начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Напускане без предизвестие при неподписан трудов договор

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Напускане без предизвестие при неподписан трудов договор

Мнениеот sylver_10 » 25 Фев 2011, 22:08

Здравейте, имам следния казус - работя в една счетоводна фирма, но никога не съм подписвала договор, такъв не ми е даван, и не ми е попълвана трудовата книжка за назначението, а искам да напусна. От проверка в НАП знам че ме осигуряват.
Ето и въпросът ми - длъжна ли съм да си подадам молба за напускане или не, защото не съм подписала трудов договор. И ако реша да напусна без предупреждение, може ли работодателя ми да ми търси отговорност.
Благодаря предварително за отговорите
sylver_10
Нов потребител

Re: Напускане без предизвестие при неподписан трудов договор

Мнениеот dessys » 25 Фев 2011, 22:22

А защо не се разберете да напуснете по взаимно съгласие, така и те, и вие доволни и щастливи. А иначе вие нямате право да заработите, докато не разпишете трудов договор и справка за прието уведомление по чл.62 от КТ. Работодателят от своя страна е длъжен да ви ги представи. Ако не желаете да сте коректна може и да не подавате молба, ама ще има много разправии и мъкнене по разни институции и жалване тук-там.
dessys
Потребител

Мнениеот sylver_10 » 25 Фев 2011, 23:03

Но нали не съм подписала договор и уведомлението по чл.62 от КТ????
Те не подлежат ли на по-големи санкции?
sylver_10
Нов потребител

Мнениеот sylver_10 » 25 Фев 2011, 23:05

А и за тях ще е по-голям проблема, ако решат да се съдим и да се жалваме - най-малкото инспекцията по труда ще ги глоби солено за това, че нямам договор.
Не са ми плащали пари по банкова сметка, а само на ръка !?!?!
Не могат да докажат че изобщо съм работила там.
sylver_10
Нов потребител

Мнениеот dessys » 26 Фев 2011, 11:43

Ъъъ...след като сте осигурявана, пък и проверка сте правила, защо си мислите, че няма как да докажат, че сте работила там (подават се едни декларации за осигурени лица всеки месец, учудвам се, че работе точно в счетоводна фирма и правте такива изказвания). Както и да е. Да проблема за тях е по-голям, на вас на практика нищо не може да ви се направи. В смисъл, че ако предприемат някакви действия във ваша вреда (да не ви изплатят заплата, уволнят ви дисциплинарно и т.н.) съдът ще е благосклонен към вас. Предложих да се разделите по взаимно съгласие и ако се опънат нещо да им разкажете за намеренията си да се консултирате с ИТ. Сами ще ви предложат лекия вариант.
dessys
Потребител

Мнениеот sylver_10 » 28 Фев 2011, 00:22

Много Ви благодаря за професионалния съвет!
Лека и спорна седмица
sylver_10
Нов потребител

Назад към Трудово право