начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

ЗОП свързани лица кандидати за обществена поръчка

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ЗОП свързани лица кандидати за обществена поръчка

Мнениеот wladi » 11 Май 2010, 19:55

Термините кандидат в ОП и участник в ОП, нещо ме объркват ще ползвам само единия.
Не откривам законова забрана две-три различни юридически лица, които се явяват "свързани лица" по смисъла на §.1 ал.1 т.5,6,7 и т.н. от Търговския закон да представят 3 отделни оферти (предложения) в процедура на обществена поръчка.

Например над 5%, дори 100% от дяловете в собствеността 3 лица кандидати в ОП са собственост на 4-то лице. Моля за коментар правилно ли разбирам, че могат да предложат 3 различни оферти и това е допустимо?
Последна промяна wladi на 12 Май 2010, 22:37, променена общо 1 път
Аватар
wladi
Потребител

Re: ЗОП срързани лица кандидати в обществена поръчка

Мнениеот ivan_lawyer » 11 Май 2010, 20:12

Юридическото лице е самостоятелен правен субект. Както Иван е Иван, а не Петър, така и фирмата на балдъзата ми не е идентична с мен. Нещо повече - не е идентична с балдъзата ми.

Това, че сутринта казвам "Добър ден", а вечер - "Добър вечер" не означава, че съм лъжец. Прочетете Имануел Кант и неговият трактат "За логиката". Там човека се е постарал да изясни нещата.

Една фирма е съставена от ядро - собственика на капитала. На дяловете и т.н. Оттам нататък няма значение, че има друга фирма с друг управител, но със същия собственик.

Ограничения от този характер има в банковата регистрация - например, когато се увеличава капитал на банка, от БНБ издават "Работен лист" с указания да се укаже свързаността на фирмите и т.н. Но това е единствено с цел проучване на капитала - дали е реален и т.н.

На практика, моят съвет към клиентите е - да не си закриват фирмите, защото една фирма с 10 - годишна биография, която не е мърдала от адреса си и т.н. е доста пъти по-благонадеждна от фирма, регистрирана като гъба след дъжд и т.н.
ivan_lawyer
Старши потребител

Назад към Административно право