2010, 11:20

prousa написа:Колега не сте в час. На изпита за младши съдии няма административно право. А че не сте чел наредбата си личи, не сте я чел. Всъщност вие не сте колега.

Щом един токущо регистрирал се може да е повече в час... ок. Аз имам и казусите от миналите години и мисля, че знам какво съм решавал. Това, че сте се явили един път (миналата година) не означава, че няма въпроси от адм.право. Всеки път е различно. Колкото до това дали сме колеги мисля, че има много вода да изпиете и хляб да изядете, за да станем колеги.
vbarov
Нов потребител

Мнениеот dedra » 23 Апр 2010, 12:26

vbarov написа:
T.A.R.A. написа:

Уважаема Т.А.R.А., виждам, че си най-активната в този сайт (198 коментара!?!) и апострофираш всеки, и почти всяко мнение. От прочетените ти коментари си правя извода, че работиш като разследващ полицай и ако това е така се чудя как ти стига времето да пишеш толкова по форумите и така категорично да смяташ, че си най-компетентната и то във сички области на правото. Такова самочувствие може да има само един Милиционер. Наредбата съм я чел със сигурност много повече пъти от теб самата и съм се явявал доста пъти на конкурс и то за мл.съдии (което се съмнявам за теб, тъй като ми цитираш само теория). Доколкото до казусите това, че написах, че са два за съдии беше образно. Самият казус е наистина един (погледнато като литературно произведение - ракзказ), но половината е от гражданската материя, а другата половина изцяло е наказателен. Поради това и въпросите по него са около и над 10. Първата половина от тях решаваш според гражданското законодателство, след което започваш да отговаряш на другата половина - по наказателното. Ето защо на практика решаваш два казуса. Коментара ми беше поместен по повод въпроса "Кой от двата изпита е по-труден" и твоят псевдо педантичен коментар: "Абсолютно невярно!" не беше уместен. Много злоба долавям у Вас. Май е време да смените попрището си или да потърсите помощ.

Re: КОНКУРС ЗА МЛ.СЪДИИ бр.1 от 2009 г. на ДВ

от djalma на 20 Фев 2009, 17:09
Казуса от днешния изпит за мл.съдии:
На 21.06.2003г. в София Иванов и Георгиев сключили предварителен договор, с който Иванов се задължава да прехвърли на Георгиев с окончателен договор собствеността върху собствения си недвижим имот, представляващ апартамент в гр.София, кв."Л", ул."Б", ет.2, за цена от 130 000 лв. В договора било изрично уговорено, че при поискване Иванов ще предаде на Георгиев владението върху посочения имот.Предварителния договор съдържал всички уговорки относно съществените условия на окончателния договор. В него обаче не бил уговорен срок за сключване на окончателния договор.
В деня на сключване на предварителния договор Георгиев заплатил 129 000 лв. на Иванов, като разликата до пълния размер сезадължил да плати в 6 месечен срок от сключването на предварителния договор. Това обстоятелство било изрично вписано в предварителния договор.
В 6 мес. срок Георгиев не заплатил на Иванов тези 1000 лв., но независимо от това на 29.05.2004г. Иванов му предал владението на недвижимия имот.
На 05.04.2007г. Иванов отправил до Георгиев нотариална покана, с която му определил 7дн.срок за заплащане на сумата от 1000 лв., с предупреждение, че при неизпълнение ще счита договора за развале поканата била надлежно връчена ва 12.04.2007г. на Георгиев, но от негова страна не последвало плащане.
На 08.12.2008г. георгиев предявил иск срещу Иванов с правно основание чл.19, ал.3 ЗЗД за обявяване на предв.договор за окончателен. Към исковата молба е представена данъчна оценка в размер на 130 000 лв. за процесния имот.
В производството пред І инст.съд Иванов е направил възражение, че договора е развален , тъй като въпреки отправената покана със срок за довроволно изпълнение, Георгиев не е заплатил 1000 лв.
Георгиев от своя страна направил изявление по чл.87, ал.4 ЗЗД.
Иванов направил и възражение за погасяване на иска по давност.
Въпроси:
1. Кой е компетентният съд /съгл. родова и местна подсъдност/
2. Породило ли е прекратителнотот си действие върху облигационното отноение волеизявлението на Иванов за разваляне на предв.договор с нотариалната покана?
3. От кой момент е започнала да тече погасителната давност по иска с правно основание чл.19, ал.3 ЗЗД за обявяване на предв.договор за окончателен и погасен ли е по давност този иск. Ако да - защо, ако не - защо.
4. Има ли значение предаването на владението на имота за обявяването на пред.договор за окончателен?
5. Основателен ли е предявения иск и в какъв смисъл следва да бъде постановено решение /с какъв диспозитив/

колега, на кой от тези въпроси отговорите се намират в наказателното право ?
dedra
Потребител

Мнениеот vbarov » 23 Апр 2010, 12:48

Именно за това казах, че всеки път е различно и това, че някой се е явявал само миналата година на изпит, не означава, че това е реда. Мисля, че тук обсъждаме неща, които биха полезни. Това е чист късмет, че миналата година беше изтеглен такъв лесен казус и без въпроси от другите области. Прочетете казусите от 2005г. насам и ще видите. Искам само да кажа, че за съдия могат да бъдат от висичките тези материи и следва който ще се явява да преговори и тази материя. Бих изпратил някой казус за съдия от тези, на които съм се явявал, но не разпоалагам с време да ги преписвам, тъй като са доста дълги. Даже листата, на които съм ги записвал са с печатите на ВСС, в случай, че помислите, че си измислям. Това е всичко.
vbarov
Нов потребител

Мнениеот dedra » 23 Апр 2010, 13:36

колега vbarov-нищо лично, прав сте че форума е за това, да споделяме неща с които да си бъдем полезни, а не да спорим един с друг кой е по-велик.
dedra
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити