начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

АУТСОРСИНГ

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

АУТСОРСИНГ

Мнениеот kleines » 29 Сеп 2010, 22:47

Здравейте. Не знам колко от вас са запознати със аутсорсинга като концепция, но истината е, че все по-често се среща и у нас, което според мен налага законовата му регламентация в КТ. Защото съм чела трудовия договор на приятел, сключен с един работодел, но реално работи за трето лице, с което работодателя има сключен договор. Същевременно работното му място е предприятието на третото лице и освен на трудовата дисциплина, наложена от работодателя му, в договора му е записано още, че следва да се подчинява и на трудовата дисциплина, както и на законните нареждания на третото лице за което работи. Но това според мен може да постави редица правни проблеми - като например нарушение на трудовата дисциплина на 3-тото лице основание ли ще бъде за налагане на дисциплинарна отговорност, ако не нарушава трудовата дисциплина наложена от работодателя с когото е сключен договорът? А дори в трудовия договор да е записано, че служителят носи дисциплинарна отговорност дори и при нарушаване на трудовата дисциплина на 3-то лице, то допустимо ли е такова разширяване на обсега на отговорността, която е изрично уредена в КТ? Според мен отговорът и на 2-та въпроса би трябвало да е не.

Какво мислите вие?
kleines
Потребител

Re: АУТСОРСИНГ

Мнениеот inspectora » 30 Сеп 2010, 10:25

Какво разбирате под "разширяване на отговорността"?
Не виждам проблем страните да се договорят служителят да спазва "определена трудова дисциплина", която всъщност ще се определи от 3-то лице ... в случая това пак е "част" от трудовия ред на работодателя ... Може би единственото, което следва да се съобрази е начина на договаряне на това "препращане", т.е. да става ясно за какво иде реч и ако може да не е съвсем "бланкетно" ...
inspectora
Активен потребител

Назад към Трудово право