начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Права при договор за разпределение и ползване

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Права при договор за разпределение и ползване

Мнениеот daniabc » 19 Дек 2008, 19:23

Здравейте,
Наскоро купих къща близнак, с 1/2 ид.ч от парцела - планирам да живея там със семейството ми. Имам нотариално заверен договор за разпределение и ползване на съсобствен имот от 2003 г. и съгласие от 1999г., за преустройство, което не се е състояло. Имам ли право да оградя собствеността си /според споменатия по-горе договор/, след като съсобствениците са починали, а един от наследниците, обитава другия близнак? Въпросният директно ми поиска пари, в случай, че реша да правя заграждения или подобрения.

Договорът дава ли ми някакви права, или трябва да се преподпише с наследниците? В случай, че трябва на ново да се договаряме, мога ли да се разполагам в съседския двор /при анулиране на цитираното по-горе споразумение/, който по презумция си остава идеална част от собствеността ми или съществува заварено положение?

ПП. Предполагам, че ще ме посъветвате да заведа дело за доброволна делба. Парцелът е голям, с лице на две улици и делим според законите и темите /които изчетох и лаишки интерпретирах/ - но не мисля, че комшията ще се съгласи, освен ако не му докажа по законен начин, че както той може да се разпорежда на моя територия, така и аз мога да действам на негова. Човекът твърдо е решил да се пробва да ме изнудва всячески... та ако има делба, то едва ли ще е доброволна... За съдебната четох, че не я препоръчвате.
daniabc
Нов потребител

Re: Права при договор за разпределение и ползване

Мнениеот blossom1 » 20 Дек 2008, 10:43

По въпроса за действието на споразумението, с което е разпределено ползването може да сте спокоен за момента - то е валидно и обвързва наследника, който е приел правата и задълженията на наследодателя си. Това не означава обаче, че не е възможна промяна, ако някоя от страните не е съгласна. Доколкото разбирам настоящото разпределение е благоприятно за вас, ако той желае промяна и вие не сте съгласни трябва да си зведе дело и да доказва по-благоприятен и за двете старни начин на разпределение на позването, което не ми се вярва да тръгне да прави.
Относно загражденията не ми стана ясно какво планувате, но не е проблем при валидно споразумение да ограничите достъпа на съсобственика до разпределената ви за ползване част чрез някаква ограда-примерно телена. Пари за това не може да ви иска.
Ако правите подобрения обаче, те са такива в съсобствен имот и са притежание на всички съсобственици, а не ваши лични/де се изразя по-разбираемо/. Пари той не може да взема от вас, ако правите подобрения в имота/пълен абсурд/. Ако вие правите такива подобрение без негово съгласие можете да искате да ви заплати по-ниската стойност от припадащата му се част от разноските за етзи подобрения или от стойността, с която тези подобрения увебичават стойността на имота.Предполагам, че последната информация освен твърде сложна в момента не ви е и необхадимао.
blossom1
Младши потребител

Мнениеот daniabc » 23 Дек 2008, 22:34

Благодаря за отговора. Моля само за уточнение в прав текст: Мога ли да оградя частта си - ако нямам право на солидна ограда, то и мрежа /с жив плет ще ми свърши работа/. Не желая да имам дори визуален контакт, с обитателят на съсобствената част, който и в настоящия момент се разпорежда с двора ми, както му е угодно, а поведението му клони към психически тормоз. Не мисля, че ще поеме инициативата да заведе дело за преразпределение, поради липса на финанси.

Ето скица на разпределението /моята част е горе в дясно/ :
Изображение
daniabc
Нов потребител

Мнениеот Standbay » 01 Дек 2010, 20:27

Стара тема, но във връзка с новата ме заинтригува.
Няма изрична регламентация за изграждането на някакъв вид ограда при резпределено право на ползване в даден имот.
Но изхождайки от основния принцип - всеки може да прави всичко, стига да не вреди на другите - бих предложил следното решение.
Избираш си защитен вид нискостеблени бързорастящи храсти по Закона за биологичното разнообразие - без консултация със специалист няма да мине, но в разсадниците са вещи по тия въпроси, и си правиш с такива храсти жив плет.
Постигаш по тоя начин най малко три цели:
- очертаваш си границите на ползването
- създаваш си удоволствие от гледката на растенията - ако пък са вечнозелени всеки сезон ще ти носи ноюанс на удоволствието от магията на природата
- залагаш един безупречен административно-наказателен капан на своя съсобственик, в който той поради своите природни и характерови особености ще се хване задължително - още едно удоволствие от сладкото отмъщение :wink:
Дай ми фактите, за да ти дам правото!
Аватар
Standbay
Потребител

Мнениеот daniabc » 14 Дек 2010, 15:42

Много благодаря за отговора /и тук!/. Имам познат, който се занимава професионално с озеленяване, след месец се връща в страната и непременно ще обсъдим вариантите.

На този етап проучвам дали мога да заведа /някакво!/ дело срещу съсобственика, което да е поне 80% сигурно, че ще спечеля в някакви разумни срокове! Целта ми е единствено да имам някакъв коз, за да се съгласи на доброволна делба.

Въпросният е алкохолик, който съжителства с алкохоличка. Карат се, бият се, псуват се, но никога след 22.00. Пикае редовно на общото ни външно стълбище към 2-ри етаж. Не ни дава ключ от ел. таблото /от ЧЕЗ са го оставили на него - възможно е и ток да краде/. Редовно краде и по някоя дреболия /недоказуемо/, оставена моментно без надзор.
Частта от имота му е наследствен, като половината е на сестра му - не са си правили труда, да вадят нов нотариален акт. Откакто се нанесохме /вече 5 месеца/, избягва пряки конфликти - не мога да кажа, че има пряк тормоз.

От скоро се замислям, като краен вариант и за съдебна делба, но не знам дали изобщо е възможно при тези обстоятелства.
daniabc
Нов потребител

Назад към Съсобственост и делба