начало

След кибератаката, ВСС спешно отпусна близо 1.7 млн. лева на ВАС за нови сървъри След кибератаката, ВСС спешно отпусна близо 1.7 млн. лева на ВАС за нови сървъри

Публикуване на нулеви ГФО - да или не?

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Публикуване на нулеви ГФО - да или не?

Мнениеот SashkoS » 12 Фев 2011, 21:54

Здравейте.

Въпросът ми е породен от полемиката в един форум (досещате се кой).
Напоследък там се твърди усилено, че предприятия (и най-вече еднолични търговци), които нямат дейност и следователно имат само нули в Годишните финансови отчети са освободени от задължението за публикуването им в ТР.

Основание за подобно тълкуване е ето това писмо:
http://accountantbg.com/pismo.php

Моето лично мнение е, че това писмо няма официална тежест и задълженията за публикуване на ГФО си остават. Но тъй като горките счетита вярват на всичко, на което отгоре пише с големи букви НАП или МФ, много предприятия няма да публикуват нулеви отчети.

Бих помолил за юридическо мнение по отношение на това писмо и доколко тълкуванието в него дава право да не се публикуват нулеви ГФО в ТР.
SashkoS
Потребител

Re: Публикуване на нулеви ГФО - да или не?

Мнениеот prnedev » 12 Фев 2011, 22:41

Сашко, я дай линк към оня форум :-))) че аз там.... абе рядко влизам...
Иначе това писмо се отнася само за г-жа...., съответно чл.17 ал.3 ДОПК...
Какво повече да се каже.... щом в "Името на народа" казват, че се подразбирало общото събрание да се свиква и задължително да приема годишния отчет до края на юни, иначе глоба....
prnedev
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 12 Фев 2011, 22:45

:roll: Не ви знам същината на счетоводната дейност и не ми се влиза в полемика ( и не бих- некомпетентна съм там), но това писмо може да се ползва, за да си запалите коледното огнище- по две причини, първата от които си изтъкнал, а втората е разписана в правни норми, задължителни при това ( СС няма да ги коментирам, че трябва да се консултирам с одитор).

Та, какво е новото, че не го схващам аз

Чл. 32. (3) (Изм. - ДВ, бр. 96 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г., изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) Годишните финансови отчети на едноличните търговци, които не подлежат на задължителен независим финансов одит и на които размерът на нетните приходи от продажби за текущата година не надхвърля 100 000 лв., могат да се състоят само от отчет за приходите и разходите.

Чл. 40. (*) (Изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) (1) В срок до 30 юни следващата година предприятията публикуват годишния си финансов отчет и консолидирания си финансов отчет, годишния доклад за дейността и годишния си консолидиран доклад за дейността, приети от общото събрание на съдружниците/акционерите или от съответния орган, както следва:

1. търговците по смисъла на Търговския закон - чрез заявяване и представяне за обявяването им в Търговския регистър;

И чл. 6 от ЗТР, където се указва, че актовете по чл. 40, 1-3 от ЗСч подлежат на обявяване.

Та, дали търговецът( така щото и ЕТ е търговец) е развивал дейност или не, дали е съставил не усложнената форма на ГФО( вкл. баланс, активи, пасиви, ОПР, движение на паричните потоци и там каквото още- допълнете си сами), а по изтъкнатите в писмото причини е съставила само ОПР( което по смисъла на ал.3 е и ГФО)- не виждам причина да не се обявява.

Допълвам за онези без дейност - нулата надхвърля ли 100хил.?( реторично)
Последна промяна poli_g на 12 Фев 2011, 22:51, променена общо 1 път
Гост.
Старши потребител

Мнениеот DEKAH » 12 Фев 2011, 22:50

Да правят каквото искат. Аз си знам - има-няма дейност, щом е пререгистриран обявява ГФО.

В ТР от къде да знаят, че ЕТ "Бай Иван" не е работил? Аз от къде да зная, че тази фирма не осъществява дейност и този договор, дето го подписвам ще могат ли да го изпълнят?

Като вземат да търсят под вола тела много ме е яд. Вместо да се организират и да протестират срещу нечовешкия рекет от 50 лв. такса за да обявиш 2-3 листа хартия с нули...
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 12 Фев 2011, 22:54

Деки, това не е протест на търговците- така решили били счетитата( не съм чела дискусията им, но по изложеното тук правя някакви ориентировъчни изводи), които ги обслужват и с които често самите търговци нямат договори с надлежни клаузи ангажиращи, едно такова адм.наказание, отговорност.

Нали, `щото на чужд гръб и 100 да се тоягите- какво от това, като мен не ме боли.
Играта е като на руска рулетка- аз ти спестих 50 сега, ама като ти напишат АУАН, респективно НП... онези 50 на фона на 2000( които при ЕТ са и събираеми)...

п.п. трябва да залепя нови букви на клавиатурата, че само правописни поправям
Гост.
Старши потребител

Мнениеот SashkoS » 13 Фев 2011, 14:36

poli_g , напълно си права.
Това е "инициатива" основно на счетоводителите, които ползвайки това писмо решават, че то ги освобождава от публикуване на отчети.

Писмото, а и разсъжденията по него се базират освен на посочените от poli_g текстове, така и на текст в Счетоводен стандарт 1 че:
15.4. Предприятията не посочват балансови статии, за които липсва счетоводна информация.

На тази база се разсъждава, че след като няма статии със стойност различна от "0", то балансът а и останалите елементи на ГФО трябва да имат само заглавие.

Ето една от последните теми, където се води тази полемика:
http://www.odit.info/?s=6&i=240877&f=4

За мен въпросът е изяснен, исках мнение по отношение на тежестта и приложимостта на това писмо към другите норми. Което и получих, благодаря.
SashkoS
Потребител

Назад към Търговско право