начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Моля за адекватна помощ

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Моля за адекватна помощ

Мнениеот teodora_georgieva » 15 Авг 2010, 12:34

Здравейте,имам проблем с работодателя си и моля за помощ.Аз съм на безсрочен трудов договор със шест месеца изпитателен срок.Започнах с уговорката,че ще работя до края на Август.След това го предупредих един месец по рано,че трябва да си тръгна средата на Август и исках да си попълня молбата за напускане(тя си беше попълнена с имената ми и подписа ми и само оставаше датата),но участващите в ръководството на въпросната фирма ме уверяваха,че няма смисъл,тъй като работодателя ми е предупреден,а той самия не беше доволен от факта,че ще напусна по рано и каза,че ще си тръгна,когато той реши.В крайна сметка ме държа в неведение дали сме се разбрали,а молбата беше у него с подписа ми и без попълнена дата.Средата на Август реших да напусна,събрах си багажа от квартирата,която той предоставя на персонала си,но като ме видя с с дърпане и бутане се опита да ме спре,стигна се до бой с мой приятел,който се опита да ме защити,но накрая работодателя ми ми отне багажа и го прибра с думите,че или ще остана,или да си ходя без него.Викнахме полиция,за да си получа багажа и той се закани,че ще ме съди за неспазване на договора,говореше за неустойки и така нататък.Притеснява ме и молбата за напусане с моя подпис в нея и това,че той може да си напише която дата иска там.Моля дайте ми адекватен съвет какво да направя за да не ме осъдят и как да се защитя.Благодаря ви предварително.
teodora_georgieva
Нов потребител

Re: Моля за адекватна помощ

Мнениеот TheOldMan » 15 Авг 2010, 21:16

Когато се уговаря изпитателен срок, той често се сключва в нечия полза. Ако не е упоменато, е в полза и на двамата. (чл. 70 от кодекса на труда). Но ако е в полза на работодателя, само той има право да го разтрогва без предизвестие. Така че вижте какво пише в договора ви.

Ама па чак да ви съди.... по-скоро може да ви уволни дисциплинарно, ако не се явите на работа няколко дни.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Re: Моля за адекватна помощ

Мнениеот sadiata » 16 Авг 2010, 12:38

Постъпила сте небрежно по отношение на настъпването на юридическия фак от състава на чл.326 от Кодекса на труда. В процесния случай е приложима алинея 2 или 3 на чл.326 във вр. с чл.70 от КТ. За да се прецени коя от хипотезите на ал.2 и ал.3 на чл.326 от КТ е приложима следва да уточните заемала ли сте материално -отчетна длъжност,което е релевентен юридически факт от състава на ал.3 от Чл.326 от КТ ,в които случай срока на предизвистие е 30 дневен.Ако обаче несте изпълнявала материално отчетна длъжност то приложима е хипотезата на чл.326 ал.2 иот КТ,при което следва да уточните също следния юридически факт-какъв е остатъка от срока за изпитване ,т.е дали е повече от три месеца ,при което срока за предизвестие е три месеца,а ако обаче остатъка от срока за предизвестие е по-малко от три месеца срока на предизвестие ще бъде остатъка от срока за изпитване.
Следва да търсите възможност да прекратите договора на основание чл.327 т.2 и 3 от Кодекса на труда,ако работодателя ви дължи една заплата то Вие можете да прекратите договора без предизвестие,както и ако работодателя не е изпълнил задължение произтичащо от трудовия договор или нормативен акт то също можете да прекратите договора на основание чл.327 т.3 от КТ.
Формата и момента на прекратяване на трудовия договор са установени в чл.335 от Кодекса на труда.
Ако прекратявате договора не е задължително да пускате молбата в деловодството на фирмата същата може да бъде изпратена на адреса на фирмата по пощата или по частен кориер,чрез писмо с обратна разписка и в този случай вие няма как да сгрешите и факта на предизвестие ще настъпи независимо от желанието на работодателя ВИ.
Що до положението което се е създало с полицията то за Вас е налице да претендирате неимуществени вреди от работодателя,които същия е причинил от действия на саморазправа в този случай следва да ангажирате свидетелски показания и да изискате доклада на полицията който еи съставен по повод на посетения от тях битов скандал на място.
Моя скаип е marinmarinov1982,ако мога да ви бъда полезен заповядайте все пак водил съм трудови дела ,които винаги съм печелил и претендирам че ще мога правилно да ви посъветвам,естествено и колегите тук в саита също са достойни юристи и ще Ви дадат правилни съвети.
С уважение Марин Маринов
sadiata
Потребител

Назад към Трудово право