начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

какви права имат майките,които се връщат на работа

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

какви права имат майките,които се връщат на работа

Мнениеот sisil_81 » 19 Апр 2011, 22:46

Здравейте,скоро ми свърши отпоската за отглеждане на дете до две годишна възраст,върнах се на работа в същата фирма където работех,но от едно извесно време се опитват да направят така,че да си пусна молбата за напускане.Имат ли право да ме уволнят и ако има по какъв начин.И другото което искам да попитам,че работното ми време е пет дни в седмицата с два почивни по осем часа,но магазинът където работя работи и събота и неделя.Днес ми беше изпратен график за цялата година,и до края на годината нямам нито един почивен ден в събота или неделя,а колежката ми с която се сменяме,която не е майка почива почти всяка седмица събота и неделя,а дори и петък,събота и неделя.Когато се обадих на прекия си началник да го попитам дали не може да се горигира графика,за да се падам не всяка седмица а поне през седмица единят ден(събота или неделя)почивка за да мога да съм поне един цял ден с детето си той ми отговори ,че не може има фирми които почиват събота и неделя да се орентирам към тях ако не ми харесва,а ако искам да остане във фирмата където работя,да се съобразявам с този график,и когато почивам през седмицата да не си пускам детето на ясла за да сме един цял ден заедно,мога ли нещо да направя в този случай,при такъв отговор от негова страна имам ли някакви права.Ще съм ви много благодарна ако ми отговорите
sisil_81
Нов потребител

Re: какви права имат майките,които се връщат на работа

Мнениеот poprangelov » 20 Апр 2011, 14:47

Наемният работник винаги е прецакан!
С деца или без деца ...
КОНСТИТУЦИЯ на Република България

Чл. 39. (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.
poprangelov
Младши потребител

Мнениеот nk7702n » 20 Апр 2011, 15:44

Съгласно КТ - чл. 152 и чл. 153 имате право на задължителни междудневни и междуседмични почивки. Имате право и на неплатен отпуск до навършване на 8 - годишна възраст на детето, отпуски за полагане на грижи за него, за придружаването му докато е болно..Друг е въпросът доколко работодателите в частните фирми спазват законовите изисквания.... И дали няма да Ви се наложи да смените работата си, ако започнете много да настоявате за спазване на трудовото законодателство.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот kazimirc4 » 20 Апр 2011, 18:58

Здравейте. Може да направите, но при добро познаване на правата си/КТ/ и ако посмеете да потърсите правата си от работодателя. Моля, вижте това:
Нощен труд
Чл. 140. (1)
(2) (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Нощен е трудът, който се полага от 22,00 ч. до 06,00 ч., а за непълнолетни работници и служители - от 20,00 ч. до 06,00 ч.
(3)
(4) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Нощният труд е забранен за:
1.
2.
3. (изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) майки с деца до 6-годишна възраст, както и майки, които се грижат за деца с увреждания независимо от възрастта им, освен с тяхно писмено съгласие;
Недопустимост на извънредния труд
Чл. 147. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Не се разрешава полагане на извънреден труд от:
1.
2.
3. (изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) майки с деца до 6-годишна възраст, както и майки, които се грижат за деца с увреждания независимо от възрастта им, освен с тяхно писмено съгласие;
Седмична почивка
Чл. 153. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) При петдневна работна седмица работникът или служителят има право на седмична почивка в размер на два последователни дни, от които единият е по начало в неделя. В тези случаи на работника или служителя се осигурява най-малко 48 часа непрекъсната седмична почивка.
Закрила при уволнение
Чл. 333. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 110 от 1999 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) В случаите по чл. 328, ал. 1, точки 2, 3, 5, 11 и чл. 330, ал. 2, т. 6 работодателят може да уволни само с предварително разрешение на инспекцията по труда за всеки отделен случай:
1. (изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г., изм. - ДВ, бр. 108 от 2008 г.) работничка или служителка, която е майка на дете до 3-годишна възраст;
Моля/ако е възможно/ да напишете какво е работното Ви време в рамките на една седмица? и как почивате, а също на колежката Ви.
kazimirc4
Потребител

Мнениеот sisil_81 » 20 Апр 2011, 19:17

благодаря ви за информацията до тук,която сте ми я дали,по принцип с колежката ми трябва да работим по 5 дни с два дена обедна почивка,понеже магазинът в който работим работи и събота и неделя а трябва да има всеки ден служител на нашата фирма няма как да стане и двете да работим по пет дни и да почиваме по два в седмицата и накрая да имаме еднакви работни дни,часове и почивни дни.Случва се в графика понякога да почиваме по три дни в седмицата и да работим четири.Но проблемът ми е че графикът ми от май до декември който ми е изпратен аз нямам нито един ден почивен събота или неделя,почивкте са ми само през седмицата,а колежката ми всяка събота,през седмица събота и неделя почива.Отговорът на прекия ми началник когато му казах че не съм съгласна с този график ми отговори че той е равноправен работим еднакво дни и часове,нямало значение че почивките са ми през седмицата а всяка събота и неделя съм на работа,когато го попитах кога ще си видя детето той ми отговори че когато почивам мога да не го пускам на ясла ако е на ясла сама да се оправям него не го интересувало.В този случай мога ли да оспоря този график,понеже той ми каза че не може да се смени
sisil_81
Нов потребител

Мнениеот kazimirc4 » 21 Апр 2011, 09:18

Можете ли да напишете точно в една седмица как Ви е работното време-час на започване и завършване, останалото ще са почивни дни?
kazimirc4
Потребител

Мнениеот dessys » 21 Апр 2011, 09:30

Тия графици ме навеждат на мисълта за сумирано изчисляване на работното време. Така може да се работи и в събота и неделя, 'щото двудневната почивка е осигурена, и при евентуално спазване на работното време от 8 часа - няма извънреден труд и работодателят е чист, та пречист пред закона.
dessys
Потребител

Мнениеот sisil_81 » 21 Апр 2011, 13:46

Като часове ми се събират точно 8 часа,примерно едната ми смяна е от 09.00 до 18.00,другата смяна е от 11.00 до 20.00,и третата смяна когато е само един служител на смянае от 10.00 до 19.00 всички са с един час обедна почивка.Примерно работя понеделник и вторник,сряда четвъртък почивам после работя петък съботаа и неделя,но за да ги докарат да имаме точните работни дни за месеца и за да ни са еднакви на двтете имаме и по четири работни дни и три почивни за седмицата.В случая аз винаги почива сряда и четвъртък или вторник и сряда а колежката ми винаги почива петък и събота или събота и неделя,дори има седмици където почива петък събота и неделя.В случая единият служител може да почива всяка събота и неделя а другият не може
sisil_81
Нов потребител

Мнениеот dessys » 21 Апр 2011, 17:16

В такъв случай правата ви не са накърнени по никакъв начин - работите 40 часа седмично (не полагате извънреден труд), осигурена ви е задължителната междудвевна почивка от 48 часа. Работодателят е в правото си да изготвя графика както му харесва, съобразявайки се със горепосочените изисквания по КТ, т.е. ако не сте удовлетворена от положението, правилно ви е насочил към друг работодател. На основното ви питане от първия пост - не може да ви уволни тъй като сте под специална закрила докато детето ви не навърши 3 години, освен това предполагам договорът ви е безсрочен, което още повече го затруднява.
dessys
Потребител

Назад към Трудово право