начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Писмено обяснение по чл.193 съвет

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Писмено обяснение по чл.193 съвет

Мнениеот dora_do » 29 Яну 2011, 23:20

Студент магистратура съм и работя. В договорът ми е записано, че работното ми време е плаващо и че е 8 часово. Имах изпити обикновенно, когато излизах на лекции си отработвах времето като не излизах в обедна или като оставах до по-късни4ко. Но този път пропуснах отидох на 2 изпита единствено уведомих колегите. Не съм напускала работното място, работя в университета където уча. Получих това писмо, където пише, че съгласно чл. 187, т.1 закъснение, преждевременно напускане на работа и .т.н трябва да дам обяснение защо не съм била на работното си място. Искам да попитам как трябва да напиша този отговор и има ли някакви неща които трябва да избегна да спомена за да не се закопая сама без да знам. Ще спомена,че при постъпването на работата и подписването на договора не ми е връчвано някакъв вътрешен кодекс на труда или от този род. До сега провинения не съм имала, била съм изрядна и никога не съм занимарявала работата за сметка на учението.
Бих искала да попитам и дали имат възможност с това нарушение да бъда дисциплинарно уволнена. Отсъствала съм 2 пъти по 2 часа в рамките на 1 месец.
Моля за бърз отговор, тъй като имам 3 дневен срок. Благодаря.
dora_do
Нов потребител

Re: Писмено обяснение по чл.193 съвет

Мнениеот rama » 30 Яну 2011, 00:36

КТ
Чл. 190. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., предишен текст на чл. 190 - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Дисциплинарно уволнение може да се налага за:
1. три закъснения или преждевременни напускания на работа в един календарен месец, всяко от които не по-малко от 1 час;
2. неявяване на работа в течение на два последователни работни дни;

За обяснението - според обстановката във фирмата. Работодателят знае ли, че следвате? Има и работодатели с негативно отношение към учащите. Вие ще прецените какво обяснение да дадете. Тук е възможно непосочване на истината с благородна цел, стига да е правдоподобно.
rama
Потребител

Назад към Трудово право