начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Приема ли се подобен тип основание за освобождаване

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Приема ли се подобен тип основание за освобождаване

Мнениеот ani_79 » 26 Яну 2011, 18:15

Здравейте в заповедта ми за освобождаване пише така:
Освобождаване на основание чл. 328. ал.1 т. 2 поради съкращаване на щата в гр. Варна и във връзка с чл.326 ал.2 от КТ да се прекрати трудовия договор считано от 20.02.2010

Въпросът ми е така формулирано освобождаването е изцяло и само на база на чл. 328.ал.1 т.2 (реално посочването на чл. 326 ал.2 е безсмислено) и в тази връзка работодателя дължи обезщетенията по този член 328 ?
ani_79
Нов потребител

Re: Приема ли се подобен тип основание за освобождаване

Мнениеот inspectora » 26 Яну 2011, 18:23

Кое точно Ви притеснява?
Според мен си е екстра така, както е записано!
Обезщетенията ... те са друга бира - така като гледам няма да има за неспазено предизвестое, евентуално ще е само за няколко дни ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот ani_79 » 26 Яну 2011, 18:31

Не разбирам защо се цитира този член 326 ал 2 допълнително (той нали спада към групата, при която служителят прекратява договора с предизвестие, а при мен работодателят ми връчва предизвестие и заповед и има някаква двусмисленост (или ме гони параноята :)), но след като основанието за освобождаване си е 328.ал1.т.2 значи ми се дължат обезщетения по кодекса на труда както са записани.
ani_79
Нов потребител

Мнениеот nk7702n » 26 Яну 2011, 18:34

смятам, че нещата са наред относно формулировката, защо да е безсмислено да се добавя разпоредбата на чл. 326 ал.2 от КТ? Тя касае срока на предизвестието, а чл. 328 основанията за предсрочно прекратяване на трудовото правоотношение. При неспазването на срока - обезщетение за неспазения срок и т.н.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот ani_79 » 26 Яну 2011, 18:41

От друга страна има го този момент че при нас закриват щата и фирмата се мести в София. Дадоха ми уведомление за преместване и покана да последвам фирмата, което аз оказах да направя (в писмен вид). После в предизвестието ми пише, че във връзка с отказа да последвам предприятието и на основание чл. 328 ал.1 т.2 и във връзка с 1л .326 ал.2 след изтичане на срока на предизвестието трудовото ми правоотношение ще бъде прекратено въз основа на посоченото основание. Срокът на предизвестието е 30 календарни дни. Реално никъде в предизвестието или заповедта не фигурира чл.328 ал.1/ т. 7 (която е за отказ на служителя да последва предприятието), но предполагам че няма как и по два члена да ме освободят и затова са избрали 328. ал.1 т. 2
ani_79
Нов потребител

Мнениеот inspectora » 26 Яну 2011, 18:44

ani_79 написа:...или ме гони параноята...

Нещо Ви гони, ама не знам какво е :mrgreen:
Отговорили сме вече на въпроса - Вие си търсете каквото си искате и си разбирайте дву-, три- или петсмислено каквото искате ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот ani_79 » 26 Яну 2011, 18:50

е сега вече съм по-спокойна :) благодаря за отговорите
ani_79
Нов потребител

Мнениеот danko54 » 26 Яну 2011, 21:26

А това е моя казус! В охранителна фирма съм , назначен като комендант вече трета година. Собственика на охраняваната фирма макар да си няма понятие от охранителна дейност и в разрез на ЗЧОД предявяваше различни изисквания спрямо нас и аз като комендант му опонирах няколко пъти съвсем културно. Наскоро той уведоми ръководството на охранителната фирма за това че вече не съм му симпатичен и до края на месеца да ме уволнят. Преди няколко дни дойде прекия ми началник и мидаде да подпиша няколко празни листа /преди време бяха уволнени и други служители по същия начин/, на което отказах категорично.Не ми е представено и предизвестие , което е 3 месеца и за двете страни. От самото начало не сме ползвали и един ден отпуска , да не говорим за празнични , извънредни , нощни и др. Как ще ме уволнят , защото очаквам да го направят по некоректен начин и какви компенсации да им поискам за всичко това?
danko54
Младши потребител

Мнениеот kazimirc4 » 27 Яну 2011, 13:36

Моят съвет е:
1.Спешно си направете копия от графиците за работа/не само Вашият, но и на подчинените си!/.Ако може подпечатайте ги с печата на фирмата!!!
2.Към момента не Ви е връчено нито предизвестие, нито заповед за прекратяване на ТД.Следователно процедурата не е започната!
3.Проследете много внимателно как ще е мотивирана евентуалната заповед за прекратяване на ТД-правно основание, посочени обезщетения-в случая за неползван размер на платен отпуск-224,ал.2.1 от КТ, неотработено предизвестие по чл.220,ал.1 от КТ.
4.При наличие на неясноти, не подписвайте нищо и подайте информация във форума. Ще наблюдавам случая Ви.
kazimirc4
Потребител

Назад към Трудово право