начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

втори трудов договор

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

втори трудов договор

Мнениеот Петя » 24 Сеп 2004, 11:17

По образование съм медицинска сестра, но от 4 години и няколко месеца не съм работила по специалността си. За да не загубя това си право сега искам да сключа срочен договор за 1 месец като мед. сестра, но съм в неплатен отпуск за отглеждане на дете. Мога ли да сключа такъв договр при положение, че съм на трудов договор при друг работодател и съм в неплатен отпуск за отглеждане на дете?
Благодаря!
Петя

Re: втори трудов договор

Мнениеот гала » 24 Сеп 2004, 11:33

Да ти кажа само че втори трдов договор се сключва със съгласето на рабптпдателя ти по основния договор .
гала

Мнениеот Куче касичка » 24 Сеп 2004, 15:04

Гала, мисля, че не си съобразила отговора си с новите промени в КТ. Вече съгласие на основния работодател не е нужно.
Куче касичка

Мнениеот гала » 27 Сеп 2004, 10:04

Допълнителен труд при друг работодател

Чл. 111. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.; бр. 25 от 2001 г.) Работникът или служителят може да сключва трудови договори и с други работодатели за извършване на работа извън установеното за него работно време по основното трудово правоотношение (външно съвместителство), освен ако не е уговорено друго в индивидуалния му трудов договор по основното му трудово правоотношение.

обаче :

Съдържание

Чл. 115. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) С трудовите договори по този раздел освен условията по чл. 66, ал. 1 се уговарят продължителността и разпределението на работното време, а може да се уговаря и периодичността на изплащането на трудовото възнаграждение.

Да може и да е отпаднало това , за което съжалявам , ако съм ви подвела .
Но обърнете внимание на подробностите в тези състави .
гала

Мнениеот v.g. » 27 Сеп 2004, 13:13

Може да сключи трудов договор САМО за допълнителен труд (външно съвместителство), не може за същото работно време (независимо, че е в неплатен отпуск).
v.g.

Мнениеот Петя » 29 Сеп 2004, 08:04

Казаха ми, че вторият ми трудов договор може да бъде за най-много 8 часа седмично? Така ли е?
Петя

Мнениеот monteskio.. » 29 Сеп 2004, 14:00

Не, не е така.
Ако основният ти трудов договор е на 8 часа, то договора за външно съвместителство може да е САМО ИЗВЪН РАБОТНО ВРЕМЕ ПРИ ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 4 ЧАСА всеки ден.

MONTESKIO
monteskio..

Мнениеот te-di » 29 Сеп 2004, 21:59

Грешиш monteskio, прочети чл.113, ал.2 от Кодекса на труда и последните изменения, правилно са казали на Петя, че не може да работи по втория трудов договор повече от 8 часа седмично.
te-di

Мнениеот silistra » 29 Сеп 2004, 23:02

Извинете, че излизам извън темата, но някой знае ли нещо за законопроекта за частния изпълнител
silistra

Мнениеот pete » 30 Сеп 2004, 00:56

Не мога да кажа, че съм най-компетентен по темата, но като в момента Петя е в неплатен отпуск, аз го разглеждам като преустановяване на трудовата й дейност при работодателя който я е пуснал в непл. отпуск и съответно тя не упражнява трудова дейност. И съответно нея не я обхващат ограниченията на чл. 113 КТ, тъй като тя по тр. си договор в момента не упражнява тр. дейност и следователно може да упражнява друга такава при друг работодател, още повече че не е необходимо специално разрешение от основния работодател за сключване на допълнителен тр. договор. Същото се отнася и до ограничението за работа до 48 часа на седмица. Т.е. Петя МОЖЕ ДА РАБОТИ ПО СРОЧЕН ДОПЪЛНИТЕЛЕН ТРУДОВ ДОГОВОР ЗА ВРЕМЕТО ПРЕЗ КОЕТО Е В НЕПЛАТЕН ОТПУСК.
pete

Мнениеот лунатик » 30 Сеп 2004, 08:58

Съгласен съм с pete. Трудовите договори се сключват с цел работника да предостави работната си сила на работодателя. Но когато работодателя не ползва работната му сила? Какъв е изхода за работника? Все пак той трябва да издържа семейството си, а и да "трупа точки" за осигурителния си стаж. Неплатеният отпус (с изключение на този до 45 дни годишно) не носи осигурителен стаж. Тогава как ще може да има такава заробваща клауза в правоотношенията им - хем работника да не получава възнаграждение и да не му върви осигурителен стаж, хем да няма право по друг начин да си осигури тези благинки, макар и временно при друг работодател. Какво го бърка това основния работодател?
Още повече, че изискванията за междуседмична почивка и продължителност на работния ден ще са спазени.
лунатик

Мнениеот monteskio.. » 30 Сеп 2004, 13:13

Те-ди,
Изглежда не си прочел/а , че Петя е в неплатен отпуск - т.е. въобще няма приложение разпоредбата ан чл. 2 на чл.113 КТ!

MONTESKIO
monteskio..

Назад към Трудово право