начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

минимален осигурителен доход

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

минимален осигурителен доход

Мнениеот ivan2 » 29 Сеп 2010, 14:56

Колеги, в тази материя съм бос, моля помагайте.
Та, въпроса е: минималния осигурителен доход трябва ли да е равен /разбира се поне равен, може и по-висок/, на реалното възнаграждение по трудовия договор? Или е възможно възнаграждението по трудовия договор да е по-ниско от минималния осигурителен доход? Защото имам казус, при който има стар трудов договор, и счетоводителя, който води счетоводството на фирмата, решил, че трябва да начислява, заплаща, и привежда на служителя възнаграждение, което е по-високо от договореното, обаче в съответствие с този минимален осигурителен доход.
Безкрайно ще бъда благодарен на отзовалите се!
Бъдете здрави!
ivan2
Потребител

Re: минимален осигурителен доход

Мнениеот konik » 29 Сеп 2010, 15:25

минималния осигурителен доход трябва ли да е равен, на реалното възнаграждение по трудовия договор - не, не трябва. може БТВ да е по-малко от МОД, но не по-малко от МРЗ.
konik
Младши потребител

Мнениеот ivan2 » 29 Сеп 2010, 17:37

Благодаря
ivan2
Потребител

Мнениеот inspectora » 29 Сеп 2010, 18:32

За повечето ... "неюристи" /ако мога така да се изразя/ ... а и за част от юристите, МОД="Мин.заплата" за длъжността ... което е съвършено невярно.

konik е напълно прав/а - "заплатата" не може да е по-малка от МРЗ, но няма никакъв проблем да е по-малка от МОД. "Проблемът" тук е, че осигуровките се внасят върху МОД за длъжността /а не в/у по-малката от него "заплата"/ и нямам представа в такъв случай как ще се "разпредели" /не съм мислил по въпроса/ разликата между реалния доход и МОД ;) ... после става малко каша и с данъка ... И в крайна сметка аз лично се съмнявам, че има счетоводна програма, в която да може да се "въведат" различни размери на ОД и действителен доход ;) ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот ivan2 » 29 Сеп 2010, 19:54

току що счетоводителя ми обясни как става. Т.е., има и счетоводна програма, която позволява всичко това.
Благодаря, бъдете здрави колеги.
ivan2
Потребител

Мнениеот inspectora » 30 Сеп 2010, 10:20

ivan2 написа:току що счетоводителя ми обясни как става. Т.е., има и счетоводна програма, която позволява всичко това.

Значи "не всичко е загубено" :)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот konik » 30 Сеп 2010, 11:39

ivan2 написа:току що счетоводителя ми обясни как става. Т.е., има и счетоводна програма, която позволява всичко това.

Ами то хубаво Ви е обяснил счетоводителя как става, ама не "счетоводната програма" носи отговорността за действията на "Счетоводителя". Да вземе да си скъса дипломата за счетоводител.
Не знам Вие от каква позиция питате - дали сте ощетената или облагодетелстваната страна, но не е лошо да вземете мерки да се коригират нещата. Успех.
konik
Младши потребител

Назад към Трудово право