начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Нанесени щети от незаконен строеж в сграда в режим на етажна

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Нанесени щети от незаконен строеж в сграда в режим на етажна

Мнениеот aleksandar70 » 31 Яну 2011, 20:15

Здравите нужен ми е съвет , живея в четири етажна сграда в режим на етажна собственост и съм собственик на четвъртия етаж , собственика на първият и таванският етаж започна надстройка на таванският етаж преди 6 години, която му беше спряна от ДНСК като незаконна и подлежи на събаряне . Вследствие на спрения незаконен строеж и течовете от покрива които е на мушама и липсата на улуци, почти 90 % от мазилка на фасадата на моя етаж е паднала има проникнала влага от вътрешната страна на апартамента ми и по таваните. От разговорите ми с извършителя на незаконния строеж не излиза нищо ,заявява ми да искам да ми оправят мазилката и течовете собствениците на третия етаж / които от 4 години не живеят в България / които били подали жалба в ДНСК , ако ли не да го съдя но нямало да взема нищо защото фасадата била обща част, а той и приятелката му собственичка на 2 етажи имали 48% от общите части на сградата, и ми се изсмя на предложеното ми да свикаме Общо събрание на етажната собственост по ЗУЕС / ние сме 4 собственика като единия е той другия приятелката му , аз и съседите ми от 3 етаж които са в чужбина и нямам връзка с тях. Въпроса ми е по какъв начин мога да заведа дело за нанесени щети и увреждане и за падналата външна мазилка на моя етаж , като фасадата е общи части, или да го накарам да възстанови мазилката на моя етаж .
aleksandar70
Нов потребител

Re: Нанесени щети от незаконен строеж в сграда в режим на етажна

Мнениеот wladi » 31 Яну 2011, 21:25

Съседа правилно Ви е ориентирал: правите си ремонта, документирате си разходите надлежно за ползване пред съда, съдите го за възстановяване на разходите, ако можете си прибирате обратно парите.

Стъпки:
1. Нотариална покана да прекрати увреждането на фасадата и да я възстанови в първоначалното положение;
2. Иск за обзпечаване на доказателства - вещо лице да оцени преди ремонта размера на пораженията и необходимите ремонтни дейности;
3. Извършване на ремонта.
4. Междувременно може да поискате обезпечителен запор на имота му, но своевременно следва да заведете иска, по-добре заедно;
5. Спечелвата делото и се сдобивате с изпълнителен лист.

УСПЕХ
Истината рядко е чиста и никога проста
Аватар
wladi
Потребител

Re: Нанесени щети от незаконен строеж в сграда в режим на етажна

Мнениеот aleksandar70 » 01 Фев 2011, 11:08

Но съседът ми притежава 48 % от общите части и твърди, че стените и фасадата на сградата били общи части и трябвало и негово съгласие за ремонт, и съдът не можел да го накара да възстанови нещо което той притежавал и го е повредил или унищожил по негова вина, аз притежавам 26 % от общите части.
aleksandar70
Нов потребител

Назад към Съсобственост и делба