начало

Правната комисия не забрани на ВСС с изтекъл мандат да избира тримата големи, но прекрати избора на Сарафов Правната комисия не забрани на ВСС с изтекъл мандат да избира тримата големи, но прекрати избора на Сарафов

Имам нужда от спешен съвет относно предстоящи действия на ЧС

Имам нужда от спешен съвет относно предстоящи действия на ЧС

Мнениеот beberon » 15 Юни 2010, 01:26

Моя близка е осъдена неправомерно и съгласно присъдата трябва да заплати сума от порядъка на 20 000лв. без право на обжалване от ОС.Има обаче невероятни процесуални нарушения и е възможно обжалване до 6 месеца пред ВКС, като срока не е изтекъл. Хората се обърнаха към ЧСИ и е образувано изпълнително дело. Тя има апартамент в който живее сама/не притежава други имоти/, който ЧСИ е обявил на ТЪРГ. Проблема е там, че жената не е уведомена чрез покана за доброволно плащане, това е единствиния и имот. Оценката на експертното лице е също изключително ниска и не отговаря на пазарните стойности и апартамент, който струва около 60000 евра е обявен за около 15000 евра за продажба. Инвалид първа група е с един куп болести от сорта на сърдечна недостатъчност, диабет, тромбовлибит и още десетки такива...На всичкото отгоре е под домашен арест във връзка с друго висящо производство и изобщо не може да реагира на този етап. Пусна жалба срещу действията на ЧСИ, но жалбата така и не е разгледана до момента, а публичната продажба е след два дни?! Има ли право въпросния ЧСИ да извърши продажбата при това положение и ако това е незаконно към кого трябва да се обърнем за помощ?
beberon
Нов потребител

Re: Имам нужда от спешен съвет относно предстоящи действия на ЧС

Мнениеот hidden » 15 Юни 2010, 07:50

Изложението е малко объркано, но ще се опитам да отгатна. Споменавате домашен арест, присъда, което ме навежда на мисълта, че съдебното производство е било от наказателноправен характер. В този случай осъдителната присъда сигурно е за деликт, а в този случай несеквестируемостта на единственото жилище отпада (чл. 445, ал. 2, т. 1 ГПК) и ЧСИ законосъобразно е изнесъл имота на публ. продан.
Относно жалбата - ще бъде отхвърлена от съда, защото е недопустима, освен ако жилището е несеквестируемо (напр. делото не е било наказателно). Оценката не може да се обжалва. Пазарната стойност се определя от ЧСИ с помощта на вещо лице, а Вашето (и нейното) мнение каква е пазараната стойност се базира на субективна преценка. В момента цените на жилищата падат навсякъде. Освен това началната цена на търга е 75% от пазарната оценка, така е по закон, т.е. пазарната оценка, определена от ЧСИ не е 15000 евро, а 20000 евро.
Относно нередовното призоваване - трябва да се види делото, не може да Ви се отговори така чрез форума.
Начини на защита - вече е твърде късно, щом остават само 2 дена. По принцип си има начини на защита, но е невъзможно да се реагира толкова бързо. Имотът най-вероятно ще бъде продаден, освен ако не се явят купувачи. Защитата следва да бъде след това, като за целта ангажирайте адвокат.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител

Re: Имам нужда от спешен съвет относно предстоящи действия на ЧС

Мнениеот beberon » 15 Юни 2010, 09:27

Благодаря за разяснението. В общи линии ми стана ясно. Искам да попитам при положение, че се яви купувач с подходяща офирта и закупи имота, след това какво може да се направи за да се анулира сделката? Ако е невъзможно това до колко време трябва да се предаде имота на новия собственик? Ще съм благодарен и ако ме насочите към подходящ адвокат защото самата присъда е много рехава, като делото е с много процесуални нарушения, при едно от обвиненията има изтекъл 15 годишен давностен срок, който не е взет напредвид от съда и т.н., а остават само около 20-30 дена до крайния срок за обжалване пред ВКС или Страсбург. Бпагодаря ...
beberon
Нов потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство