начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

уволнение

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

уволнение

Мнениеот gost66 » 03 Яну 2011, 15:04

Здравейте. Искам да попитам дали може да бъде дисциплинарно уволнен работник, когато е хванат от охраняващата работодателя фирма при опит да изнася откраднатите стоки или трябва да бъде първо сигнализирана полицията и да има образувано п-во ? В тези случаи уволението е на осн. чл.190, ал.1, т.4 или т.7 от КТ? Благодаря.
gost66
Нов потребител

Re: уволнение

Мнениеот gost66 » 03 Яну 2011, 15:18

Надявам се наистина някой да даде мнение, т.к. се налага спешно да предприема мерки срещу работника, а не знам дали ако оспори след това няма да обявят уволнението за незаконно, само защото не сме сигнализирали за кражбата....
gost66
Нов потребител

Мнениеот lexter » 03 Яну 2011, 21:29

като работодател е редно да имате някаква представа какво се прави в такива случаи, какво производство се развива (и тук нямам предвид наказателно), какви документи се съставят и т.н. Ако, разбира се, нямате достатъчно познания, капацитет, време и т.н. в още по-голяма степен е редно и дори препоръчително да си назначите някой, който да ги знае тези неща как се правят и той да носи отговорност, ако нещо се издъни и го възстановят провинилия се работник. Но, да приемем, не сте сметнали да си назначите някой на такава позиция, вярно, криза е, или пък той не е достатъчно осведомен как стават нещата, тогава никой няма да ви се смее, да възроптае и т.н. ако отидете при някой специалист и той поеме отговорността, ако нещо се "прецака". Но, ще ми простите, не е много представително, още по-малко справедливо, тези неща да бъдат предмет на дискусия в този форум, ако очаквате, разбира се, да ви се отговори адекватно.
Но, винаги имате право да правите каквото искате и сте си наумили, ако сте готов след това да понесете последствията, ако евентуално нещата се развият не както се очаквали.
Всичко това с най-добри чувства го пиша и се надявам дозата ирония да не я приемете като заяждане с вас, при все че не ви познавам дори!
Поздрави и успешна година.
Suaviter in modo, fortiter in re
lexter
Потребител

Мнениеот gost66 » 04 Яну 2011, 10:56

Здравейте. Въпреки иронията на единственият отзовал се, все пак благодаря за "оказаната помощ". Не знам дали заради кризата или заради нещо друго, но напоследък хората в този форум не са каквито бяха... казвам го, защото чрез обмяна на опит се стига до истината и по-богатата практика, а не защото търся помощ на аванта. Така, сега за казуса... имам назначен човек. Имам писмен сигнал от охранителната фирма, имам поискани обяснения и дадени писмени такива с признание на вината, както и че вещите са били изнесени. Ще има и мотивирана заповед за дисциплинарно уволнение, което по мое мнение все пак ще бъде по т.4, т.к. има злоупотреба с доверието на Рд за лична облага, което ми се струва очевидно. И т.к. човек се сблъсква с нови неща всеки ден, просто исках да направя справка дали при евентуално оспорване ще бъдат необходими полицейки протоколи, разпити на свидетели и прочие.... Все пак... благодаря за оказаната помощ. Желая на всички ви една добра година!
gost66
Нов потребител

Мнениеот uvella » 04 Яну 2011, 11:49

Дисциплинарната отговорност не изключва тази по НК. Дали ще подадете жалба срещу извършителя до РУП, за образуване на накз.производство за престъпление от о.х., преценявате вие. А за уволнението - спазили сте процедурата (писмено обяснение) последвано от мотивирана заповед за уволнение.
"Говори кратко, искай малко, тръгни си бързо"
Петър І
uvella
Потребител

Мнениеот gost66 » 04 Яну 2011, 12:24

Благодаря много :)
gost66
Нов потребител

Назад към Трудово право