начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Уволнение!!!!!!

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Уволнение!!!!!!

Мнениеот referimente » 29 Юни 2010, 14:52

Здравейте,

Моля за мнение по следната ситуация:

Работя в компания в търговския отдел и вече съм на постоянен трудов договор.
Преди една седмица - 18.06.2010 г. прекият ми ръководител пристига в регионалния офис с едно заявление от мое име за прекратяване на трудовите ни взаимоотношения по чл.325 т.1 считано от 18.07.2010 г.
Прочетох заявлението ,което беше доста неугледно написано и отказах да подпиша:)) с обяснение ,че аз не искам по взаимно съгласие и аз искам да работя.
Ако те не не искат да работя за тях (имала съм по-ниски резултати от другите колеги) нека ме съкратят по чл.328 или чл.331.
Той отказа ,обясни ми че няма да съкращават щата а ще го увеличават:)
Предложи ми вариант ,в който да подпиша по взаимно съгласие и да не идвам на работа или да идвам 1 м. и да ми дадат още една заплата т.е предизвестието ми(то си е нормално).
Обясни ми ,че има смао 2 варианта по.чл.325 т.1 или да ми търсят "цаката" до 2 м. да ме уволнят - дисциплинарно наказание.
На следващата седмица пак ме попитаха ,аз пак отказах по взаимно съгласие.
Разбрахме се да говоря с ТРЗ.Обадих се,жената заета в интервюта ,няма време за мен.И аз си казах ,че аз няма да я търся повече.
Спазвам си работното време,върша ежедневните си задължения.

Какво могат да ми направят?Ако не подписвам заявлението им,те длъжни ли са да ме съкратят ?
referimente
Младши потребител

Re: Уволнение!!!!!!

Мнениеот magi_jeleva » 29 Юни 2010, 20:45

referimente написа:Здравейте,

Моля за мнение по следната ситуация:

Работя в компания в търговския отдел и вече съм на постоянен трудов договор.
Преди една седмица - 18.06.2010 г. прекият ми ръководител пристига в регионалния офис с едно заявление от мое име за прекратяване на трудовите ни взаимоотношения по чл.325 т.1 считано от 18.07.2010 г.
Прочетох заявлението ,което беше доста неугледно написано и отказах да подпиша:)) с обяснение ,че аз не искам по взаимно съгласие и аз искам да работя.
Ако те не не искат да работя за тях (имала съм по-ниски резултати от другите колеги) нека ме съкратят по чл.328 или чл.331.
Той отказа ,обясни ми че няма да съкращават щата а ще го увеличават:)
Предложи ми вариант ,в който да подпиша по взаимно съгласие и да не идвам на работа или да идвам 1 м. и да ми дадат още една заплата т.е предизвестието ми(то си е нормално).
Обясни ми ,че има смао 2 варианта по.чл.325 т.1 или да ми търсят "цаката" до 2 м. да ме уволнят - дисциплинарно наказание.
На следващата седмица пак ме попитаха ,аз пак отказах по взаимно съгласие.
Разбрахме се да говоря с ТРЗ.Обадих се,жената заета в интервюта ,няма време за мен.И аз си казах ,че аз няма да я търся повече.
Спазвам си работното време,върша ежедневните си задължения.

Какво могат да ми направят?Ако не подписвам заявлението им,те длъжни ли са да ме съкратят ?

Ако не подпишете по взаимно съгласие няма как да ви прекратят договора по чл. 325, т.1 от КТ. Също така не са длъжни да съкращават щата, а явно са си намерили човек за вашето място, допитайте се и до кариери. Другото е да търпите и дори да ви наложат дисциплинарно наказание "уволнение", не подписвайте заповедта, а само я прочетете внимателно, после заведете дело. Това е, ходете си на работа, щом искате и трябва да търпите тормоза, информирайте и Инспекция по труда, ако не ви прекратят правилно договора. Има значение и какво сте се договори-в договора ви пише ли колко е предизвестието и дали не е в полза на работодателя? И това има значение, а там е упоменато.
magi_jeleva
Потребител

Мнениеот referimente » 30 Юни 2010, 07:31

В договора ми е упоменато ,че има 30 дни предизвестие от двете страни.
referimente
Младши потребител

Мнениеот sainul » 30 Юни 2010, 13:49

Не могат да Ви накарат насила да подпишете заявлението за прекратяване на ТПО по взаимно съгласие- не могат да използват и Вашия отказ като причина да Ви уволнят. Могат да Ви прекратят ТПО на някое от другите основания в КТ, които сами сте посочили или да Ви уволнят дисциплинарно. Във всички случаи печелите повече, тъй като можете да отидете на борсата и съответно да оспорвате прекратяването на ТПО като незаконосъобразно. Вие си преценете най-добре нещата, защото освен правна страна има и житейска такава- а именно можете ли да продължавате да работите, когато не сте жела от ръководството. Успех!
sainul
Младши потребител

Мнениеот referimente » 30 Юни 2010, 15:22

Прав сте ,така си е.Но човек трябва да отстоява правата си ,никой не го е грижа как съм,така че трябва да мисля кое е по-доброто за мен.
Но при условие,че ме съкратят .
Какво бих взимала от ТБ и за какъв период?
Имам 10 м трудов стаж при тях и около 5 г.общш трудов стаж.
Благодаря ви!
referimente
Младши потребител

Мнениеот kazimirc4 » 30 Юни 2010, 19:09

При напускане по взаимно съгласие , както и при виновно поведение от страна на лицето, времето на изплащане на обезщетение от НОИ е 4 месеца, а размерът-минимален/6 лв. на ден/.При напускане на обичайните правни основания срокът на обезщетението е според осигурителния стаж-Кодекс за социално осигуряване:
Срокове за изплащане на паричните обезщетения за безработица
Чл. 54в. (Нов - ДВ, бр. 1 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г.) (1) Паричните обезщетения за безработица се изплащат ежемесечно през месеца, следващ този, за който се дължат, в зависимост от продължителността на осигурителния стаж, за период, както следва:
Осигурителен стаж Период за изплащане
(години) на обезщетението/месеци/
до 3 4
от 3 до 5 6
от 5 до 10 8
от 10 до 15 9
от 15 до 20 10
от 20 до 25 11
над 25 12
Размерът на обезщетението е 60 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение за последните 9 месеца стаж.
Имате авторитарен ръководител.Бъдете търпелива и много внимателна
-вероятността да приложат "дисциплинарно уволнение" е голяма, макар че е много трудно да го направят "чисто".Интересно, има ли утвърден количествен измерител при отчитане приноса в реализацията във фирмата и в какъв вътрешен документ?!Иначе как ще ВИ убедят, че сте по-малко продуктивна от другите си колеги!
След като Ви оказват натиск, обърнете се писмено към Инспекцията по труда/или поне за съвет/.Така ще имате подготовка при евентуално съдебно дело.
Не можете да избегнете връчването на заповедта за прекратяване на ТД.Свидетели могат да установят евентуален отказ от получаване, могат да Ви я изпратят с обратна разписка.Ако не Ви е заверена трудовата книжка и нямате заповед, как ще се регистрирате в ТБ и ще уредите получаването на обезщетението от НОИ?!
Бъдещият развой на събитията ще покажат как да действате!Заредете се с търпение
kazimirc4
Потребител

Мнениеот referimente » 01 Юли 2010, 09:23

Благодаря за изчерпателният отговор.
Следвам съвета ви - търпение,спокойствие ,не влизам в конфликтни ситуации.
Няма никакъв документ ,който да определя и информира какъв е плана за изпълнение.
Говорила съм с ИТ,но само ги иноформирах за случая без подробности ,коя е компанията.
Относно "наказание" дисциплинарно - спазвам си всичките правила на работа,раб.време и т.н

Остава само да чакам и да си работя както до сега.
referimente
Младши потребител

Назад към Трудово право