начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

удръжка за телефони без съгласие на работника

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

удръжка за телефони без съгласие на работника

Мнениеот vannessa » 18 Яну 2011, 14:37

Здравейте,
работодателят ми прекрати трудовите ни отношения от 1 ноември м.г. Последната си заплата получавах на части, като последната 1/3 ми беше предадена през януари. След тези 2 месеца бавене на РЗ открих, че са ми удържали 300 лв за телефонни разговори. Приложени бяха разпечатки, където някой /не аз/ беше оградил, кои са частните ми разговори??? А също и заповед с дата -последният ми работен ден, че всички служители трябва да си плащат личните разговори сами.
През предходните месеци никога не ми е било удържано, още повече, че позицията, която заемах беше в топ мениджмънта. Даже аз лично 2 пъти самоинициативно си оставях в касата над 50лв, когато смятах, че съм говорила повече.
Тази заповед касае ли ме, при условие, че :
-е издадена в последния ми работен ден,
-аз видях копие от нея 2 месеца след като не работя вече там,
-не съм се подписвала, че съм запозната
-не съм давала съгласие за удръжки от РЗ

Какво бих могла да сторя, така или иначе не съм съгласна с удръжките.

Предварително благодаря на всички отзовали се!
vannessa
Нов потребител

Re: удръжка за телефони без съгласие на работника

Мнениеот dessys » 18 Яну 2011, 18:25

Съгласно Кодекса на труда, работодателят може да прави законни удръжки от трудовото възнаграждение на работника или служителя без неговото съгласие само в няколко изчерпателно изброени случаи, но към тях не спадат удръжките за служебен телефон. Т.е. сумата е взета неправомерно. Устното съгласие за удръжки не се брои :) Възстановяването на сумата е доброволен акт. Друг е въпросът за моралната гледна точка.
dessys
Потребител

Назад към Трудово право