начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Съмнение за дискриминация

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Съмнение за дискриминация

Мнениеот geni_66 » 10 Фев 2011, 14:08

Здравейте всички!
Казусът е следния:
През м.Октомври имах спонтанен аборт в 5мес., след което се върнах на работа.
Преди няколко дни обаче, работодателят ми заяви, че иска да се преместя в друг отдел, на друга позиция /по-ниска/, която не е проблем принципно да изпълнявам, с мотив - поради очаквано ново скорошно забременяване да ми е по-спокойно :!: .
Аз отказах естествено /без проблем си забременях и на сегашната/, на което той отвърна, че тогава ще се наложи да прекратим трудовите си взаимоотношения, срещу обезщетение от 4 заплати /мисля, че визираше чл.331 от КТ/.

Преди това, между другото ми бе заявено, първо че е много доволен от мен и второ, че се очаква да се назначи нов човек след 2 дена, който ще поеме част или цялата ми работа.

Въпросът ми е, възможно ли е да говорим за дискриминация в случая, ако се стигне до съд?

Благодаря ви предварително!!!
geni_66
Нов потребител

Re: Съмнение за дискриминация

Мнениеот inspectora » 10 Фев 2011, 15:27

Пред съда някак си не върви да си говорите за дискриминация ;) - просто не знам да има съд /за български имам предвид/, който да се интересува от тази думичка ...

П.П.: Абе какво ви е станала на всички толкова любима тази дискриминация? Това са абсолютни глупости - само храните една камара чиновници с парите от данъците, ама щом така ви харесва ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот geni_66 » 10 Фев 2011, 15:44

inspectora написа:Пред съда някак си не върви да си говорите за дискриминация ;) - просто не знам да има съд /за български имам предвид/, който да се интересува от тази думичка ...

П.П.: Абе какво ви е станала на всички толкова любима тази дискриминация? Това са абсолютни глупости - само храните една камара чиновници с парите от данъците, ама щом така ви харесва ...

Смятам, че не трябва да се омаловажава нито думата "дискриминация", нито правата ни. А и е красноречив факта, че съществува Закон за това...

Благодаря за Вашето мнение, но ще се радвам и останалите да споделят своето.
geni_66
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 10 Фев 2011, 16:02

inspectora написа:Пред съда някак си не върви да си говорите за дискриминация ;) - просто не знам да има съд /за български имам предвид/, който да се интересува от тази думичка ...

Интресуват се- спечелено дело пред КЗД и потвърдително Р на ВАС отварят пътя към.... парите.

По темата- след като питате за дискриминация, то бихте ли посочила на какъв признак е? Или просто питате за знание? И как смятате да докажете... не само да твърдите, че по отношение на вас е имало акт на дискриминация.
Дали сте мислила, че след едина такава молба( трябва да направят нещата платени и там, че няма спиране) и евентуално след едно такова дело, дори да няма планове за прекратяване на ТПО, аз да съм с радост бих.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот portokal » 10 Фев 2011, 16:24

Струва ми се, че жената пита може ли да се позове на дискриминация, ако я уволнят.
Дискриминацията и аз не мисля, че ще Ви свърши работа. Изчакайте уволнението и после го оспорвайте в зависимост от основанието, на което са Ви уволнили. Най-добре да не се стига до уво, разбира се.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот geni_66 » 10 Фев 2011, 16:30

portokal написа:Струва ми се, че жената пита може ли да се позове на дискриминация, ако я уволнят.
Дискриминацията и аз не мисля, че ще Ви свърши работа. Изчакайте уволнението и после го оспорвайте в зависимост от основанието, на което са Ви уволнили. Най-добре да не се стига до уво, разбира се.

Да, точно това ми е питането.
Мисля, че предложението им ще бъде да се прекрати ТД по чл. 331.

poli_g написа:По темата- след като питате за дискриминация, то бихте ли посочила на какъв признак е? Или просто питате за знание? И как смятате да докажете... не само да твърдите, че по отношение на вас е имало акт на дискриминация.

Нямам идея дали и как мога да докажа такова нещо, но е факт че поради очакваното ми забременяване, работодателят ми предпочита служител, който ще работи по-дълго от примерно 6 месеца.
А и като някои, които са от другата страна, разсъждава, че няма да дам всичко от себе си в този период.
Незнам /и не искам/ дали ще се стигне до съд, искам да съм подготвена.
geni_66
Нов потребител

Мнениеот disident » 15 Фев 2011, 22:01

Ако събитието не е настъпило драсни до КЗД. Ама те обикновено са по-безопасни и от бостанско плашило. Ако се стигне до съд там нещата са според много зависи. Най-вече от финанси понеже квалитетен адвокат няма да се хване за малко мангизи.
disident
Потребител

Мнениеот fighter » 15 Фев 2011, 22:55

Доста работодатели уволняват потенциални майки, особено в е дин конкретен бранш. Прикриха го със съкращение, но съдът отмени уволненията.
Има данни за дискриминация, но напоследък съм много разочарована от КЗД.
Като адвокат с опит в такива дела, Ви съветвам да вземете поне 4 заплати и да си намерите друга работа. С този разботодател явно няма да се получи да работите и да чакате бебе.
fighter
Потребител

Мнениеот Гост. » 15 Фев 2011, 23:09

3 милиона български лева е бюджета на тази комисия.
Платени от ... а, сетете се кой. 8)

п.п. Това не го разбрах- има уволнения, отменени по съдебен ред, пък КЗД ви разочаровало- как се получи това?
Гост.
Старши потребител

Мнениеот fighter » 16 Фев 2011, 15:01

Казусите са различни. Уволненията минаха през съда. Други бяха казусите в КЗД. В началото КЗД работеше бързо и добре, после ......
fighter
Потребител

Мнениеот radoslav_stoyanov » 26 Май 2011, 12:00

geni_66 написа:Преди това, между другото ми бе заявено, първо че е много доволен от мен и второ, че се очаква да се назначи нов човек след 2 дена, който ще поеме част или цялата ми работа.

Въпросът ми е, възможно ли е да говорим за дискриминация в случая, ако се стигне до съд?

Да, може да се говори за дискриминация, разбира се. Третирана сте различно, поради факта, че ще забременеете. Признакът по чл. 4 от ЗЗДискр е "лично положение". Не слушайте глупостите горе на хора, които очевидно хранят злоба и неприязън към мерките за защита на равното третиране и институциите, които ги прилагат, и само плюят глупости за това кой какви пари взимал, и кой за какво плащал.

От тук нататък е Ваше решение как ще действате - дали чрез съда или през Комисията за защита от дискриминация (КЗД). И двата варианта са идентични, с тази разлика, че КЗД указват малко повече помощ и подкрепа на жалбоподателите и можете да минете и без адвокат, въпреки че и да си вземете - все Ви е безплатен.

Ако КЗД установи дискриминация, с тяхното решение отивате в районния съд, за да предявите обезщетенията си. Съдът трябва да се произнесе по това дали Ви се полагат и какви са, А НЕ ДАЛИ ИМА ДИСКРИМИНАЦИЯ ИЛИ НЕ. Районният съд не може да обсъжда излязло от КЗД решение. Той трябва само да прецени какви и колко обезщетения Ви се полагат.

Имайте предвид, че ако спечелите, КЗД/съдът ще Ви възстанови на работа. Вероятно работодателят ще даде всичко от себе си, за да отрови обстановката за Вас след това.
radoslav_stoyanov
Младши потребител

Мнениеот radoslav_stoyanov » 26 Май 2011, 12:02

poli_g написа:
inspectora написа:По темата- след като питате за дискриминация, то бихте ли посочила на какъв признак е? Или просто питате за знание? И как смятате да докажете... не само да твърдите, че по отношение на вас е имало акт на дискриминация.
Дали сте мислила, че след едина такава молба( трябва да направят нещата платени и там, че няма спиране) и евентуално след едно такова дело, дори да няма планове за прекратяване на ТПО, аз да съм с радост бих.

Жалбоподателката трябва само да докаже обстоятелствата, от които може да се заключи, че МОЖЕ и да е налице дискриминация. Съгласно чл. 9 от ЗЗДискр доказателствената тежест лежи върху ответната страна - тя трябва да докаже, че различното третиране на жалбоподателя е резултат от обективни и законосъобразни обстоятелства, а не на основата на защитените в чл. 4 признаци.
radoslav_stoyanov
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 25 Юни 2011, 11:13

Аз, за разлика от вас, не се занимавам "преимуществено" с такива дела. И слава богу, защото който каквото а и да говори тези производства наподобяват чехетата- всичко е за пари 8) .
Имах едно, в качеството на ответник, и си го спечелих съвсем честно. Опитът, който придобих при участието си в него не ме обогати професионално, но остави лоши спомени от процесуалното поведение на участниците в моя казус.
КЗД указват малко повече помощ и подкрепа на жалбоподателите

Да, трябва така да се нарича - "малко помощ" . При чист трудово-правен спор, Комисията "указва" на жалбоподателя при отстраняване на нередовностите по жалбата му, какви доказателства, изрично посочени 8) , да представи :lol: . Цялото производство пред комисията бе ...... е, да- представи доказателства за факти ( политическа принадлежност), които не бяха известни на работодателя и какво?

Не искам извиненията ви за липсата ми на уважение към тази институция ( само една забележка персонално към вас- не плюя, когато говоря- горе съм изложила факти, които лесно се доказват).
До тук!

И защото не се явявам на изпит неподготвена, гарантирам, че съм изчела цялата, интересуваща ме за казуса, съществуваща съдебна практика по въпроса ( множествен признак), преди да вляза пред комисията, а впоследствие на два пъти пред ВАС. Дори си купих едно книжле( напразно хвърлени пари, според мен) по въпроса.
РЕШЕНИЕ № 9342 ОТ 08.10.2007 Г. ПО АДМ. Д. № 7196/2007 Г., 5 ЧЛ. С-В НА ВАС
Тежестта на доказване е съобразена с нормата на чл. 170 от АПК и е разпределена в съответствие с изискванията на ал. 2 от същия текст. Спазена и разпоредбата на чл. 9 от ЗЗДиск - след като жалбоподателят не доказва факти, от които да се направи извод, че е жертва на дискриминация, не може да се приеме, че ответникът има задължението да установи, че не е допуснато неравенство в третирането. ....
Гост.
Старши потребител

Мнениеот radoslav_stoyanov » 26 Юни 2011, 23:51

poli_g написа:Аз, за разлика от вас, не се занимавам "преимуществено" с такива дела. И слава богу, защото който каквото а и да говори тези производства наподобяват чехетата- всичко е за пари 8) .

Всъщност аз имам множество случаи като жалбоподател пред КЗД и досега не съм взел една стотинка, не защото не можех, а защото не съм поискал. Факт? Факт. Мога да Ви дам и номерата на преписките да си проверите, ако желаете. Щом има и един такъв случай, обобщението Ви отпада като неистина. Принцип в науката. :)

poli_g написа:Имах едно, в качеството на ответник, и си го спечелих съвсем честно. Опитът, който придобих при участието си в него не ме обогати професионално, но остави лоши спомени от процесуалното поведение на участниците в моя казус.
КЗД указват малко повече помощ и подкрепа на жалбоподателите

Да, трябва така да се нарича - "малко помощ" . При чист трудово-правен спор, Комисията "указва" на жалбоподателя при отстраняване на нередовностите по жалбата му, какви доказателства, изрично посочени 8) , да представи :lol: . Цялото производство пред комисията бе ...... е, да- представи доказателства за факти ( политическа принадлежност), които не бяха известни на работодателя и какво?

Ами ей такова, че сте спечелила. Очевидно лошото "процесуално поведение на участниците" не е довело до нищо, което да Ви ощети - Вас или лицето, което сте представлявала. Помощта от страна на КЗД се изисква по закон и те са длъжни да посочат на жалбоподателя какво следва да посочи като доказателства. От там нататък е в тежест на ответника да докаже, че дори тези доказателства да са истина, то неравното третиране е обективно обосновано. Доколкото виждам сте се справила с това. Не разбирам къде Ви е точно проблемът.

poli_g написа:И защото не се явявам на изпит неподготвена, гарантирам, че съм изчела цялата, интересуваща ме за казуса, съществуваща съдебна практика по въпроса ( множествен признак), преди да вляза пред комисията, а впоследствие на два пъти пред ВАС. Дори си купих едно книжле( напразно хвърлени пари, според мен) по въпроса.
РЕШЕНИЕ № 9342 ОТ 08.10.2007 Г. ПО АДМ. Д. № 7196/2007 Г., 5 ЧЛ. С-В НА ВАС
Тежестта на доказване е съобразена с нормата на чл. 170 от АПК и е разпределена в съответствие с изискванията на ал. 2 от същия текст. Спазена и разпоредбата на чл. 9 от ЗЗДиск - след като жалбоподателят не доказва факти, от които да се направи извод, че е жертва на дискриминация, не може да се приеме, че ответникът има задължението да установи, че не е допуснато неравенство в третирането. ....

Не разбирам какво се опитвате да кажете с това, всъщност? Кое казано от мен нещо адресирате с този текст? Авторката на настоящата тема ясно посочва разговора с работодателя си, от където може да се установи на пръв прочит дискриминация по признак "лично положение", а именно - бременността й. Решението, което цитирате, очевидно засяга случай, където това НЕ Е така и съответно съдът се е произнесъл правилно, че върху ответника не лежи задължението да доказва, че не е допуснато неравенство в третирането.
radoslav_stoyanov
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 27 Юни 2011, 03:19

Всъщност аз имам множество случаи като жалбоподател пред КЗД и досега не съм взел една стотинка, не защото не можех, а защото не съм поискал. Факт? Факт. Мога да Ви дам и номерата на преписките да си проверите, ако желаете. Щом има и един такъв случай, обобщението Ви отпада като неистина. Принцип в науката. :)

Няма нужда, благодаря- ще приема, че е била налице хипотезата на чл. 53 ЗЗДискр. и ще подмина великодушието ви. :)
( "По смисъла на чл. 53 от ЗЗДискр. в производството пред КЗД не се присъждат държавни такси, а направените в хода на производството разноски са за сметка на бюджета на КЗД. :wink: В този смисъл КЗД няма правомощие да присъжда разноски или адвокатско възнаграждение, поради което и отхвърля искането на адв. .... в този смисъл"- край на цитата)
Помощта от страна на КЗД се изисква по закон и те са длъжни да посочат на жалбоподателя какво следва да посочи като доказателства

:roll: Това твърдение не почива на правна норма- да представи доказателства с които да докаже определени факти- да, но да конкретизират доказателствата по съдържание и вид- не ( за неуредените ?- субсидиарно се прилага АПК). Някак не е равнозначно, ако в прошението се излагат твърдения, че си деятел на определена партия, да ти се разпореди да приложиш доказателство в тази насока или да представиш служебна бележка с точно посочено съдържание 8) . Нейсе, не ми се спори.

От там нататък е в тежест на ответника да докаже, че дори тези доказателства да са истина, то неравното третиране е обективно обосновано

Забелязвам, не приемате становището ми, че дори и да са представени доказателства за относими факти, не винаги и не по правило възприемащия се за дискриминиран е неравностойно третиран. Според вас априори е такъв, с което отново няма да се съглася. :D
Становището ми е продиктувано само от личен опит- за опитът на всеки друг не взимам отношение, както и не правя кардинални заключения. В този смисъл- неразбирането е двустранно ( всъщност аз разбирам перфектно замисъла), но ще приема, че проблемът е у мен, с което напускам темата ви.
Бъдете здрав.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот radoslav_stoyanov » 27 Юни 2011, 15:12

poli_g написа:

Няма нужда, благодаря- ще приема, че е била налице хипотезата на чл. 53 ЗЗДискр. и ще подмина великодушието ви. :)
( "По смисъла на чл. 53 от ЗЗДискр. в производството пред КЗД не се присъждат държавни такси, а направените в хода на производството разноски са за сметка на бюджета на КЗД. :wink: В този смисъл КЗД няма правомощие да присъжда разноски или адвокатско възнаграждение, поради което и отхвърля искането на адв. .... в този смисъл"- край на цитата)

Хубо де. И? Аз не съм адвокат, а жалбоподател. В качеството ми на такъв без да съм адвокат - според Вас - съм получил хонорар ли? :D Не разбирам...

poli_g написа:
Помощта от страна на КЗД се изисква по закон и те са длъжни да посочат на жалбоподателя какво следва да посочи като доказателства

:roll: Това твърдение не почива на правна норма- да представи доказателства с които да докаже определени факти- да, но да конкретизират доказателствата по съдържание и вид- не ( за неуредените ?- субсидиарно се прилага АПК). Някак не е равнозначно, ако в прошението се излагат твърдения, че си деятел на определена партия, да ти се разпореди да приложиш доказателство в тази насока или да представиш служебна бележка с точно посочено съдържание 8) . Нейсе, не ми се спори.

Това вече е друго. :) Не обяснихте нещата точно така първия път. Тук съм съгласен.

poli_g написа:
От там нататък е в тежест на ответника да докаже, че дори тези доказателства да са истина, то неравното третиране е обективно обосновано

Забелязвам, не приемате становището ми, че дори и да са представени доказателства за относими факти, не винаги и не по правило възприемащия се за дискриминиран е неравностойно третиран. Според вас априори е такъв, с което отново няма да се съглася. :D

Не е вярно. Естествено, че не е априори дискриминиран. Никъде не твърдя това. Но от жалбоподателя се изисква само да посочи индиции, че е възможно да е бил дискриминиран; че на пръв прочит в сравнение с друг е третиран различно и разликата между тях е признак от изредените в чл. 4, който ищецът/жалбоподателят носи. Това не значи, че той наистина е дискриминиран, а че е илюстрирал това, че е третиран различно и може да се направи извода, че причина за това е този признак. В случая с настоящата тема - жената, чиято тема е това (не е моя тема), е посочила повече от ясно, че работодателят й директно е декларирал, че специалното му отношение към нея се дължи на бременността. Какво повече се иска?

От тук нататък е в тежест на работодателя да докаже, че това негово отношение не е продиктувано от този признак на жалбоподателката, а на някаква друга причина - напр. несправяне с работата, по-лошо качество на труда от друго лице на тази длъжност, нарушение на трудовата дисциплина и др. под.
radoslav_stoyanov
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 27 Юни 2011, 18:41

:roll: Аааа, изобщо не се разбираме. Което е индиция, че следва да си спазя намерението и да не участвам в темата ви, но само за яснота: Бременността е евентуално бъдещо (не) сигурно събитие. Както и предложението, което не е отправено, по реда на чл. 331, респективно не е прието, респективно не е породило пр. последици... .
Е, по тази причина попитах горе, за което ме смъмрихте :) , как ще се докаже едно такова изявление от страна на работодателя? ЕЖК не е доказателство.
Някак каруцата здраво опитва да надмине коня и всичко е преждевременно.
А това еуфорично поведение не е препоръчително, особено, когато субективни фактори се надценяват или подценяват :lol: .

п.п. Производството е безплатно, но в качеството си на данъкоплатец с чиято лепта се формира бюджета на всякоя институция не ми е все тази като как всеки друг ги разходва.
Гост.
Старши потребител

Назад към Трудово право