Здравейте отново!
Има ли право СИ да превежда суми на взискателя преди изтичане на срока за доброволно изпълнение, кой текст го урежда и няма ли вероятност да се получи двойно плащане?
Благодаря на всички , които ще ми отговорят!
- Дата и час: 27 Дек 2024, 23:27 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
превод нас суми от ЧСИ към взискател
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Re: превод нас суми от ЧСИ към взискател
За какво двойно плащане иде реч, след като вече имате образувано ИД?
Ако страните са коректни- ще преведат сумите на СИ, но когато се отдават на модни напоследък импровизации твърде е възможно.
Всеки гяволък си има цена. Което се отстранява с лекота, въпреки, че отнема известно време.
http://lex.bg/bg/laws/ldoc/2135558368 приятно четене.
пп. Ако целта е да се спести таксата по т.26- има начини, които всеки специалист може да ви укаже.
Ако страните са коректни- ще преведат сумите на СИ, но когато се отдават на модни напоследък импровизации твърде е възможно.
Всеки гяволък си има цена. Което се отстранява с лекота, въпреки, че отнема известно време.
http://lex.bg/bg/laws/ldoc/2135558368 приятно четене.
пп. Ако целта е да се спести таксата по т.26- има начини, които всеки специалист може да ви укаже.
- Гост.
- Старши потребител
Не става въпрос за спестяване на никакви такси, задължението е признато във всичките си части/ разноски по изпълнителното дело + такси , събирани по Тарифата на ЧСИ + дължимата сума на взискателя + законната лихва/пред ЧСИ с подаване на молба в кантората му.
ГПК съм изчела от първата буква до последната точка, и не само него.
Прочитът ми е на обикновен човек , а не на юрист.
Извинете , че не съм завършила право , ако бях- сега нямаше да Ви отговарям.
Проблемът е в това, че ЧСИ превежда сумата на взискателя преди да е изтекъл 14- дневния срок за доброволно изпълнение, а преди това не просто запорира,а "изпразва" сметката на длъжника , прехвърляйки сумата от нея в сметката, с която работи. Това действие всъщност е способ на принудителното изпълнение, ако греша- поправете ме.
Весели празници на всички!
ГПК съм изчела от първата буква до последната точка, и не само него.
Прочитът ми е на обикновен човек , а не на юрист.
Извинете , че не съм завършила право , ако бях- сега нямаше да Ви отговарям.
Проблемът е в това, че ЧСИ превежда сумата на взискателя преди да е изтекъл 14- дневния срок за доброволно изпълнение, а преди това не просто запорира,а "изпразва" сметката на длъжника , прехвърляйки сумата от нея в сметката, с която работи. Това действие всъщност е способ на принудителното изпълнение, ако греша- поправете ме.
Весели празници на всички!
- ani011
- Младши потребител
Извинена сте. Извинявам и себе си, ако това е порок .
Не разбирам целта на темата, след като дължимата сума е преведена по сметка на В, без забележки от страна на Д, се презумира, че нещата са ок. Или бъркам?
Принципно- до изтичане срока за ДИ дължимите суми, норма позволява, да се запорират( където ги има тези авоари. Все пак това е част от работа на СИ- да обезпечи вземането), но едва след изтичане срока на ПДИ при липса на доброволно плащане се пристъпва към принудително изпълнение.
Не вярвам да са преведени на Д преди изтичане на срока, но и нищо не може да ме учуди вече ( последното ако е станало е само заради таксите по т.26).
Не разбирам целта на темата, след като дължимата сума е преведена по сметка на В, без забележки от страна на Д, се презумира, че нещата са ок. Или бъркам?
Принципно- до изтичане срока за ДИ дължимите суми, норма позволява, да се запорират( където ги има тези авоари. Все пак това е част от работа на СИ- да обезпечи вземането), но едва след изтичане срока на ПДИ при липса на доброволно плащане се пристъпва към принудително изпълнение.
Не вярвам да са преведени на Д преди изтичане на срока, но и нищо не може да ме учуди вече ( последното ако е станало е само заради таксите по т.26).
- Гост.
- Старши потребител
Целта на темата е да изясня за себе си дали СИ е действувал прибързано и дали по този начин не ни лишава от правото ни на доброволно изпълнение. Долната тема е по същия случай, ако Ви се чете/дългичко е/, тази е на базата на информацията , която получихме днес- а именно , че сумата вече е преведена на взискателя.
- ani011
- Младши потребител
Ако е превел преди изтичане срока на поканата, и ако сте изложила коректно фактите, не мога да заключа, че сте в хипотезата на чл. 428, ал.1 изр. второ, предл. второ - и ще отговоря, че е прибързал. Лишил ви е от правото ( ) да платите доброволно ( ако това искате да прочетете), като преди изтичане на срока е събрал дължимото. Пък за превеждането....
От друга страна не знам как, ако спазвате нормите, ще платите дваж, така щото с ПДИ СИ ви е уведомил за наложените запори, ерго- с дължимата сума не може да се разпореждате( събирането е обезпечено), но да приемем, че имате още финикийски знаци на разположение- плащането става чрез СИ ( това, ако нямате излишни хрумки без придружител).
Е, как тогава да платите два пъти?
А дори и да се получи гаф - надвзетата сума ще ви бъде върната( според зависи последователността на фактологията, може и да се измисли норма за репариране на неудобството) много бързо.
п.п. Не разбирам коя долна тема да чета, така щото няма горна, но - весели празници. Най-малкото защото вече не сте Д.
От друга страна не знам как, ако спазвате нормите, ще платите дваж, така щото с ПДИ СИ ви е уведомил за наложените запори, ерго- с дължимата сума не може да се разпореждате( събирането е обезпечено), но да приемем, че имате още финикийски знаци на разположение- плащането става чрез СИ ( това, ако нямате излишни хрумки без придружител).
Е, как тогава да платите два пъти?
А дори и да се получи гаф - надвзетата сума ще ви бъде върната( според зависи последователността на фактологията, може и да се измисли норма за репариране на неудобството) много бързо.
п.п. Не разбирам коя долна тема да чета, така щото няма горна, но - весели празници. Най-малкото защото вече не сте Д.
- Гост.
- Старши потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|