начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Изплащане на дължими заплати след намеса на ИТ

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Изплащане на дължими заплати след намеса на ИТ

Мнениеот aq_1701 » 22 Юли 2010, 18:53

Съкратена съм от м. април 2010 г. и Ф-мата ми дължи неизплатени заплати и обезщетения от м. Ноември 2009 г. След жалба до ИТ и тяхната намеса,ми предлагат да ми изплатят 60% от дължимата сума,след като аз имам решение от ИТ до 30.07.2010 г да ми се изплати всичко. Имат ли някакво законово основание да ми платят по този начин и какво ще следва нататък? Пак ли жалби до ИТ,или те просто трябва да си свършат работата до край и да ми се изплати всичко до 30,07,2010 г?
aq_1701
Младши потребител

Re: Изплащане на дължими заплати след намеса на ИТ

Мнениеот kazimirc4 » 22 Юли 2010, 21:33

Инспекцията по труда не дава решения, а предписания-разпореждания по силата на правомощията си.И то за 100 % дължими към Вас суми. Изчаквате да изтече срока на предписанието и ако не си получите сумите в пълен размер, уведомявате съответния инспектор за това. Само за сведение-неизпълнението на дадено предписание в срок коства на нарушителя глоба от 2500 до 10000 лева.И същият пак трябва да изплати дължимите суми. Иска се само малко търпение от Ваша страна и да се обърнете повторно към контролния орган ако е необходимо. При аналогичен случай моя позната при отказ от работодателя да и изплати 1500 лв, след повторното обаждане си ги получи на втория ден. Тъй, че малко усилия и всичко ще завърши добре.Ако все пак има проблеми, моля да ги научим. Засега успех.
kazimirc4
Потребител

Мнениеот aq_1701 » 30 Юли 2010, 15:42

Оказа се,че ИТ си е просто губене на време. Изплатиха ми 60% от дължимото и ИТ се позовава на чл. 245 от КТ.И от тук нататък ми "препоръчаха" съд и т.н.И сега какво? Значи в България КТ не ти гарантира правото на заплащане на труда ти.Дайте ми съвет как да постъпя ,но нещо по-различно.Може би трябва да чета и Конституцията,та дано там нещо да е записано за правото да получиш заплащане за положения труд.И тъй като и без това съм "свободна" като безработна,защо ли пък да не поразчопля този въпрос????
aq_1701
Младши потребител

Мнениеот kazimirc4 » 30 Юли 2010, 17:14

Имате ли писмен отговор от ИТ и какъв точно е той?Бих искал да го прочета!
kazimirc4
Потребител

Мнениеот aq_1701 » 30 Юли 2010, 18:12

Сега поглеждам отговорът на ИТ.Наистина пише в предписанието чл.245 ал.1.Но след запитването ми,без да цитирам предписанието, ми отговориха,че ИТ има задължението да препоръча изплащане съгл. КТ,т.е. чл.245,а останалата част от 40% със законоустановените лихви и то чрез съда.Не зная дали е имало възможност за обжалване на това предписание,но ако е така, би трябвало да го има записано отдолу на листа, даже с възможно най-дребния шрифт . Може би са ме и "прецакали",което си е грозна работа след 35 год. работа във Фирмата. И сега единствената възможност си е май съда,защото сумата си е големичка даже и 40%.
aq_1701
Младши потребител

Мнениеот kazimirc4 » 30 Юли 2010, 20:24

Предписанието за изплащане на дължими суми се връчва на работодателя, негово е правото да го обжалва.Любопитен съм за точния текст на отговора от ИТ, особено в частта му на чл.245 от КТ.Следователно без допълнителна информация мога да предположа, че е приложен по-мекия вариант спрямо работодателя.Но дали е така?
В момента сте в доста по-благоприятно положение-разполагате със средства.Можете да предприемете втората стъпка-да наемете адвокат и заведете дело в съда за останалите 40 % на дължимите суми и лихви.И все пак бих погледнал това писмо.Ако решите да задоволите любопитството ми, това може да стане на и-мейл: kazimirc4@abv.bg. Тогава наистина ще мога да преценя има ли " прецакване" или не!и ще Ви подам обратна информация.Ще съм Ви задължен! :)
kazimirc4
Потребител

Назад към Трудово право