начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Помогнете, има ли нарушение на трудовото законодателство?

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Помогнете, има ли нарушение на трудовото законодателство?

Мнениеот penelopeeres » 18 Апр 2011, 23:39

Здравейте,

Казусът ми е следният; работя от 03.09.2010г. като продавач-консултант на трудов договор с 40 работни часа на седмица, 5 дневна работна седмица, на смени - 1ва (от 9:50 до 18:50) и 2ра (от 12:50 до 21:50), 2 почивни дена. До преди 2 месеца работехме много често по 6-7-8 дена преди да почиваме, сега на 5 работни дена ни дават поне един почивен ден като често това води до разделяне на тези 2 почивни дена. Бих искала да знам дали работодателят ми е имал законно право да ме кара да работя по толкова много дни подред (6-7-8) преди да ми даде почивен ден и ако е нямал какви биха могли да бъдат компенсациите за мен към днешна дата и дали в момента имат право да ми разделят почивните дни? Следващият ми въпрос е; От началото на този месец имаме доста дни със смени които са по 7 часа (с 1 час почивка включени към тези 7) вместо по 9 часа както е било винаги до сега, и от колегите разбрах (тъй като бях в отпуск от началото на месеца, и тай като исках първо да се информирам за правата си преди да попитам официално управителите все още не съм разговаряла лично по въпроса с тях), че това се дължи на факта, че Април месец официалните работни дни са по малко (Великден 4 дена – от 22 Април до 25 включително) и нашите работни часове за седмица и месеца се редуцират автоматично.. Казусът за мен, е че до сега без значение колко официални празнични дни е имало в месеца ние винаги сме си работели по минимум 168 и повече часа на месец според зависи колко работни дни стандартно е имало в дадения месец (21-22+.. като се има предвид, че по договор имаме 40 часова работна седмица) и съответно това не се отразява на заплащането ни - заплатата ни винаги си е 395лв и стотинки, като по график ако ти се е паднало да работиш по време на официалните празнични дни, надникна е двоен. Въпросът ми първо е дали работодателят ми е имал законно право да ме кара да работя по минимум 168 часа, въпреки официалните празнични дни в дадения месец и ако е нямал какви са моите права и евентуални компенсации в създалата се ситуация? Следващото което бих искала да разбера е има ли право да ми изготвя 168+ часов работен график за месеца имайки предвид, че по договор съм на 40 работни часа на седмица. Като последен въпрос, ние сме на график, който се изготвя в края на месеца за следващият, но прекалено често нанасят промени в последния момент (1 до максимум 2 дена предизвестие) свързани и със самите смени и с почивните дни, има ли някакъв законов праг за нанасяне на тези промени (например една седмица или нещо такова преди деня за който е направен промяна в графика) тъй като е много неприятно да те поставят пред свършен факт без да имаш право на глас?..

Искам да Ви благодаря предварително за отговора и да се извиня за многото въпроси!
penelopeeres
Нов потребител

Re: Помогнете, има ли нарушение на трудовото законодателство?

Мнениеот dim7420 » 04 Май 2011, 10:55

вие сама бихте могли да отговорите на въпроса си :)
dim7420
Младши потребител

Мнениеот penelopeeres » 07 Май 2011, 22:46

dim7420 написа:вие сама бихте могли да отговорите на въпроса си :)

От Вашия отговор оставам с впечатлението, че не може да се направи абсолютно нищо по-нито една от изложените от мен ситуации... Наистина се надявах на това, че ние работещите имаме малко повече права а и закони които да ни защитават :( ..
penelopeeres
Нов потребител

Мнениеот dessys » 12 Май 2011, 22:19

Бихте ли активирали опцията "Получаване на лични съобщения".
dessys
Потребител

Назад към Трудово право