начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Напускане по чл.327 ал.2 - последици?

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Напускане по чл.327 ал.2 - последици?

Мнениеот iffsd » 29 Юли 2010, 10:28

Подал съм Заявление за прекратяване на трудовия договор по чл.327 ал.2, но шефът ми се дърпа и не иска да напусна по този начин. В момента съм на изпитателен срок, който свършва след няколко дни - шефа ми иска да напусна "поради изтичане на договора", а не по чл.327 - е това е въпросът ми - защо се дърпа, ИМА ЛИ НЯКАКВИ ЛОШИ ПОСЛЕДСТВИЯ ЗА ФИРМАТА, КОГАТО НАПУСНЕШ ПО ЧЛ.327. (Заявлението е подадено в две копия - едното за мен и имат входящ номер от секретарката)
iffsd
Нов потребител

Re: Напускане по чл.327 ал.2 - последици?

Мнениеот vanila_ce » 29 Юли 2010, 10:40

"Лошите последствия" за фирмата са,че ви дължат едно обезщетение по член 221/неспазено предизвестие/ в размер на една брутна заплата.Не виждам защо ги жалите ,след като не са ви плащали заплати явно...Щом заявлението ви е входирано и имате копие няма какво да чакате.
vanila_ce
Потребител

Мнениеот iffsd » 29 Юли 2010, 11:23

Чл. 221. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) При прекратяване на трудовото правоотношение от работника или служителя без предизвестие в случаите по чл. 327, т. 2, 3 и 3а работодателят му дължи обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение за срока на предизвестието - при безсрочно трудово правоотношение, и в размер на действителните вреди - при срочно трудово правоотношение.
- не го разбирам този чл., как така ми се полага обезщетение!? ...остават ми 2 дни до изтичане на шестмесечния изпитателен срок и аз напускам сам по чл.327...всъщност не разбирам какво означава "обезщетение в размер на действителните вреди - при срочно трудово възнаграждение"
iffsd
Нов потребител

Мнениеот Melly » 29 Юли 2010, 11:38

Ей, ей,
Да не се окаже, че може да има и "лоши" последици за напускащия, а? Какво ще кажете, отговорилите по-горе?
Малко неясна картинка - да не го подхлъзнете човека.... :roll:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот vanila_ce » 29 Юли 2010, 12:09

iffsd написа:Чл. 221. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) При прекратяване на трудовото правоотношение от работника или служителя без предизвестие в случаите по чл. 327, т. 2, 3 и 3а работодателят му дължи обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение за срока на предизвестието - при безсрочно трудово правоотношение, и в размер на действителните вреди - при срочно трудово правоотношение.
- не го разбирам този чл., как така ми се полага обезщетение!? ...остават ми 2 дни до изтичане на шестмесечния изпитателен срок и аз напускам сам по чл.327...всъщност не разбирам какво означава "обезщетение в размер на действителните вреди - при срочно трудово възнаграждение"

Доколкото разбирам,ТПО не е срочен,а нормален трудов договор със срок на изпитване.А предполагам също,че щом питащият напуска по член 327.т.2 знае какво съдържа този член
vanila_ce
Потребител

Мнениеот vanila_ce » 29 Юли 2010, 12:11

Melly написа:Ей, ей,
Да не се окаже, че може да има и "лоши" последици за напускащия, а? Какво ще кажете, отговорилите по-горе?
Малко неясна картинка - да не го подхлъзнете човека.... :roll:

Лошите последици за напускащия може да са ако неправилно се е позовал на член 327 т.2,тоест ако няма забавено плащане.
vanila_ce
Потребител

Мнениеот kazimirc4 » 29 Юли 2010, 12:30

След като се позовавате на чл.327 т.2 от КТ каква е неизправността на работодателя спрямо Вас? Споделете, за да Ви консултираме в контекста на конкретния случай, в т.ч. и за настъпващите последици!
kazimirc4
Потребител

Мнениеот iffsd » 29 Юли 2010, 12:51

ами неизправността е точно тази - имам неизплатени 5 заплати (не ме питайте как съм живял половин година); да, договора ми е безсрочен с 6 месеца изпитателен срок...май започвам да зацепвам - имам право на обезщетение заради забавянето на заплатите, така ли излиза? (Аз си мислех че имам право само на лихви) Ако това е така, разбирам напълно защо шефа се дърпа. :D
iffsd
Нов потребител

Мнениеот kazimirc4 » 29 Юли 2010, 13:03

В какъв случай действайте смело.Работодателят не може да Ви откаже на правно основание прекратяването на ТД, както и обезщетението по чл.221,ал.1 от КТ.И тъй като той се "дърпа" информирайте Инспекцията по труда/пак тази пуста ИТ!!/и инспекторите да си свършат работата. Искайте да:разпоредят прекратяването на ТД на исканото основание, изплащането на 5-те заплати,уреждането на трудовата книжка, защото и да заведете дело в съда, нещата няма да станат по-бързо!Винаги може да се обърнете към съда, вероятно ще Ви е необходим адвокат!
kazimirc4
Потребител

Мнениеот iffsd » 29 Юли 2010, 13:30

Добре, изясниха ми се нещата. Благодаря на всички за помощта! Ще видим как ще се развият нещата в бъдеще и ще споделя опита си.
iffsd
Нов потребител

Назад към Трудово право