начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Връщане на СУМПС след изтичане на наказанието

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Право,закони и логика-моля

Мнениеот oldboy » 12 Яну 2011, 15:31

impressed написа:oldboy, в първия си пост зададохте въпрос. Нормалната човешка логика сочи, че искате отговор. Оказва се обаче, че целта Ви е да получите съчувствие - услуга, която за съжаление не предлагаме.

Не предлагаме също така:
1) потупване по рамо
2) прегръдка и полагане на рамо за плач
3) потвърждаване на тъпи тези на нагли питащи
4) затваряне на очи пред очевидния факт, че нагли питащи се чувстват в правото си да ползват безплатно юридически услуги

Що за простотия е това impressed -какво рамо ,какви прегръдки-да не сте с объркана сексуална ориентация, макар, че факта, че сте от Русе, или от околната селяния донякъде обяснява нещата.Нямате място тук и нищо не предлагайте че будите смях-горко ни, ако сте и правист/ка
oldboy
Младши потребител

Мнениеот oldboy » 12 Яну 2011, 15:42

Благодаря на Верош за компетентния отговор,но тук имаше и други мнения вкл. и такова от Старчето за различен поглед,сложен казус и умение на адвокат.Къде е фиксирано че действието на СУМПС изтича и се възстановява само чрез подпис в МВР.А леката глоба-не си нося книжката в момента на проверка какво значи-останала е на нощното шкафче ли-че ако е така какво пречи да си я взема с/у подпис и да я представя.Нещо не ми е съвсем ясно защо след като е изтекло времето на отнемане и сме във времето когато правото е възстановено да се счита че то не е възстановено де факто.Нищо ли не е останало от римското право в наше време
oldboy
Младши потребител

Мнениеот vero6 » 12 Яну 2011, 15:56

Моето мнение е, че да, изминал е срокът, през който вие не сте можел да упражнявате своето право; правото е възстановено. Но въпреки това, за да можете да ползвате това си право, трябва да притежавате в себе си СУМПС, което фактически ви легитимира като носител на определено право, в определени граници, за определен период.
Въпреки всичко казано до тук, вие сте в правото си да не сте съгласен с това, което мисля аз, или пишещите тук колеги. Можете да се допитате и до самите служители в КАТ, какво мислят по този казус - мисля, че техният отговор ще ви бъде най-много от полза.
vero6
Младши потребител

Мнениеот oldboy » 12 Яну 2011, 16:11

Верош благодаря за компетентния отговор с който не мога да се съглася.Убягваше ми само възможността да упражнявам правото си а не самото право,което ми дава СУМПС.Не ми е ясно само разликата забравил съм я в къщи и отивам да си я взема -е вместо от къщи от КАТ,след като свойството на свидетелството е същото.Много искам да чуя спрециално твоето мнение по въпроса-живея във Варна -тук я предавам доброволно пък ще ходя да си я търся в Плевен.Ами ако бях руснак и временно живеех в Якутия и томошния милиционер чукча ми я вземе значи трябва ли да ходя до Ставропол да си я взема или спрямо територията на САЩ.Че като я вземе местния шериф нали вкарва в база данни нарушението и не ме разкарва из щатите.Както виждаш примери от нашите "братски страни".Апропо-искам юрист да ми каже не ченге-извинявай.Защото едно от високопоставените се произнесе като не иска тук да иде да я остави в Плевен-тоест 2 пъти.Всъщност никой ли не ме разбира
oldboy
Младши потребител

Мнениеот kontrol » 12 Яну 2011, 16:47

Първо, недейте да приемате моя отговор за по-верен, само защото съвпада с искания от Вас.
Второ, не пътувайте без книжка - предполагам, че всички нарушения се вписват в централния регистър на водачите на моторни превозни средства, а това променя "обществената Ви опасност", която ще бъде отчитана при последващи нарушения/ обжалвания.

Трето, считам противното на Инспектора и Веро6.
Ако правилно съм разбрал, СУМПС ви е взето с оглед изпълняване на адм. наказание - 190 ІІ ЗДвП. Наказанието е изтекло по Ваши думи. В такъв случай правото Ви да управлявате е възстановено.
Това наказание се налага с НП и се състои в изтичането на определен срок, като само началото му е фиксирано с изземването. (чл. 81 ЗАНН е твърде лаконичен и наистина насочва към органа, аналогично на 237 ЗИНЗС; според Ненов "... период. С неговото изтичане това ограничение пада автоматически...") Не попадам на текст, който - в противоречие с принципа на законоустановеност - да поставя изтърпяването на наказанието в зависимост от дискрецията на административен орган; на оспорване подлежи самото НП.
Оттук остава да преценим дали са налице предпоставките на чл.
- 183 І 1 - "не носи документ" - безсъмнено "да";
- 177 І т. 1 и 2 - които са в отношение на поглъщане със 183: управлява моторно превозно средство,
- - след като е лишен от това право по съдебен или административен ред
- има се предвид лишаването да е действащо, а не някога в миналото
- - без да притежава съответното свидетелство за управление или то е отнето по реда на чл. 171, т. 1 или 4; - притежава го, не е у него, но е е отнето като ПАМ.
Това - при положение, че няма други основания за отнемане на книжката Ви.

Темата, според мен, е за форума по АПАП.
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
kontrol
Активен потребител

Мнениеот oldboy » 12 Яну 2011, 16:58

Специални благодарности на Контрол-напълно компетентно и изчерпателно мнение.Поклон.На Старчето ,на Варош,на инспектора и всички добронамерено отзовали се също горещо благодаря.Сполука във всичко.
oldboy
Младши потребител

Re: Връщане на СУМПС след изтичане на наказанието

Мнениеот vero6 » 12 Яну 2011, 17:19

Вижте тук, тази наредба
http://law.dir.bg/reference.php?f=ni157vr2
Смятам, че ще ви бъде полезна в частта на въпросите ви, защо СУМПС е върнато в Плевен.
В чл. 24, ал.2 от Наредбата е посочено: Датата, месецът и годината на връщане на свидетелството за управление и основанието за това се отразяват върху документа, послужил за отнемането, и на магнитен носител на информация.
Лично аз продължавам да считам, че въпреки, че наказанието е изтекло, щом не сте си получили СУМПС, не би трябвало да имате право да управлявате МПС, или поне не без последици.
В противен случай, нямаше да се отбелязва датата на връщане на СУМПС, а крайната дата на изтърпяване на лишаването на управление на МПС.
Ако това връщане на СУМПС нямаше юридическа стойност, то за какво е тогава самото му издаване като "свидетелство". Така водачите с отнети СУМПС нямаше да имат никакъв интерес от това да отидат да ги получат, щом като могат да шофират и без тях.
Това разбира си е мое мнение и размишление, не ангажирам никого с правотата му.
vero6
Младши потребител

Мнениеот oldboy » 12 Яну 2011, 17:50

Драги Верош-благодаря-прав сте в поста си.Но аз не искам да управлявам без СУМПС и то безнаказано а просто каква ще е глобата ако ида до Плевен с колата си да си я взема.Дали ще е 10 лв-не носи свидетелдство.... или 100-300 лв-управлява след като е лишен....Това е същината-предварително благодаря.Все пак аз ще пътувам след изтичане срока на наказанието и би следвало да отпадне...управлява след като е лишен или отнето свидетелство и прочие.С две думи-10 лв-ок ама 300 нещо солено излиза-знае ли все пак някой категоричния отговор
oldboy
Младши потребител

Мнениеот oldboy » 12 Яну 2011, 18:46

Според мен всичко се свежда само до това-докога е в сила чл.171 т.1./временно отнемане на СУМПС/.До срока на изтичане на АН, или до момента на получаване на свидетелството,което може доста да увеличи този срок.Де факто да надхвърли размера на наказанието, или кой му пука за това. :D
oldboy
Младши потребител

Мнениеот kontrol » 12 Яну 2011, 18:50

Според мен тези изисквания са с оглед на някаква отчетност; предполагам, че ще поискат и някой да удостовери връщането - да не се твърди после, че книжката е изчезнала.
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
kontrol
Активен потребител

Мнениеот iva_sh » 13 Яну 2011, 15:50

за да се наложи наказание на водач за управление на МПС като непровоспособен е нужно да е изпълнена някоя от следните предпоставки - изначално да му липсва такава правоспособност или правото да управлява МПС да му е временно отнето /поради налолжена принудителна административна мярка по чл. 171 от ЗДвП или поради изтърпяване на наказание "лишаване от право да се управлява МПС" - по ЗДвП или по НК/. Извън това ако водач не може да представи СУ на МПС /когато има валидно такова, а не фалшиво/глобата ще е в размер на 10 лева - толкова пъти колкото бъде спрян за проверка от органите на КАТ.
iva_sh
Потребител

Мнениеот TheOldMan » 13 Яну 2011, 22:07

iva_sh написа: или поради изтърпяване на наказание "лишаване от право да се управлява МПС" - по ЗДвП или по НК/. Извън това ако водач не може да представи СУ на МПС /когато има валидно такова, а не фалшиво/глобата ще е в размер на 10 лева - толкова пъти колкото бъде спрян за проверка от органите на КАТ.

Е нали за това спорим - кога изтича наказанието - календарно, или при връщане на СУМПС, което може и да е леко забавено във времето.

/офф а ако патрулката върви зад вас, и на всеки 100 метра ви спира, може ли да ви взима по 10 лв на всяко спиране? :)
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот kontrol » 13 Яну 2011, 22:35

Зависи. Ако деянието е едно, вкл. от типа на продължените, то обосновава само едно наказание.
kontrol
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 13 Яну 2011, 22:40

iva_sh написа:за да се наложи наказание на водач за управление на МПС като непровоспособен е нужно да е изпълнена някоя от следните предпоставки - изначално да му липсва такава правоспособност или правото да управлява МПС да му е временно отнето /поради налолжена принудителна административна мярка по чл. 171 от ЗДвП или поради изтърпяване на наказание "лишаване от право да се управлява МПС" - по ЗДвП или по НК/. Извън това ако водач не може да представи СУ на МПС /когато има валидно такова, а не фалшиво/глобата ще е в размер на 10 лева - толкова пъти колкото бъде спрян за проверка от органите на КАТ.

Съгласна.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот kontrol » 13 Яну 2011, 23:27

Мда, от момента на спирането от КАТ деянието се прекъсва. Могъл е да повика друг да шофира, да му донесе книжката и т.н.

Я, тази тема е обединена от 2 - така поне си обяснявам двете идентични запитвания и че част от мненията не съм ги чел. Мислех си, че само е преименувано заглавието.
kontrol
Активен потребител

Мнениеот oldboy » 14 Яну 2011, 12:46

Благодаря на отзовалите се.Наистина умни съждения до тук,при все че не се стигна до единно мнение.За сетен път се показва колко недомислици има в законите ни и как буквално на другия ден започват поправките.Знам че не сме англичани със действащи закони от 13 век, но пък и защо да сме и най-тъпите.От вас зависят много неща.Аз във всеки случай ще ида с колата си до Плевен за да си взема СУМПС във време, когато наказанието е изтекло и правото ми поне според старите римляни трябва да е възстановено.Ако имам късмета да ме глобят, като лишен от право да управлявам ще обжалвам и вие първи и най подробно ще научите резултата , а надявам се и да наема някой правист от форума който е варненец.Ако е от ниската глоба с радост ще я платя-рамо за Дянков и Цветанов :D Мисля че горните съобръжения са от една бъдеща полза,за всеки в подобна ситуация и ви прави чест драги юристи, че се включихте.Нека ви има -нужни сте
oldboy
Младши потребител

Мнениеот iva_sh » 20 Яну 2011, 00:16

малко спорна е следната теза: ако водач управлява МПС със Свидетелство за управление което е с изтекъл срок какво нарушение е извършил: управление като неправоспособен по чл. 150 от ЗДвП или използване на нередовен личен документ по ЗБЛД. Има съдебна практика и в двата варианта. Надделява виждането за неправоспособност, тъй като при подмяна на СУМПС освен заплащане на такса се изисква и представяне на медицински документ дали лицето може да бъде водач на МПС от съответната категория и при какви ограничения /например с очила/. Без тази проверка няма начин да бъде издадено ново СУ на МПС. При подмяна на друг личен документ /напр. лична карта/ е достатъчно да се заплати съответната такса без да се изследват качествата на лицето.
iva_sh
Потребител

Мнениеот crane_law » 23 Фев 2011, 22:26

Повечето от нещата, които прочетох по темата са абсолютно верни, но искам да направя едно допълнение, което считам за интересно. Независимо къде е отнето СУМПС в крайна сметка следва да се изпрати в съответния КАТ по местоотчет на водача(определя се от постоянния адрес). Малко ще се объркат нещата, ако има промяна на постоянен адрес, а местоотчета е на друг адрес. Та съответния КАТ, където се води на отчет водача, отразява лишаването в личния му картон(досието) на маг.носител, което е в АИС-автоматизирана инф. система. Сигурно сте се сблъсквали с този "феномен" - реално отменени забрани или ОДИ, но лицето задържано отново, щото някои не го е "свалил". Със СУМПС също стои този проблем и при една справка, ще третират водача като лишен докато не си вземе книжката(макар, че наказанието му е изтекло), дори само и за това, че не си е платил глобата или не представил квитанцията на съответното гише.
Правото е за бдящия, не за спящия!
Аватар
crane_law
Младши потребител

Предишна

Назад към Административно право