начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Собственост на апартамент след сключване на брак

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Собственост на апартамент след сключване на брак

Мнениеот createeve » 14 Май 2010, 14:05

Здравейте, имам следния въпрос:

Получава ли бъдещият ми съпруг имуществени права върху личната ми собственост, придобита преди брака, ако не живеем в нея?

Плановете ни са да живеем под наем, а не в апартамента, на който съм съсобственик (понеже там живеят брат ми и майка ми).

Прилятелят ми е турски гражданин, живеещ във Виена. И за да получи виза за дългосрочно пребиваване, аз трябва да подпиша документ, където посочвам адреса му на пребиваване в София. Този адрес съответно ще бъде апартаментът, посочен по-горе, защото още нямам договор за наем. Нямаме време да чакаме договор за наем преди да се оженим, и за това трябва да посоча настоящия си адрес. Притеснява ме дали това по някакъв начин може да е основание за претенции от негова страна към моето имущество, придобито преди да сключим брак?

п.с.: ако не съм успяла да го обясня ясно, това е защото изобщо не ми става ясно, когато чета законите (: благодаря предварително за разбирането от ваша страна ;)
Аватар
createeve
Младши потребител

Re: Собственост на апартамент след сключване на брак

Мнениеот winnerbg » 14 Май 2010, 14:32

Здравей ! Отговора на твоя въпрос се съдържа в това изречение на чл. 20, ал.1 от Семейния кодекс. - Чл. 20. (1) Вещите, правата върху вещи и паричните влогове, придобити ПРЕДИ БРАКА, както и вещите, правата върху вещи и паричните влогове, придобити през време на брака по наследство и по дарение, принадлежат на съпруга, който ги е придобил.
Всичко, което си е било твоя лична собственост преди брака, си остава такава и след него :), а имуществото, което придобиете съвместно по време на брака е общо на двамата и се нарича "семейна имуществена общност". Апартамента си остава твоа лична собственост, дори и да живеете в него! Успех :)
Говори, за да те видя! - Сократ
winnerbg
Младши потребител

Назад към Съсобственост и делба