начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Платен отпуск при напускане

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Платен отпуск при напускане

Мнениеот shopov » 21 Юли 2010, 12:52

Уважеми госпожи и господа,

Как стои въпроса с ползването на платения годишен отпуск по време на предизвестието за напускане?
Казуса ми по конкретно е следния:
Възможно ли е да си ползвам платения годишен отпуск като само уведомя работодателя писмено, че го ползвам за период от до и настоящия период да се счита и за предизвестие за прекратяване на трудовото правоотношение по чл... и т.н. или императивно се спазва изискването на чл.172 от КТ за разрешение от работодателя.

Благодаря предварително,
С уважение,
shopov
Младши потребител

Re: Платен отпуск при напускане

Мнениеот apknokia » 21 Юли 2010, 13:31

Здравейте, лично аз не виждам проблем с една молба да се направят две волеизявления - и за отпуска и за предизвестие. Но ако съществува съмнение относно положителната реакция на работодателя може би по-добреда пуснете първо молбата за отпуската, а после, да речем на втория ден, молбата отпуската от ....до да се счита за предизвестие.
Отпуската може да бъде отложена - при определени хипотези работодателят има право - чл.176, докато предизвестието - не.
Не е ясно дали сте ползвали отпуска до този момент, дали ще ползвате остатък ....
apknokia
Младши потребител

Мнениеот shopov » 21 Юли 2010, 14:43

Да, ползвам съм 2 дни до момента, имам остатък 18 дни, но не съм наясно дали този остатък няма да се преизчисли към момента на напускането.

В същност идеята ми беше да си взема болничен за 7 дни в този период с нотариална покана до работодателя да го уведомя за намерението ми за напускане и че в рамките на периода ползвам отпуската си като се позовавам на " ... отпуската се ползва за почивка ..."
В КТ заплащане на отпуската е предвидено само при напускане, но как е уредено в смисъл работника не желае да му се плаща отпуската, а да я ползва в срока на предизвестие не ми е съвсем ясно.
shopov
Младши потребител

Мнениеот Melly » 21 Юли 2010, 14:52

shopov написа:В същност идеята ми беше да си взема болничен за 7 дни в този период с нотариална покана до работодателя да го уведомя за намерението ми за напускане и че в рамките на периода ползвам отпуската си като се позовавам на " ... отпуската се ползва за почивка ..."

На Женския пазар ли ги раздават? :roll: :D
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот shopov » 21 Юли 2010, 14:57

Разбирам иронията Ви, но при настоящия работодател наистина се чувствам дискомфортно и имам нужда от известно време за лечение на нервите :lol:
Обмислях също така причинения дискомфорт да го формулирам, като "неподходящи условия на работа" в предизвестието.
С уважение,
shopov
Младши потребител

Мнениеот kazimirc4 » 21 Юли 2010, 15:07

Разумно е да ползвате отпуска си, който според Вас за 2010 г- е 18 дни. И едва малко по-късно да предприемете процедурата за прекратяване на ТД. Иначе ще получите отпуск само за 7 месеца, който във Вашия случай е 10 работни дни.Искам да Ви напомня, че срокът на предизвестието е 30 дни,ако друго не е договорено в ТД.Тъй, че като изтече платения отпуск, ще сте на работа пак при работодателя!
Melly е права в забележката си за получаването на болничен лист. Макар, че не се издават на Женския пазар,длъжностните лица от тази институция много наподобяват обитателите на същия.А и работодателят има много добра възможност да го оспори и анулира. Знам го от опит.Затова подходете коректно и успех.
kazimirc4
Потребител

Назад към Трудово право